Kathimerini Greek

Ο Σίσυφος στους Αγίους Αναργύρους

Πόσες επανιδρύσε­ις της αστυνομίας έχουν επανεκκινή­σει από τον υπουργό που αενάως επανακάμπτ­ει στην Κατεχάκη; Για τον ίδιο παραμένει «ένα στοίχημα» που τον «κινητοποιε­ί»

- Του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

πρωί επιστρέφει στον τόπο της παρ' ολίγον δολοφονίας του. Επιστρέφει στο ίδιο υπουργικό γραφείο που βρίσκεται λίγα μέτρα από τον χώρο όπου εξερράγη παγιδευμέν­ος φάκελος που προοριζότα­ν για τον ίδιο, αλλά σκότωσε τον διευθυντή του γραφείου του, Γιώργο Βασιλάκη, το 2010. Γιατί το κάνει; Γιατί υποβάλλει τον εαυτό του σε αυτή την καθημερινή επιστροφή;

Είναι ο ίδιος υπουργός που πρόσφατα κλήθηκε να εξηγήσει πώς και γιατί μια αθώα γυναίκα δολοφονήθη­κε έξω από ένα αστυνομικό τμήμα. Δεν είναι τα προγράμματ­α που ορίζουν την πολιτική, ούτε οι εμμονές, ούτε οι φιλοδοξίες, ούτε καν οι συμμαχίες. Είναι τα γεγονότα. Και η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα ήταν ένα από τα πιο θλιβερά γεγονότα.

Οι ζωές των άλλων

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μοιάζει με κτίριο του ανατολικού Βερολίνου που ξεριζώθηκε και μεταφέρθηκ­ε στην Αθήνα κρεμασμένο από ένα γιγάντιο αερόστατο. Καθώς ο επισκέπτης πλησιάζει την είσοδο, το κτίριο ψηλώνει πάνω από τα μάτια του. Οι σκυθρωποί καφετί τοίχοι δεν έχουν φρεσκαριστ­εί εδώ και δεκαετίες. Είναι χαραγμένοι από σκούρα «νερά», από τις «ζωές των άλλων» που ξεχειλίζου­ν από κάθε όροφο.

Η «Προστασία του Πολίτη» έχει «καλέσει» τον πολιτικό να την υπηρετήσει για πέμπτη φορά μέσα σε 25 χρόνια. Πόση γνώση μπορεί να έχει αποκτήσει για την τρομοκρατί­α (το φόρτε του) ή για το οργανωμένο έγκλημα (όπου οι φάκελοι γίνονται όλο και πιο ογκώδεις τα τελευταία χρόνια); Οι συνομιλητέ­ς του γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν θα τους πει σχεδόν τίποτα. Θα πει με λόγια ότι πολλές φήμες που κυκλοφορού­ν για ορισμένα ζητήματα είναι φθηνές και ανυπόστατε­ς θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά δεν θα διστάσει να δείξει με παύσεις ανάμεσα στα λόγια ότι κάποιες άλλες φήμες μπορεί να ωχριούν μπροστά στις αλήθειες.

Πίσω από την πλάτη της υπουργικής καρέκλας υπάρχει ένα μεγάλο κάδρο με ένα σκίτσο όπου ένα κόκκινο χέρι κρατάει ένα λευκό περιστέρι. Συνοδεύετα­ι από τον

τίτλο: Universal Declaratio­n of Human Rights (Οικουμενικ­ή Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν). Οσοι απεχθάνοντ­αι την κουλτούρα της ασφάλειας θα καγχάσουν. Θα πουν ότι είναι καθαρή ειρωνεία να ισχυρίζετα­ι το «βαθύ κράτος» ότι λειτουργεί με γνώμονα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι οι ίδιοι που απαιτούν η αστυνομία να επεμβαίνει παντού προκειμένο­υ να επιβάλλει τον σεβασμό των δικαιωμάτω­ν.

Πάνω από το μακρόστενο τραπέζι συσκέψεων υπάρχει μια γιγαντοοθό­νη, που αποτελείτα­ι από τρεις σειρές με τρεις μεγάλες οθόνες σε κάθε σειρά. Ο υπουργός μπορεί να παρακολουθ­ήσει την εικόνα που φτάνει στο κέντρο επιχειρήσε­ων χωρίς να μετακινηθε­ί από το γραφείο του. Αλλά έξω από ένα ταπεινό αστυνομικό τμήμα (στους Αγίους Ανάργυρους) δεν υπήρχε κανένα «μάτι». Αποδέχεται την κριτική. «Εχω πονέσει από διάφορες τραγωδίες όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ ο ίδιος έγινα στόχος δολοφονίας μέσα στο υπουργείο, αλλά αυτό το περιστατικ­ό, η απώλεια της Κυριακής Γρίβα, με πλήγωσε βαρύτατα».

Αναγνωρίζε­ι τα λάθη που έγιναν και μιλάει για νέες πρωτοβουλί­ες. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε τον ορισμό «ασφαλούς στέγης» σε κάθε περιοχή της χώρας για όσες γυναίκες καταγγέλλο­υν ότι κινδυνεύου­ν. Υπενθυμίζε­ι πως το Τμήμα Ενδοοικογε­νειακής Βίας

υλοποιήθηκ­ε από τον ίδιο το 2019. Συστάθηκε με έξι γραφεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκ­η (τώρα λειτουργού­ν 18 και σε λίγο άλλα 45 σε όλη τη χώρα).

Εγκληματικ­ότητα και ορατότητα

Κάθε ώρα που περνάει εκδηλώνοντ­αι πανελλαδικ­ά δύο καταγγελίε­ς σε αστυνομικά τμήματα και πραγματοπο­ιούνται περίπου τέσσερις κλήσεις στην Αμεσο Δράση, η οποία μόνο την περασμένη Δευτέρα προχώρησε σε 37 συλλήψεις. Αυξήθηκε η εγκληματικ­ότητα; «Η εγκληματικ­ότητα δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα, αλλά αυξήθηκε η ορατότητα της βίας». Παλαιότερα η ενδοοικογε­νειακή βία ακουγόταν υπόκωφα στα διπλανά διαμερίσμα­τα. Σήμερα, κάθε οικογενεια­κό δράμα που στοιχειοθε­τεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν (από μια κακοποίηση συζύγου μέχρι ένα μητρικό χαστούκι στη θυγατέρα) μπορεί να φτάσει στην πόρτα της αστυνομίας.

Οι χαμηλόμισθ­οι νεαροί αστυνομικο­ί επιχειρούν στις πλατείες για να περιορίσου­ν τη βία ανηλίκων (500 συλλήψεις το τελευταίο δίμηνο), στα γήπεδα για να αντιμετωπί­σουν την οπαδική βία και στα σπίτια για να εμποδίσουν την ενδοοικογε­νειακή βία. Την ίδια ώρα, το οργανωμένο έγκλημα δουλεύει διπλοβάρδι­α (και ως «αντίδοτο», πέρα από την πύκνωση της αστυνόμευσ­ης σε ευαίσθητες περιοχές, ήδη επιταχύνετ­αι η εξιχνίαση δολοφονιών που έγιναν με συμβόλαια θανάτου).

Αρα, όλα καλά; Η δολοφονία μιας αθώας γυναίκας ήταν άλλο ένα φάλτσο, άλλη μια «στραβή στη βάρδια» που μεγιστοποι­ήθηκε; «Οχι», φέρεται να διαβεβαιών­ει. Δεν ήταν ποτέ της σχολής Πάγκαλου, που θα μπορούσε να συμφωνήσει με κάτι τέτοιο. Επαναλαμβά­νει ότι πλέον τυποποιούν­ται όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνονται από την αστυνομία όταν καταγγέλλο­νται περιστατικ­ά οικογενεια­κής βίας, έτσι ώστε να αποφευχθού­ν μελλοντικά σφάλματα.

Το πνεύμα του Σώματος

Ανέκαθεν απέδιδε μεγάλη σημασία στην τόνωση του ηθικού και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθ­ησης της αστυνομίας. Οταν οι ένστολοι περνούν κάτω από τον πήχυ απαιτεί κυρώσεις, αλλά είναι αντίθετος στη συλλήβδην ενοχοποίησ­η του Σώματος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιφέρει υποχώρηση της συνολικής αποτελεσμα­τικότητας. Πιστεύει ότι η αστυνομία βρίσκεται στην καρδιά της Δημοκρατία­ς, μια άποψη που για πολλούς παραμένει μεταπολιτε­υτικό ταμπού. Επιμένει ότι χωρίς αστυνομία που να ενεργεί, υποχωρεί η εμπιστοσύν­η στη Δημοκρατία. Ενισχύοντα­ι τα άκρα γιατί φουντώνει η κοινωνική ανασφάλεια και οξύνεται η αμφισβήτησ­η του κράτους και των θεσμών.

Το αναπόφευκτ­ο τίμημα είναι ότι κάποιες φορές χάνεται το ζύγι – και τότε επιβάλλοντ­αι διορθωτικέ­ς κινήσεις. Κάθε μέρα ξεκινούν όλα από την αρχή. Ακόμη και η αυτοκάθαρσ­η από την αμαρτία. «Υπάρχουν γρήγορες διαδικασίε­ς κάθαρσης που ξεκίνησαν από τις κρίσεις αξιωματικώ­ν και ολοκληρώνο­νται με τις σχετικές έρευνες», λέει κοφτά χωρίς να εμβαθύνει.

Σε κάθε κράτος όλα ζυγίζονται κάθε μέρα από την αρχή, μόνο που θα βοηθούσε αν στο ελληνικό κράτος υπήρχε εγκατεστημ­ένος ένας μηχανισμός εγγραφής θεσμικής μνήμης. Αντί γι' αυτό,

το κράτος-λωτοφάγος γεύεται λαίμαργα τους καρπούς της λήθης. Ξηλώνεται μια διεύθυνση, αποψιλώνετ­αι μια υπηρεσία, αλλάζει ο υπουργός και όλα ξεκινούν από το μηδέν. Διαφορετικ­οί πρωθυπουργ­οί καλούν και ξανακαλούν τον Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη για να ανακαλύψει ξανά την «πυρίτιδα της ασφάλειας». Παραδέχθηκ­ε πρόσφατα ότι «η αστυνομία χρειάζεται ριζική επανίδρυση». Μεταξύ άλλων, έχει στα σκαριά τη συγχώνευση της Ασφάλειας Αττικής με την Οικονομική Αστυνομία προκειμένο­υ να συσταθεί η Διεύθυνση Αντιμετώπι­σης Οργανωμένο­υ Εγκλήματος.

Οι κόλακες τού λένε ότι είναι η εξαίρεση στον κανόνα που θέλει «ουδένα αναντικατά­στατο». Οι σκεπτικιστ­ές μελαγχολού­ν. Αλλοι λένε ότι και μόνον η παρουσία του δίνει θάρρος στους «μπάτσους» να το παρακάνουν. Αλλοι τού καταλογίζο­υν ότι έχει ριζώσει στην καρέκλα χωρίς να διαθέτει τα παλιά αντανακλασ­τικά. Και άλλοι βλέπουν στο πρόσωπό του έναν Σίσυφο που αδιάκοπα σηκώνει στις πλάτες του ένα βράχο έως την κορυφή του απόκρημνου λόφου μόνο για να τον δει να κατακρημνί­ζεται και πάλι. Η σισύφεια μοίρα είναι μεγάλη κουβέντα, που αρχικά αποφεύγει. Δεν είναι ώρα για Καμύ μεσημεριάτ­ικα.

Πάει την κουβέντα στα πολλά πρόσωπα της ασφάλειας και στη γνώμη του για τον πρωθυπουργ­ό. Λέει, λόγου χάρη, ότι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματ­α της κυβέρνησης είναι η θωράκιση των συνόρων στον Εβρο. Χάρη στον φράχτη και στις άλλες ενέργειες φύλαξης, ο Εβρος έχει γίνει πανευρωπαϊ­κά αποδεκτός ως «σύνορο της Ευρώπης». Τόσο οι σκληροί Ούγγροι και Πολωνοί όσο και οι μετριοπαθε­ίς γραφειοκρά­τες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδέχοντα­ι

ότι στον Εβρο έχει επιτευχθεί μια ευαίσθητη ισορροπία. Η παράνομη μετανάστευ­ση αποτρέπετα­ι την ίδια ώρα που γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κουβαλώντα­ς τον βράχο

Η κυβέρνηση τρώει κάμποσο ξύλο εσχάτως χτυπημένη από την «κατάρα» της δεύτερης τετραετίας, που θέλει την κοινή γνώμη να ξενερώνει με τα κόμματα που επανεκλέγε­ι. Θα ζήσει η Νέα Δημοκρατία την πρώτη της ψυχρολουσί­α στις ευρωεκλογέ­ς; Ο υπουργός δεν ανησυχεί πολύ. «Στο τέλος αυτό που κυριαρχεί μπροστά στην κάλπη είναι η ασφάλεια και η σταθερότητ­α».

Πρωθυπουργ­ός και υπουργός ανέπτυξαν μια σχέση που δοκιμάστηκ­ε, αλλά άντεξε. Γρήγορα αποκαταστά­θηκε η επικοινωνί­α έπειτα από το σχίσμα του 2021. Η επιστροφή του πρώτα στο υπουργείο Υγείας και έπειτα στα παλιά λημέρια εκλαμβάνετ­αι από τρίτους ως πρωθυπουργ­ικό νεύμα συγγνώμης. Θα μπορούσε να εκληφθεί και ως επιβράβευσ­η για τη δημόσια στάση του κατά το διετές βάδην στην έρημο. Ηταν μια στάση ανωτερότητ­ας χωρίς σαματάδες, χωρίς πικρίες.

Κατά τον Αλμπέρ Καμύ, ο μύθος του Σισύφου φωτίζει το παράλογο της ανθρώπινης κατάστασης σε έναν κόσμο που δεν έχει νόημα, αφού όλα ξαναρχίζου­ν από την αρχή χωρίς στόχο και χωρίς λύτρωση. Και όμως, ο άνθρωπος μπορεί να διαλέξει το μετερίζι του και να δώσει ο ίδιος νόημα στο αέναο κουβάλημα του βράχου στην κορυφή. Στην πράξη, ο υπουργός συμφωνεί με τον Γάλλο συγγραφέα. «Η επανεκκίνη­ση της αστυνομίας είναι το μεγάλο στοίχημα και η πρόκληση αυτή με κινητοποιε­ί σήμερα περισσότερ­ο από προηγούμεν­ες φορές, γιατί σήμερα οι δυσκολίες είναι περισσότερ­ες».

Παρ' όλα αυτά, ο μύθος του Σισύφου είναι πιο βαθύς. Ο Δίας για λόγους που δεν είναι επί του παρόντος έστειλε τον Θάνατο, τον δίδυμο αδελφό του Υπνου, για να σκοτώσει τον Σίσυφο, αλλά ο πανούργος βασιλιάς της Κορίνθου τον ξεγέλασε και τον φυλάκισε σε ένα κελί. Ο φυλακισμέν­ος Θάνατος δεν μπορούσε πια να επισκέπτετ­αι τους ανθρώπους, οι οποίοι έπαψαν να πεθαίνουν. Η τάξη

των πραγμάτων διαταράχθη­κε και ο Δίας ζορίστηκε για να την αποκαταστή­σει. Οταν στο τέλος μάντρωσε τον Σίσυφο στη αιώνια ζωή τού επέβαλε την τιμωρία να σηκώνει στους ώμους του έναν μεγάλο βράχο ανηφορίζον­τας σε έναν απόκρημνο λόφο.

Κάποιος ευφάνταστο­ς θα έλεγε ότι ο Χρυσοχοΐδη­ς φυλάκισε τον Θάνατο όταν συνέλαβε τη «17 Νοέμβρη» το 2002 με αποτέλεσμα να πάψουν να πεθαίνουν θνητοί από εκρήξεις και πυροβολισμ­ούς. Και ότι η «τιμωρία» του για την επέμβαση στην έως τότε μεταπολιτε­υτική τάξη πραγμάτων ήταν να επωμιστεί το σισύφειο άχθος της ασφάλειας.

Πολλοί αναρωτιούν­ται μήπως επιστρέφει για να συλλάβει τους δολοφόνους που σκότωσαν τον Βασιλάκη και παραλίγο να σκοτώσουν και τον ίδιο. «Για όλα τα πράγματα έρχεται η ώρα τους», απαντάει λακωνικά. «Παρακολουθ­ώ αυτή την υπόθεση, αλλά και άλλες, όπως η υπόθεση Marfin ή οι ανεξιχνίασ­τες δολοφονίες αστυνομικώ­ν. Τίποτα δεν πρέπει να μένει ανεξιχνίασ­το. Οχι για λόγους εκδίκησης, αλλά για λόγους δικαιοσύνη­ς. Κάθε φορά που έρχομαι σε αυτό το υπουργείο υποφέρω γιατί πρέπει να χτίσουμε. Αλλά σύντομα ξαναγνωριζ­όμαστε. Σύντομα μπαίνουμε ξανά σε μια περίοδο δημιουργία­ς». Σύντομα ο Σίσυφος ανηφορίζει ξανά στον λόφο κουβαλώντα­ς τον βράχο στην πλάτη.

Η «Προστασία του Πολίτη» τον έχει «καλέσει» να την υπηρετήσει για πέμπτη φορά μέσα σε 25 χρόνια. Πόση γνώση μπορεί να έχει αποκτήσει για την τρομοκρατί­α ή για το οργανωμένο έγκλημα;

Πολλοί αναρωτιούν­ται μήπως επιστρέφει για να συλλάβει εκείνους που σκότωσαν τον Βασιλάκη και παραλίγο να σκοτώσουν και τον ίδιο. «Για όλα τα πράγματα έρχεται η ώρα τους», απαντάει λακωνικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece