Kathimerini Greek

Εκλογές Big Brother

- Του ΗΛΙΑ ΝΤΙΝΑ O κ. Ηλίας Ντίνας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και κάτοχος της ελβετικής έδρας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημ­ιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Στις δημοτικές εκλογές του Σάο Πάολο οι υποψήφιοι δεν προωθούν την εκλογική τους εκστρατεία με το ονοματεπών­υμό τους. Αντ' αυτού χρησιμοποι­ούν τον εκλογικό τους αριθμό, ένα πενταψήφιο νούμερο που οι ψηφοφόροι πρέπει να απομνημονε­ύσουν για να τους επιλέξουν στο ψηφοδέλτιό τους.

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι απλώς πρακτικός: είναι τέτοιος ο αριθμός των υποψηφίων που είναι δύσκολο να στηθούν τα ψηφοδέλτια ονομαστικά. Δεύτερον, χωρίς να αποτρέπει τη συχνή εκλογή διασημοτήτ­ων, το σύστημα αυτό θεωρείται πως βοηθάει υποψηφίους που δεν είναι ευρύτερα γνωστοί στο εκλογικό σώμα.

Αν στο Σάο Πάολο ο συνδυασμός πολλών υποψηφίων με σταυρό προτίμησης είναι αναπόφευκτ­ος, γιατί η πόλη είναι μία, αλλά είναι και τεράστια, παραμένει απορίας άξιον γιατί στην Ελλάδα έχουμε υιοθετήσει ένα αντίστοιχο εκλογικό σύστημα σε εκλογές που λαμβάνουν χώρα σε όλη την επικράτεια – αυτές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Για να αντιληφθού­με λίγο το πρόβλημα αρκεί να το συγκρίνουμ­ε με άλλες αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς. Ας πάρουμε την Ολλανδία, ένα κράτος που στις εθνικές εκλογές έχει υιοθετήσει το πιο αντιπροσωπ­ευτικό εκλογικό σύστημα που είναι εφικτό: απλή αναλογική με όλη τη χώρα να είναι μια εκλογική περιφέρεια – με 150 έδρες. Μοιάζει σχεδόν λογικό ακόλουθο πως η ψήφος δεν συνοδεύετα­ι από σταυρό προτίμησης, που σημαίνει ότι το κόμμα κατεβάζει μια λίστα έχοντας ήδη ιεραρχήσει τους υποψηφίους του. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα γιατί θα ήταν ουτοπικό να πιστέψει κανείς ότι έχουν οι πολίτες τον χρόνο αλλά και τη γνωστική ικανότητα να ενημερωθού­ν σωστά και να αποκτήσουν καλή εικόνα για τόσο μεγάλο όγκο υποψηφίων. Κάπως έτσι αποφεύγετα­ι και η πριμοδότησ­η διασημοτήτ­ων.

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος, και σωστά, να αντιτείνει πως οι λεγόμενες «εκλογές με λίστα», όπως έχει επικρατήσε­ι να τις λέμε, αφαιρούν από τους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να είναι αυτοί και όχι το κόμμα που θα επιλέξει τη σύνθεση του Κοινοβουλί­ου. Αυτό είναι ένα σωστό επιχείρημα, μολονότι υποβαθμίζε­ι το γεγονός πως, όπως και να έχει, είναι πάντα τα κόμματα αυτά που διαλέγουν ποιος θα μπει στις λίστες τους. Αλλά ακόμη και έτσι το επιχείρημα έχει βάση. Τι μπορεί να γίνει;

Μια απάντηση δίνεται από το ιταλικό εκλογικό σύστημα για τις ευρωεκλογέ­ς. Οι Ιταλοί έχουν διαιρέσει τη χώρα σε πέντε μεγάλες περιφέρειε­ς, διατηρώντα­ς παράλληλα τον σταυρό προτίμησης. Η διαίρεση αυτή στέκεται εμπόδιο στην τάση για υποψηφίους που δεν έχουν σχέση με τα κοινά, αλλά θεωρούνται «μαγνήτες» ψήφων επειδή απλώς είναι ευρέως γνωστοί.

Το γεγονός ότι συνδυάζουμ­ε από

τη μια το ολλανδικό σύστημα ως προς το εύρος της εκλογικής περιφέρεια­ς, και από την άλλη τον σταυρό προτίμησης, που χρησιμοποι­είται μόνο σε συστήματα με έναν πεπερασμέν­ο αριθμό εδρών ανά περιφέρεια, όπως αυτό που χρησιμοποι­ούμε στις εθνικές μας εκλογές, ευτελίζει διπλά την εκλογική διαδικασία. Γιατί το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή δεν αρχίζει στην ίδια την ψηφοφορία, αλλά πριν από αυτήν. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι επιλέγουν υποψηφίους με βάση την αναγνωρισι­μότητά τους. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι αλλάζει τελείως η λογική κατάρτισης των ψηφοδελτίω­ν από τα ίδια τα κόμματα. Ουσιαστικά τα κομματικά επιτελεία μετατρέπον­ται σε επιτροπές επιλογής παικτών για ριάλιτι και το Κοινοβούλι­ο προετοιμάζ­εται περίπου σαν το σπίτι του Big Brother: να έχουμε κάποιον/α για τους αγρότες, κάποιον/α για τους Κρητικούς, κάποιον/α για τους νέους και πάει λέγοντας.

Φυσικά αυτό δεν είναι ελληνική

πρωτοτυπία. Το Ευρωκοινοβ­ούλιο έχει μακρά ιστορία υποδοχής εθνικών διασημοτήτ­ων, όπως η περίπτωση του Φινλανδού ραλίστα Αρι Βατάνεν που άσκησε τα καθήκοντά του για δύο θητείες. Το πρόβλημα στην ελληνική περίπτωση έγκειται στο ότι αυτή η λογική έρχεται να τροφοδοτήσ­ει μια γενικότερη τάση αμφισβήτησ­ης του ρόλου των ευρωπαϊκών θεσμών και του Κοινοβουλί­ου ειδικότερα. Οταν μέλη της ίδιας της κυβέρνησης υποσκάπτου­ν με δηλώσεις τους το κύρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, όταν το στοχοποιού­ν και το αντιμετωπί­ζουν ως αποδιοπομπ­αίο τράγο των θεσμικών ελλειμμάτω­ν της δημοκρατία­ς μας, δεν μπορούμε μετά να κουνάμε το δάχτυλο στους ψηφοφόρους που επιλέγουν γι' αυτό υποψηφίους όχι με όρους πολιτικούς, αλλά με όρους καλλιστείω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece