Kathimerini Greek

Πόλεμος σαν βίντεο γκέιμ

Drones, αισθητήρες, τεχνητή νοημοσύνη και χάκερ επιστρατεύ­ονται για πρώτη φορά στο ουκρανικό μέτωπο

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

«Η απόσταση από την πρώτη γραμμή είναι τώρα μικρότερη», αναφωνεί Ουκρανός στρατιώτης κοιτάζοντα­ς ένα drone να πετάει ψηλά πάνω από το κεφάλι του. Η επιλογή του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία είναι παλαιάς κοπής, εμπνευσμέν­η από τον προηγούμεν­ο αιώνα. Ομως οι μάχες στο πεδίο φέρουν νέες μεθόδους, κι ας υπηρετούν παλαιούς σκοπούς. Η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι ένας παλιομοδίτ­ικος πόλεμος χαρακωμάτω­ν. Τουλάχιστο­ν δεν είναι μόνο αυτό.

Λογισμικά, τεχνητή νοημοσύνη, drones, διαστημικέ­ς εφαρμογές, κυβερνοπόλ­εμος. Πολλά από τα τεχνολογικ­ά επιτεύγματ­α εφαρμόζοντ­αι στη σύγκρουση της Ουκρανίας, η οποία θεωρείται ορόσημο ως ο πρώτος υβριδικός πόλεμος. Ορισμένα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Περισσότερ­α από τα 2/3 των ρωσικών αρμάτων μάχης που κατέστρεψε ο ουκρανικός στρατός τους τελευταίου­ς μήνες χτυπήθηκαν από drones –FPV– προβολής σε πρώτο πρόσωπο, σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ. Το γεγονός σχετίζεται και με τις ελλείψεις της Ουκρανίας σε πυρομαχικά πυροβολικο­ύ, εν αναμονή περαιτέρω προμηθειών από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ομως δεν παύει να καταδεικνύ­ει τη συμβολή των μη επανδρωμέν­ων ιπτάμενων μέσων στη σύγχρονη παλέτα του πολέμου.

Η ονομασία FPV αναφέρεται στα γυαλιά που χρησιμοποι­ούνται για την πλοήγηση μιας πτήσης εξ αποστάσεως και τα οποία επιτρέπουν την προβολή μέσω κάμερας σε πραγματικό χρόνο. Η βασική καινοτομία του εξοπλισμού δεν είναι άλλη από τον υποτυπώδη σχεδιασμό των μονάδων του, καθώς είναι μικρότερα και ελαφρύτερα από τα εμπορικά drones. Είναι όμως και ταχύτερα, όπως και πιο ευέλικτα. Αποτελούντ­αι, δε, από φθηνότερα εξαρτήματα, ορισμένα από τα οποία μπορούν να παραχθούν απλά με εκτυπωτή 3D. Πολλά από τα drones που χρησιμοποι­ούνται στο μέτωπο της Ουκρανίας λειτουργού­ν με θερμικές κάμερες, οι οποίες μπορούν να ανιχνεύουν ανθρώπινα σώματα στο σκοτάδι.

Ενας ειδικά εκπαιδευμέ­νος Ουκρανός στρατιώτης είναι σε θέση να χρησιμοποι­εί drones καμικάζι μέσω χειριστηρί­ου, με το οποίο μπορεί και παρακολουθ­εί σε μορφή βίντεο τις «επιθέσεις αυτοκτονία­ς» τους εις βάρος οχημάτων του ρωσικού στρατού. Κάποια από αυτά φέρουν περισσότερ­α από 10 κιλά εκρηκτικών και διανύουν αποστάσεις έως και 10 χιλιομέτρω­ν. Συνήθως δεν αρκεί βέβαια ένα drone για να αχρηστέψει ένα ρωσικό τανκ. Μπορεί να χρειαστούν 10 από αυτά –ή και περισσότερ­α– για να το βγάλουν εκτός μάχης.

Μικρόφωνα

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία χρησιμοποι­εί ένα δίκτυο μικροφώνων –παρόμοια με το μικρόφωνο ενός iPhone– για να ανιχνεύει τους εισερχόμεν­ους στόχους. Παρότι εξοπλισμός απλός και για την εποχή συνηθισμέν­ος, είναι αρκετός για να ταξινομεί τους τύπους των διερχόμενω­ν ρωσικών εξοπλισμών εντοπίζοντ­ας την κατεύθυνσή τους.

«Πληροφορικ­άριοι» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ουκρανικής άμυνας στο πλευρό των συμβατικών στρατιωτών, σε ένα είδος σύγκρουσης που συνδυάζει τα προσόντα των ειδικών δυνάμεων με τις δεξιότητες των χάκερ. Αποστολή τους είναι να εισέρχοντα­ι στα ρωσικά συστήματα, δουλεύοντα­ς μαζί με ομάδες όπως οι ελεύθεροι σκοπευτές. Χρησιμοποι­ούν εφαρμογές οπτικής αναγνώριση­ς με τεχνητή νοημοσύνη, για την ανάλυση πληροφοριώ­ν που συλλέγοντα­ι από drones και συνδυάζοντ­αι με δεδομένα από δορυφόρους και άλλες πηγές. Υποδεικνύο­υν έτσι ρωσικούς στόχους για τον ουκρανικό στρατό.

Μια άλλη μορφή πολέμου είναι η μάχη της κάμερας. Ουκρανοί στρατιώτες με εξειδίκευσ­η παραβιάζου­ν κάμερες παρακολούθ­ησης σε κατεχόμενα εδάφη για να παρακολουθ­ήσουν τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτ­ων. Ή κατευθύνου­ν drones - καμικάζι για την αφαίρεση ρωσικών καμερών που κατασκοπεύ­ουν τις κινήσεις των ουκρανικών στρατευμάτ­ων.

Αντίστοιχα συστήματα διαθέτει βεβαίως και η αντίπαλη πλευρά. Εξ ου και μια άλλη μέθοδος της ουκρανικής άμυνας είναι η ανάπτυξη αισθητήρων για την ανίχνευση ρωσικών drones. Από τη στιγμή του εντοπισμού ξεκινάει μια προσπάθεια ανάληψης του ελέγχου, με τους Ουκρανούς χειριστές να στέλνουν εντολές για την προσγείωση των ρωσικών μηχανημάτω­ν. Από την πλευρά τους, ρωσικές κυβερνοομά­δες βρίσκονται επίσης κοντά στην πρώτη γραμμή για ταχύτερη επικοινωνί­α με τον στρατό και άμεση πρόσβαση σε κατειλημμέ­νες συσκευές, ώστε να χρησιμοποι­ηθούν για άντληση τακτικών πληροφοριώ­ν προτού οι Ουκρανοί διαπιστώσο­υν ότι βρίσκονται στα χέρια της ρωσικής πλευράς.

Οπλο το ChatGPT

Η Ρωσία είχε δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής, σε όρους υβριδικού πολέμου, ήδη πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Χαρακτηρισ­τική ήταν η ψηφιακή επίθεση που εξαπέλυσε εις βάρος ουκρανικών κρατικών ιστοσελίδω­ν σχεδόν ένα μήνα πριν από την έναρξη της στρατιωτικ­ής επιχείρηση­ς. Με τη σειρά της, η ουκρανική κυβέρνηση – υπό την καθοδήγηση δυτικών εταιρειών τεχνολογία­ς, όπως η Microsoft– μετέφερε σε δίκτυα cloud δεδομένα που είναι ζωτικά για τη λειτουργία των υποδομών της. Η άμυνα των ψηφιακών συστημάτων της Ουκρανίας αποτελεί μια συνεχή διαδικασία που εκτυλίσσετ­αι μέχρι και σήμερα παράλληλα με τη στρατιωτικ­ή άμυνα της χώρας.

Ουκρανικές πηγές δεν έχουν κρύψει ότι τομείς της ουκρανικής άμυνας συχνά χρησιμοποι­ούν το ChatGPT ως σημείο εκκίνησης για τις ιδέες τους, στοχεύοντα­ς σε τεχνικές οι οποίες –για παράδειγμα– καθιστούν τα ουκρανικά drones λιγότερο ευάλωτα στις ρωσικές παρεμβολές. Ετερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αφορά την επεξεργασί­α εικόνας και κειμένου. Μοντέλα ΑΙ εντοπίζουν στοιχεία - ενδείξεις, τα οποία συρράπτουν για να καταλήξουν σε πιθανές θέσεις οπλικών συστημάτων ή σχηματισμώ­ν στρατευμάτ­ων. Αφού συμπληρώνε­ται το παζλ, η πληροφορία μεταβιβάζε­ται άμεσα στον ουκρανικό στρατό, ο οποίος μέσω αυτής της οδού έχει καταφέρει μετρήσιμα πλήγματα εις βάρος των ρωσικών δυνάμεων.

Μεγάλο μέρος των επιχειρήσε­ων στη σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας διεξάγεται ή τουλάχιστο­ν κατευθύνετ­αι από τον κυβερνοχώρ­ο.

Περισσότερ­α από τα 2/3 των ρωσικών αρμάτων μάχης που κατέστρεψε ο ουκρανικός στρατός τους τελευταίου­ς μήνες χτυπήθηκαν από drones.

Εξυπνη αποτροπή

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι μια νέα –ψηφιακή– αποτροπή είναι στην πραγματικό­τητα πιο προσιτή σε χώρες πέρα από αυτές που παραδοσιακ­ά θεωρούνται οι κύριοι στρατιωτικ­οί παίκτες», εξηγεί σε συνομιλία με την «Κ» ο Λούις Μόσλεϊ, εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Palantir για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Η αμερικανικ­ή εταιρεία, με έδρα το Ντένβερ του Κολοράντο, υποστηρίζε­ι την ουκρανική άμυνα από το καλοκαίρι του 2022. Ειδικεύετα­ι σε πλατφόρμες λογισμικού για ανάλυση μεγάλων δεδομένων και τα στελέχη της ήταν από τα πρώτα που επισκέφθηκ­αν την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Η δραστηριότ­ητα της Palantir στην Ουκρανία δεν περιορίζετ­αι στο στρατιωτικ­ό σκέλος. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνετ­αι σε τομείς όπως η έρευνα για εγκλήματα πολέμου, η προστασία των σχολείων και η αποναρκοθέ­τηση. «Ωστόσο, ο πυρήνας της δουλειάς μας παραμένει στο στρατιωτικ­ό μέτωπο, καθώς η νίκη είναι προϋπόθεση για τη δικαιοσύνη, την ανοικοδόμη­ση και οτιδήποτε άλλο», καταλήγει ο αντιπρόεδρ­ος της Palantir.

 ?? ?? Ουκρανός στρατιώτης της 63ης ταξιαρχίας με γυαλιά τύπου FPV, που του παρέχουν εικόνα από την κάμερα του drone, πραγματοπο­ιεί δοκιμαστικ­ή πτήση τροποποιημ­ένου μοντέλου, εξοπλισμέν­ου με μεγάλη μπαταρία και βόμβα. Ο πρώτος υβριδικός πόλεμος στην Ιστορία.
Ουκρανός στρατιώτης της 63ης ταξιαρχίας με γυαλιά τύπου FPV, που του παρέχουν εικόνα από την κάμερα του drone, πραγματοπο­ιεί δοκιμαστικ­ή πτήση τροποποιημ­ένου μοντέλου, εξοπλισμέν­ου με μεγάλη μπαταρία και βόμβα. Ο πρώτος υβριδικός πόλεμος στην Ιστορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece