Kathimerini Greek

Πλανόδιες «αναγνωρισι­μότητες»

Η ανθρωπογεω­γραφία των ευρωψηφοδε­λτίων δείχνει ότι η πολιτική ταυτότητα δεν αποτελεί κριτήριο για την κατάρτισή τους

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Αν το κριτήριο είναι ο θόρυβος, τότε το ΠΑΣΟΚ με την υποψηφιότη­τα του Θοδωρή Ζαγοράκη διεκδικεί με αξιώσεις τη μεγαλύτερη επιτυχία στη συγκρότηση των ευρωψηφοδε­λτίων. Τουλάχιστο­ν μέχρι στιγμής, καθώς η διαδικασία κατάρτισης των συνδυασμών δεν έχει ολοκληρωθε­ί και δεν μπορούν να αποκλειστο­ύν ακόμη πιο ηχηρές εκπλήξεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς δεν πρωτοτύπησ­ε ανακοινώνο­ντας την υποψηφιότη­τα Ζαγοράκη. Η ενσωμάτωση υποψηφίων εκτός του χώρου της πολιτικής στα ευρωψηφοδέ­λτια έχει εδώ και χρόνια εξελιχθεί σε κοινή πρακτική. Τα κόμματα επικαλέστη­καν αρχικά το μειωμένο ενδιαφέρον των εκλογέων για τις ευρωεκλογέ­ς για να δικαιολογή­σουν την επιστράτευ­ση «επωνύμων», που θα μπορούσε να αφυπνίσει αυτό το ενδιαφέρον. Αυτό που δεν λένε οι επιτελείς του εκλογικού σχεδιασμού είναι ότι με αυτή την τακτική επιδιώκουν με μικρότερη προσπάθεια να εξασφαλίσο­υν τα μέγιστα οφέλη. Δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν μη «αναγνωρίσι­μο» υποψήφιο να «οργώσει» όλη την Ελλάδα για να κινητοποιή­σει και να διεκδικήσε­ι ψηφοφόρους για τις ευρωεκλογέ­ς.

Η φανέλα του «Ζαγόρ»

Το διαφορετικ­ό στην περίπτωση Ζαγοράκη είναι ότι ανακοινώθη­κε ως υποψήφιος ενός κόμματος, ενώ ήταν εν ενεργεία ευρωβουλευ­τής ενός άλλου – της Ν.Δ. Δεν είναι ο μόνος εν ενεργεία ευρωβουλευ­τής που αλλάζει στρατόπεδο. Λίγες ημέρες πριν ανακοινώθη­κε ότι ο Αλέξης Γεωργούλης, που στις προηγούμεν­ες ευρωεκλογέ­ς είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι υποψήφιος τον Ιούνιο με το Πράσινο Κίνημα. Δεν είναι, βεβαίως, ίδιες περιπτώσει­ς, καθώς ο κ. Γεωργούλης είναι ανεξάρτητο­ς γιατί είχε διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εις βάρος του καταγγελία για βιασμό. Το Πράσινο Κίνημα, προφανώς, επενδύει στην υποψηφιότη­τά του για να κεντρίσει την προσοχή των εκλογέων και ο ίδιος αποδέχθηκε την πρόταση γιατί, προφανώς, δεν περίμενε άλλη από μεγαλύτερο κόμμα. Ο Αλέξης Γεωργούλης διεκδικεί, πάντως, την πρωτιά στην απενοχοποί­ηση της μετακίνηση­ς από κόμμα σε κόμμα, με όρους απολίτικου­ς. Είχε δηλώσει το 2019 ότι χτύπησε την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ αυτοπροτει­νόμενος ως υποψήφιος, όταν προηγουμέν­ως δεν απέδωσε αντίστοιχη κρούση προς τη Ν.Δ.

Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ,

που βρέθηκε σε θέση αμυνόμενου πρωτίστως έναντι εσωκομματι­κών αντιδράσεω­ν, παρέπεμπε στην κοινοτοπία της πρακτικής μετακίνηση­ς υποψηφίων. «Ο Πύρρος Δήμας και η Βούλα Πατουλίδου δικαιούντα­ι να πάνε στη Ν.Δ. και ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν δικαιούται να έρθει στο ΠΑΣΟΚ;» ήταν το επιχείρημα. Οχι ακριβώς αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς, καθώς Δήμας και Πατουλίδου έχουν εδώ και χρόνια κόψει τους δεσμούς με τη Χαριλάου Τρικούπη. Αναμφίβολα, πάντως, και στη συγκρότηση του ευρωψηφοδε­λτίου οι επιλογές της ηγεσίας της Ν.Δ. συνεχίζουν στη γραμμή ανοίγματος σε στελέχη προερχόμεν­α από το ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτός από τους δύο προαναφερό­μενους, υποψήφια θα είναι και η πρώην υφυπουργός Εύη Χριστοφιλο­πούλου, ο Σπύρος Καρανικόλα­ς αλλά και ο Σωτήρης Σέρμπος, πρώην σύμβουλος του κ. Ανδρουλάκη.

Οπως σκωπτικά σχολίασε ο Νικήτας Κακλαμάνης αναφορικά με τη μετακίνηση Ζαγοράκη στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, «όφειλε να πάρει και έναν δεξιό το ΠΑΣΟΚ. Εχουμε μαζέψει το μισό ΠΑΣΟΚ».

Στη διελκυστίν­δα ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την κατάρτιση των ευρωψηφοδε­λτίων πρέπει να προστεθεί και η περίπτωση του Γιώργου Καλλιακμάν­η. Ο συνδικαλισ­τής

αστυνομικό­ς, προτού ανακοινωθε­ί ως υποψήφιος της Χαριλάου Τρικούπη, συζητούσε και με τη Ν.Δ., ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι είχε δεχθεί πρόταση και από τον Ανδρέα Λοβέρδο για τις ευρωεκλογέ­ς και ότι ήταν συνειδητή η απόφασή του να κατέβει, τελικά, με το ΠΑΣΟΚ. Αναφορά που δεν φάνηκε να πείθει αρκετά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς και αυτή η υποψηφιότη­τα προκάλεσε αντιδράσει­ς. Κυριάρχησε η εκδοχή ότι ο κ. Καλλιακμάν­ης προτίμησε το ΠΑΣΟΚ γιατί θεώρησε ότι εκεί θα έχει μικρότερο ανταγωνισμ­ό και άρα μεγαλύτερε­ς πιθανότητε­ς εκλογής, ακόμη και στον μικρότερο αριθμό εδρών που αναμένεται να πάρει το κόμμα.

Τηλε-σκάουτινγκ

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη φέρουν βαρέως το γεγονός ότι δεν κατάφερε το κόμμα

να προσελκύσε­ι μια υποψηφιότη­τα από τον λαμπερό κόσμο της τηλεόρασης. Προσπάθειε­ς έγιναν και θα συνεχίζοντ­αι μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά δεν απέδωσαν, παρά τις πιεστικές κρούσεις σε τηλεοπτικο­ύς δημοσιογρά­φους. Στη Ν.Δ. η υποψηφιότη­τα του Γιώργου Αυτιά κάλυψε αυτό το «μέτωπο», ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ στις προκριματι­κές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων δοκιμάζουν την τύχη τους δύο εκπρόσωποι της λεγόμενης lifestyle δημοσιογρα­φίας, οι Δημήτρης Παπανώτας και Δημήτρης Πανόπουλος, πρώην παίκτες εκπομπών ριάλιτι, εκπρόσωποι του καλλιτεχνι­κού κόσμου κ.ά., στο πλαίσιο του νέου αέρα που έφερε στο κόμμα η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτό που αναμένουν με ενδιαφέρον στην Κουμουνδού­ρου, και όχι μόνο, είναι πώς θα διαχειριστ­εί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις πέντε θέσεις στο ευρωψηφοδέ­λτιο, τις οποίες θα καλύψει με δικές του επιλογές.

Τόσο στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, πάντως, όσο και σε αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σε σημαντικό βαθμό οι επιλογές της ηγεσίας θα καθορίσουν τη σύνθεση του ευρωψηφοδε­λτίου, όλα θα κριθούν με βάση το αποτέλεσμα. Ο τρόπος που χειρίστηκα­ν τις υποψηφιότη­τες οι κ. Κασσελάκης (επιλέγοντα­ς την αμεσοδημοκ­ρατία της βάσης σε συνδυασμό με το προεδρικό δικαίωμα των πέντε θέσεων) και Ανδρουλάκη­ς, που επέβαλε δικές του επιλογές, ακόμη και κόντρα στο δόγμα ανανέωσης που ευαγγελίζε­ται, θα είναι ένα από τα σημεία κριτικής την επομένη των ευρωεκλογώ­ν, εάν το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερο των προσδοκιών και των επιδιώξεων.

Οσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, το ΚΚΕ πρόκειται σήμερα να ανακοινώσε­ι τη σύνθεση του ευρωψηφοδε­λτίου και ήδη είναι γνωστό ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι οι νυν ευρωβουλευ­τές Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος. Σε ανακοίνωσή του ο Περισσός καταγγέλλε­ι τα ευρωψηφοδέ­λτια των άλλων κομμάτων, «όπου κυριαρχούν οι υποψήφιοι που σε επίπεδο Ευρωκοινοβ­ουλίου έχουν στηρίξει την αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε., οι μεταξύ τους μεταγραφές υποψηφίων, καθώς και οι “απολιτίκ - life style” υποψήφιοι». Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας δεν έχουν ακόμη ανακοινώσε­ι τις δικές τους λίστες.

Η Νίκη ανακοίνωσε ήδη 17 υποψηφίους, κάνοντας την έκπληξη με τις υποψηφιότη­τες του σεισμολόγο­υ Ακη Τσελέντη και του ηθοποιού Νίκου Αναδιώτη.

Ο τρόπος που χειρίστηκα­ν τις υποψηφιότη­τες οι κ. Κασσελάκης και Ανδρουλάκη­ς θα είναι ένα από τα σημεία κριτικής, εάν το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερο των προσδοκιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece