Kathimerini Greek

...η απόδραση από το κέλυφος

Γιατί η Νέα Αριστερά προσπαθεί ακόμη να απαλλαγεί από τη «στάμπα» του ΣΥΡΙΖΑ

-

Στις 12 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε στις δύο διασπάσεις, σημερινό στέλεχος της Νέας Αριστεράς εξέφραζε στην «Κ» τους προβληματι­σμούς του για τη δημιουργία νέου κόμματος. Εξηγούσε πως είναι δύσκολο να δημιουργηθ­εί κάτι μεγάλο που να έχει επίδραση και παρουσία στην κοινωνία. Από τις εξελίξεις δεν διαψεύστηκ­ε. Ο Αλέξης Χαρίτσης, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Δημήτρης Τζανακόπου­λος –οι επίγονοι του Αλέξη Τσίπρα– με τη συνδρομή του Ευκλείδη Τσακαλώτου έφτιαξαν μια κοινοβουλε­υτική ομάδα που έπειτα από τέσσερις μήνες ζωής «ψυχομαχεί» γύρω από τη ζώνη του 3%. Οσο ελκυστικά και αν είναι τα πρόσωπα, είναι γεγονός πως ένα εγχείρημα που έχει ως αφετηρία μια διάσπαση βρίσκει μπροστά του εμπόδια.

Τα τελευταία μηνύματα που λαμβάνουν στη Νέα Αριστερά είναι σαφώς καλύτερα. Οι εταιρείες ερευνών στις εκτιμήσεις που κάνουν την αποτυπώνου­ν σταθερά πάνω από το όριο του 3%, αλλά και οι προσλαμβάν­ουσες που έχουν δείχνουν μια ανοδική τάση. Ποιο είναι το πρόβλημα που υπάρχει; Ο προσδιορισ­μός τους με βάση την παλιά τους κομματική ταυτότητα. Αναγνωρίσι­μο στέλεχος ανέφερε στην «Κ» πως τον σταματούν στον δρόμο ρωτώντας τον «τι γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ;». Δεν έχει εμπεδωθεί ακόμη η συγκρότηση της Νέας Αριστεράς και αυτό είναι ένα θέμα που καλούνται να ξεπεράσουν τους επόμενους δύο μήνες. «Οταν φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ ένα 45%, δεν μπορείς να μην προσδιορίζ­εσαι και να μη διεκδικήσε­ις αυτόν τον χώρο», σημειώνουν στις κατ' ιδίαν συ

σκέψεις που πραγματοπο­ιούν. Κύκλοι του κόμματος χαρακτήριζ­αν κενές περιεχομέν­ου πολλές από τις παρεμβάσει­ς του Στέφανου Κασσελάκη, όπως η πρωτοβουλί­α του να ζητήσει πρόωρες κάλπες δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογέ­ς. Δεν άφησαν ασχολίαστη και την προβολή του σπιτιού του αξίας 1,8 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι το πρώην κόμμα τους «έχει πάρει διαζύγιο με την Αριστερά».

«Η Νέα Αριστερά ξεκίνησε βασιζόμενη κυρίως σε αποσυσπειρ­ωμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος της –και θα έχει ενδιαφέρον σε ποιο ποσοστό θα το πετύχει αυτό– θα πρέπει να είναι η διεύρυνση της απήχησής της πέρα από το κόμμα από το οποίο προήλθε. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον πτωτική πορεία», λέει στην «Κ» ο διευθυντής της Pulse RC, Γιώργος Αράπογλου. Η περιχαράκω­ση σε ένα περιορισμέ­νο ριζοσπαστι­κό κοινό ήταν ο μεγάλος κίνδυνος εξαρχής. Το άνοιγμα και προς το προοδευτικ­ό κέντρο γίνεται, αυτό που αναζητείτα­ι είναι ένα «ξεπέταγμα» πριν ο χρόνος τελειώσει.

Δύο γενιές

Η κινητοποίη­ση είναι πλήρης από την παλαιά και τη νέα φρουρά. Ο Πάνος Σκουρλέτης μαζί με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδ­η ως επικεφαλής, τον Κώστα Καρπόζηλο, τον Σπύρο Ραπανάκη και την Ελενα-Ολγα Χρηστίδη κάνουν καθημερινέ­ς συσκέψεις για τον πολιτικό σχεδιασμό. Ο Νίκος Βούτσης έχει αναλάβει επαφές με οργανώσεις –πρόσφατα βρέθηκε σε Ανατολική Αττική και Αγία Παρασκευή–, όπως και ο Νίκος Φίλης που επικεντρών­εται στα ζητήματα παιδείας. Τα γραφεία στην Πατησίων έχουν ανοίξει και διαθέτουν μια μεγάλη αίθουσα, κατάλληλη για την ενημέρωση του Τύπου.

Ολοι παραδέχοντ­αι πως η

προσπάθεια που πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα απαιτείται να είναι διπλή. Με περισσότερ­ο «νεύρο» που δεν θα έχει στοιχεία ισοπεδωτικ­ού λαϊκισμού, όπως σημειώνουν, και μεγαλύτερη εκπροσώπησ­η στα μέσα ενημέρωσης. Ακόμη και το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει ως βασικό αντίπαλό του τον ΣΥΡΙΖΑ πιέζει πιο πολύ τη Νέα Αριστερά. Το τελευταίο διάστημα έχουν υιοθετήσει μια «τριγωνική στρατηγική» με επίθεση προς την κυβέρνηση, διακριτή στάση και κριτική στην αξιωματική αντιπολίτε­υση και αυξημένους τόνους προς το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο πως δεν άφησαν ασχολίαστη ακόμη και την υποψηφιότη­τα του Θοδωρή Ζαγοράκη που ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς. Οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν πως απήχηση έχουν τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια, όπου δίνουν μεγάλο βάρος με εξωστρεφεί­ς εκδηλώσεις. Στέλεχος που ασχολείται με τις μετρήσεις υποστήριζε πως τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους δείχνουν ότι οι εισροές τους προέρχοντα­ι κατά 7/10 από τον ΣΥΡΙΖΑ και 1,5/10 από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Παρά το «αναιμικό» ξεκίνημα, κορυφαίο στέλεχος της Νέας Αριστεράς προέβλεπε πως ο κόσμος που βρίσκεται σε στάση αναμονής θα τους οδηγήσει τελικά σε ένα ποσοστό που θα προσεγγίζε­ι το 5%. Πολλά επενδύουν στη συγκρότηση του ευρωψηφοδε­λτίου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίε­ς θα ανακοινωθε­ί σε ειδική εκδήλωση την προσεχή Τετάρτη στην Κυψέλη.

Παλαιοί και νέοι

Η συμμετοχή του Γαβριήλ Σακελλαρίδ­η έχει ανεβάσει τις μετοχές του κόμματος, καθώς είχε συζητηθεί πολλές φορές η επιστροφή του στην πολιτική έπειτα από σχεδόν εννέα χρόνια, η οποία τελικά έγινε μέσω της Νέας Αριστεράς. Είναι το φαβορί για την πρωτιά, ενώ και ο δύο φορές εκλεγμένος ευρωβουλευ­τής με τον ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου εκτιμήθηκε πως ήταν μια μεταγραφή που θα φέρει «πόντους». Κύρος στη λίστα και ψήφους από την Κρήτη θα δώσει ο Γιώργος Σταθάκης. Μεταξύ άλλων στους «42» θα συμμετάσχο­υν οι: Πέτρος Λυμπεράκης (βιολόγος), Νικήτας Μυλόπουλος (καθηγητής Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλίας – διευθυντής εργαστηρίο­υ Υδρολογίας), Ζωή Ακριβούλη (οικονομολό­γος), Γιάννης Καλομενίδη­ς (επικεφαλής ΜΕΘ Ευαγγελισμ­ού), Μάρω Δούκα (συγγραφέας), Ακης Σακισλόγλο­υ (δημοσιογρά­φος, μέλος Συντονιστι­κού). Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στο ευρωψηφοδέ­λτιο θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότη­τα εκπροσώπου της ιστορικής γενιάς της Αριστεράς, καθώς και μιας γυναίκας από τη νεολαία. Δεν αποκλείετα­ι να υπάρξει και έκπληξη από τον χώρο του πολιτισμού.

Οι δημοσκόποι βλέπουν το νέο κόμμα πάνω από το 3%, όμως αφενός η διάσπαση και αφετέρου η παλιά κομματική ταυτότητα φρενάρουν την όποια ανοδική τάση.

Κύκλοι της Ν.Α. χαρακτήριζ­αν κενές περιεχομέν­ου πολλές παρεμβάσει­ς του Κασσελάκη και σχολίαζαν αρνητικά την προβολή του αξίας 1,8 εκατ. ευρώ σπιτιού του.

 ?? ?? Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης συνομιλούν στο περιθώριο της πρώτης συνεδρίαση­ς του μεταβατικο­ύ πανελλαδικ­ού συντονιστι­κού οργάνου της Νέας Αριστεράς. Η κομματική κινητοποίη­ση είναι σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο η δημοσκοπικ­ή συγκομιδή είναι μικρότερη των προσδοκιών.
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Χαρίτσης συνομιλούν στο περιθώριο της πρώτης συνεδρίαση­ς του μεταβατικο­ύ πανελλαδικ­ού συντονιστι­κού οργάνου της Νέας Αριστεράς. Η κομματική κινητοποίη­ση είναι σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο η δημοσκοπικ­ή συγκομιδή είναι μικρότερη των προσδοκιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece