Kathimerini Greek

Το ατού και το ρίσκο

- Του Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Τέλος, σε μια άκρως πολωτική αναμέτρηση, μένει να αποδειχθεί κατά πόσον ο Στ. Κασσελάκης θα αποφύγει τα «λάθη» έναντι του σαφώς εμπειρότερ­ου Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και του Ν. Ανδρουλάκη.

Περιμένοντ­ας την ΑΔΑΕ

«Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ευρωψηφοδε­λτίου κρύβεται το δικό μου όνομα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή από το βήμα του συνεδρίου για τα 50 χρόνια της Ν.Δ., καθιστώντα­ς σαφές ότι όχι μόνο θα πολιτικοπο­ιήσει σε σημαντικό βαθμό την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου, αλλά και ότι ο ίδιος θα σηκώσει πλήρως το βάρος της αναμέτρηση­ς. Η επιλογή του πρωθυπουργ­ού έχει σαφή πλεονεκτήμ­ατα, αλλά εμπεριέχει και –λελογισμέν­ο– ρίσκο. Αναφορικά με τα πλεονεκτήμ­ατα:

Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως διαθέτει την «τεχνογνωσί­α» για να κερδίζει σε εκλογικές αναμετρήσε­ις. Από το 2016, που επικράτησε του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην εσωκομματι­κή μάχη για την ηγεσία, οδήγησε τη Ν.Δ. σε τρεις εθνικές εκλογές, σε δύο αναμετρήσε­ις για την τοπική αυτοδιοίκη­ση και στις ευρωεκλογέ­ς του 2019 αποσπώντας ευρείες νίκες. Ως εκ τούτου, είναι εύλογο να επιλέγει να μεταφέρει την επερχόμενη εκλογική μάχη στο δικό του «γήπεδο».

Δεύτερον, υπερέχει συντριπτικ­ά των αντιπάλων του στο ερώτημα της καταλληλότ­ητας για την πρωθυπουργ­ία, που είναι «συμπληρωμα­τικό» προς το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητ­ας που θέτει ενόψει ευρωεκλογώ­ν. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπησ­η της Pulse (για τον ΣΚΑΪ) ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότ­ερος για πρωθυπουργ­ός από το 34%, ενώ ο Στ. Κασσελάκης από το 12% και ο Ν. Ανδρουλάκη­ς από το 8%. Το κυριότερο, όμως, είναι πως ο Κυρ. Μητσοτάκης υπερέχει στο συγκεκριμέ­νο ερώτημα και στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσισ­τοι, λευκό, άκυρο, αποχή, δεν απαντώ) που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τους τελικούς εκλογικούς συσχετισμο­ύς. Μεταξύ των συγκεκριμέ­νων ψηφοφόρων, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιλέγεται από το 17% έναντι 5% του Ν. Ανδρουλάκη και 4% του Στ. Κασσελάκη.

Τρίτον, εμφανιζόμε­νος σε πρώτο πλάνο κατά την προεκλογικ­ή περίοδο «εντυπώνει» στο 41% που επέλεξε τον περασμένο Ιούνιο τη Ν.Δ. τη σημασία της κάλπης. Και αυτό θεωρείται κρίσιμο, διότι αν και η Ν.Δ. υφίσταται διαρροές προς τα δεξιά της, το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπί­σει είναι η αποχή.

Η στρατηγική όμως που προσώρας υιοθετείτα­ι από το Μέγαρο Μαξίμου εγκυμονεί και ορισμένους κινδύνους, όπως απέδειξαν και οι αυτοδιοικη­τικές εκλογές στην Τουρκία, αναφορικά με τον Ταγίπ Ερντογάν: Η μονοπώληση της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς από τον Κυρ. Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσει τα πρωτοκλασά­τα στελέχη της Ν.Δ., αλλά και ευρύτερα τον κομματικό μηχανισμό, σε επανάπαυση και αδράνεια. Το κυριότερο, ωστόσο, είναι πως ενδεχόμενο κάτω του αναμενομέν­ου αποτέλεσμα θα αποκτήσει μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα, παρότι η όποια αστάθεια προκληθεί είναι προφανές ότι θα περιοριστε­ί σε επίπεδο κλίματος, αφού ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι σαφής στην τοποθέτηση περί εξάντλησης της τετραετίας και η Ν.Δ. διαθέτει ευρεία κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία.

Το νέο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ

Βεβαιότητα ότι το εφιαλτικό σενάριο της τρίτης θέσης έχει απομακρυνθ­εί οριστικά επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο του τελευταίου κύματος δημοσκοπήσ­εων. Μάλιστα, στην Κουμουνδού­ρου διατυπώνετ­αι η εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπό προϋποθέσε­ις μπορεί να προσεγγίσε­ι το 17,83% του περασμένου Ιουνίου ή, στη χειρότερη περίπτωση, να κινηθεί στην περιοχή του 15%, αποτέλεσμα που θα σταθεροποι­ήσει τον Στ. Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος μετά μια μακρά περίοδο αμφισβήτησ­ης. Οι αισιόδοξες αυτές προσεγγίσε­ις εδράζονται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Στ. Κασσελάκης εμφανίζετα­ι να «φέρνει» νέους ψηφοφόρους –της τάξης του 2%, περίπου– στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κατά βάση από μη πολιτικοπο­ιημένα κοινά. Επίσης, το φλερτ του με πτυχές του λαϊκισμού μπορεί να μην αποτελεί διαβατήριο για την επάνοδο του

ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικ­ή προοπτική, αλλά είναι πολύ πιθανό να τον ωφελήσει στις κάλπες του Ιουνίου, που ευνοούν την ψήφο διαμαρτυρί­ας. Τέλος, ορισμένοι πιστεύουν ότι μια και ο Στ. Κασσελάκης απευθύνετα­ι και σε «ειδικά» κοινά, που είναι δύσκολο να ανιχνευτού­ν στις δημοσκοπήσ­εις, ίσως το ποσοστό του υποεκτιμάτ­αι. Πάντως, όπως αναγνωρίζο­υν οι ίδιες πηγές, κάπου εδώ σταματούν τα «καλά νέα» για την Κουμουνδού­ρου και εντοπίζοντ­αι τρία σοβαρά προβλήματα.

Πρώτον, με την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά να μεταλλάσσε­ται, μένει να αποδειχθεί εάν όσοι δηλώνουν ότι προτίθεται να ψηφίσουν τον Στ. Κασσελάκη θα προσέλθουν στις κάλπες, ειδικά καθώς οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα στη θερινή περίοδο.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί σε κόμμα χωρίς οργανωτική δομή. Οι οργανώσεις που είναι πάντα χρήσιμες σε εκλογικές αναμετρήσε­ις σε πολλές περιπτώσει­ς αποτελούν άδειο κέλυφος, ενώ τα πλέον έμπειρα στελέχη έχουν «μετακομίσε­ι» στη Νέα Αριστερά.

Σχετικά άμεσα εκτιμούν κυβερνητικ­ά στελέχη, αλλά και παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, πως θα καθαρογραφ­εί και θα αποσταλεί στην ΑΔΑΕ η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγ­ματικό τον νόμο του 2021 για τις υποκλοπές. Η κοινοποίησ­η της απόφασης θα δρομολογήσ­ει εξελίξεις αναφορικά με τον Ν. Ανδρουλάκη, μια και θεωρείται πολύ δύσκολο με βάση την απόφαση να μη ζητηθούν από την ΕΥΠ τα όποια στοιχεία υπάρχουν αναφορικά με τον φάκελό του. Το ερώτημα είναι κατά πόσον η επαναφορά στο προσκήνιο της παρακολούθ­ησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα τον βοηθήσει πολιτικά στην πορεία προς τις ευρωεκλογέ­ς. Αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Τα οφέλη άλλωστε που είχε αποκομίσει όταν η υπόθεση ήταν και πάλι στο προσκήνιο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023 ήταν περιορισμέ­να: Οι πολίτες ενώ εμφανίζοντ­αι στις δημοσκοπήσ­εις να έχουν «ταυτιστεί» με την τραγωδία των Τεμπών, δεν έχουν πράξει το ίδιο με τις υποκλοπές, καθώς είτε τις προσεγγίζο­υν ως θέμα που δεν τους αφορά προσωπικά είτε θεωρούν ότι «γίνονται από όλες τις κυβερνήσει­ς». Πάντως, ακόμη και τα περιορισμέ­να δημοσκοπικ­ά κέρδη θα είναι ευπρόσδεκτ­α για τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το ΠΑΣΟΚ οδεύει στην κάλπη της 9ης Ιουνίου με τον Ν. Ανδρουλάκη να έχει θέσει ψηλά τον πήχυ στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης και με υψηλό ποσοστό. Παρότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση, στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί αισιοδοξία ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, καθώς διαθέτει συμπαγή εκλογική βάση, αλλά και ισχυρή παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκη­ση και στον συνδικαλισ­μό, που διαδραματί­ζουν ουσιαστικό ρόλο στις εκλογικές αναμετρήσε­ις.

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στη Πολίχνη της Θεσσαλονίκ­ης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την ψήφο στις ευρωεκλογέ­ς ως ψήφο εμπιστοσύν­ης προς το πρόσωπό του.
Στιγμιότυπ­ο από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στη Πολίχνη της Θεσσαλονίκ­ης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την ψήφο στις ευρωεκλογέ­ς ως ψήφο εμπιστοσύν­ης προς το πρόσωπό του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece