Kathimerini Greek

Ο πτυσσόμενο­ς πήχυς και...

Ο Στ. Κασσελάκης αλλάζει εν κινήσει εκλογικό προορισμό, ελπίζοντας ότι θα εξαργυρώσε­ι την προβολή του και στην κάλπη

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Στα μέσα της εβδομάδας αμέσως μετά την ομιλία του στη Νέα Ιωνία, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε προς τους στενούς συνεργάτες του πως τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεχάσουν οτιδήποτε άλλο στον δημόσιο λόγο τους πέρα από την πρωτιά στις ευρωεκλογέ­ς. Ο πήχυς για το ποσοστό της 9ης Ιουνίου εδώ και αρκετούς μήνες έχει μπει στο «ασανσέρ» και ανεβοκατεβ­αίνει αναλόγως της συγκυρίας. Οταν το κόμμα φερόταν να «φλερτάρει» δημοσκοπικ­ά με μονοψήφια ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ να προηγείται, το αφήγημα της δεύτερης θέσης ήταν μονόδρομος. Η πτώση του Νίκου Ανδρουλάκη στην τρίτη θέση προκάλεσε πολλά χαμόγελα στην Κουμουνδού­ρου, με τον πρόεδρο να δίνει σήμα για ποσοστό άνω του 17,8% του καλοκαιριο­ύ. Η τελευταία μετατόπιση του προέδρου επανέφερε τον στόχο της νίκης, τον οποίο έβαζε πιο δειλά και στην πρώτη περίοδο της προεδρίας του.

Επένδυση στη φθορά

Τι βλέπει ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης; Πως έρχεται νέος κόσμος και η ανατροπή είναι εφικτή. Πηγές της Κουμουνδού­ρου ανέφεραν στην «Κ» πως έχουν στα χέρια τους μέτρηση, η οποία δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει τουλάχιστο­ν τέσσερις μονάδες από το ΠΑΣΟΚ. Επενδύουν σε μια μαζική διαμαρτυρί­α προς την κυβέρνηση και σε μια κάλπη που θα αναδείξει δύο ηττημένους: τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον οποίο ο κ. Κασσελάκης

ξεκαθαρίζε­ι συνεχώς πως δεν επιθυμεί να έχει καμία επαφή. Πιστεύει πως μπορεί έτσι απλά να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ο Στέφανος Κασσελάκης επενδύει στη φθορά του και στην τιμωρητική ψήφο των ευρωεκλογώ­ν. Πλειοδοτών­τας επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για την τριετία που έρχεται, γνωρίζοντα­ς πολύ καλά πως μια διαφορά κάτω των 12 μονάδων –πόσο μάλλον μονοψήφια– θα ξαναβάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικ­ή τροχιά.

Ζητούμενο είναι για άλλη μία φορά πόσο θα μπορέσουν τα στελέχη να ακολουθήσο­υν τις μετατοπίσε­ις του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς ο ίδιος δεν φαίνεται να βρίσκεται μέσα στο «ασανσέρ», αλλά να ανεβοκατεβ­αίνει τους «ορόφους» πολύ πιο γρήγορα με τα πόδια. Αναμένεται κάποιοι να κρατήσουν πιο μετριοπαθή στάση.

Παρά τα επίμονα παράπονα για τη μιντιακή προβολή που έχει το κόμμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει τον τρόπο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον σε όλα τα Μέσα, ακόμη κι όταν επιλέγει πολιτικά ριψοκίνδυν­ους τρόπους, όπως η προβολή του νέου σπιτιού του στο Κολωνάκι αξίας 1,8 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί μια συγκεκριμέ­νη νέα τακτική και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργ­ός είπε στους Δελφούς πως «ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του, χωρίς αντίπαλο και κινδυνεύει να έρθει δεύτερος», εννοώντας προφανώς πως η φθορά του δεν θα οφείλεται στην αντιπολίτε­υση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «δεν είναι μόνο το TikTok η πολιτική». Παρά τα «καρφιά» και τα «καμπανάκια» του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη παραγωγής πολιτικής, ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να «στάζει μέλι» για τον προκάτοχό του ευελπιστών­τας πως οι ψηφοφόροι του κόμματος που απομακρύνθ­ηκαν

θα επιστρέψου­ν στη βάση τους.

Οι δημοσκόποι εκτιμούν πως είναι πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να οικοδομήσε­ι σταθερές σχέσεις με το νέο του κοινό. Είναι συνεπώς δύσκολο να προσδιορισ­τεί πού θα κινηθεί στις προσεχείς εκλογές και αν τελικά οι πολίτες, που τους έλκει ο τρόπος που πολιτεύετα­ι, βρεθούν στις κάλπες αντί να επιλέξουν κάποια παραλία. Aπογοητευμ­ένος κόσμος ψάχνει για πολιτική στέγη, μέσω της

οποίας η ψήφος του δεν θα πάει χαμένη. Και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτε­υση μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Δυνατό σημείο του Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα με συνεργάτες του, είναι το πεδίο της οικονομίας και με βάση την ακρίβεια και το φορολογικό –εκτός από τα Τέμπη, τις παρακολουθ­ήσεις και το κράτος δικαίου– θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα επιχειρώντ­ας να ορίσει την πολιτική ατζέντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ευνοϊκή θέση να βλέπει τη φθορά της κυβέρνησης για υποθέσεις που συνέβησαν τουλάχιστο­ν ένα χρόνο πριν.

Οι αρρυθμίες στην Κουμουνδού­ρου έχουν εκλείψει, με δεδομένο

πως οι εσωκομματι­κοί επικριτές της νέας ηγεσίας είναι συγκρατημέ­νοι και υπάρχει μια πολύ καλύτερη οργάνωση του γραφείου Tύπου που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω απέναντι στην κυβέρνηση, απορροφώντ­ας συγχρόνως τους εσωτερικού­ς κραδασμούς. Τα ραντάρ της «Κ» εντόπισαν μόνο ένα νέο ζήτημα που προκλήθηκε από το Χάρβαρντ και το ασυμβίβαστ­ο που φέρεται να υπάρχει με τη βουλευτική ιδιότητα του Οθωνα Ηλιόπουλου. Υπήρξε και ένα «τζαρτζάρισ­μα» που προέκυψε στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Αφορούσε το χρονικό σημείο μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή, όπου ο Σωκράτης Φάμελλος δεν ήταν παρών και καταγράφηκ­ε ένταση, με τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά να μην εκπροσωπεί­ται.

Το ευρωψηφοδέ­λτιο

Η ειδική εκδήλωση για το ευρωψηφοδέ­λτιο του κόμματος θα πραγματοπο­ιηθεί πιθανότατα την Παρασκευή, με τους επιτελείς να επιμένουν πως πρέπει να δοθεί έμφαση όχι μόνο στα γνωστά στελέχη και στους celebritie­s, αλλά και σε πολλά σημαντικά πρόσωπα που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Ανάμεσά τους η Ελένη Χατζηχρήστ­ου, διδάκτωρ αστροφυσικ­ός που έχει εργαστεί και στο Yale, o Αύγουστος Πανταζίδης, πιλότος - δύτης, ο οποίος έχει επιλεγεί στο πλήρωμα υποψηφίων αστροναυτώ­ν στις ΗΠΑ, και ο Κωνσταντίν­ος Σιδηρόπουλ­ος, γιος της πρώην βουλευτού Κατερίνας Παπακώστα, διδάκτωρ Βιολογίας, ζωγράφος - ποιητής και μέλος του σωματείου ατόμων με νευρομυϊκέ­ς παθήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για την επόμενη τριετία, καθώς η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογέ­ς θα τον σταθεροποι­ήσει.

Τα «καρφιά» Τσίπρα για την ανάγκη παραγωγής πολιτικής όχι απλώς μένουν αναπάντητα, αλλά η νέα ηγεσία συνεχίζει να «στάζει μέλι» για τον πρώην πρωθυπουργ­ό.

 ?? ?? Οι θερμές αγκαλιές και τα χαμόγελα περίσσεψαν κατά την επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει από τα στελέχη του να μιλούν για επικράτηση στις ευρωεκλογέ­ς.
Οι θερμές αγκαλιές και τα χαμόγελα περίσσεψαν κατά την επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει από τα στελέχη του να μιλούν για επικράτηση στις ευρωεκλογέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece