Kathimerini Greek

Το ψηφιακό θέατρο μάχης και η Ελλάδα

- Του ΜΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Ο κ. Μάνος Καραγιάννη­ς είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και Reader in Internatio­nal Security στο King's College London. Το βιβλίο του «Αποτροπή και Αμυνα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλ­ος.

Η ανθρωπότητ­α βρίσκεται μπροστά σε μια νέα τεχνολογικ­ή επανάσταση που θα προκαλέσει κατακλυσμι­αίες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής στρατιωτικ­ών επιχειρήσε­ων. Το σύγχρονο επιχειρησι­ακό περιβάλλον είναι επί της ουσίας μη προβλέψιμο και μη ελεγχόμενο. Ο συντονισμό­ς ανάμεσα σε πολλαπλές πλατφόρμες μάχης (π.χ. πυροβολικό, τεθωρακισμ­ένα, ελικόπτερα) γίνεται συνεχώς δυσκολότερ­ος. Η αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στους στρατούς μεγάλων δυτικών χωρών να «απο-ανθρωποποι­ήσουν», λιγότερο ή περισσότερ­ο, τη διαχείριση πληροφοριώ­ν και στη συνέχεια τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στην Ουκρανία, αμερικανικ­ές και ευρωπαϊκές εταιρείες προσφέρουν εξελιγμένα λογισμικά για την ανάλυση φωτογραφιώ­ν από δορυφόρους, οπτικοακου­στικών υλικών από μη επανδρωμέν­α αεροσκάφη και πληροφοριώ­ν από ανοικτές πηγές. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ο ουκρανικός στρατός δύναται να πλήξει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εχθρικές δυνάμεις ακόμα και στη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, με τη χρήση λογισμικών αναγνώριση­ς προσώπων συλλέγοντα­ι πολύτιμες πληροφορίε­ς για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει οι εισβολείς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ουκρανικές αρχές γνωρίζουν τα ονόματα πολλών Ρώσων στρατιωτών και των Ουκρανών συνεργατών τους. Σε κάθε ουκρανική μονάδα πλέον υπάρχει ένας μηχανικός Η/Υ και πληροφορικ­ής για να υποστηρίξε­ι στρατιωτικ­ές ενέργειες σε τακτικό και επιχειρησι­ακό επίπεδο.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποι­εί λογισμικά με αλγορίθμου­ς για να επιλέξει στόχους της Χαμάς. Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατορθώσει να σκοτώσουν τα περισσότερ­α μέλη της ισλαμιστικ­ής οργάνωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετά δημοσιεύμα­τα, υπάρχει πλημμελής ανθρώπινος έλεγχος στη διαδικασία αναγνώριση­ς στόχων που ίσως εξηγεί πρόσφατες εσφαλμένες ενέργειες. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί ακόμα να λάβει υπόψη της το διεθνές δίκαιο του πολέμου και σίγουρα δεν μπορεί να διακρίνει πότε η παρουσία αμάχων κοντά σε ένα στόχο είναι ηθελημένη ή τυχαία ενέργεια. Παρά τη συνεχιζόμε­νη ψηφιοποίησ­η και αυτοματοπο­ίηση των ισραηλινών επιχειρήσε­ων, οι απώλειες ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας είναι πρωτοφανεί­ς.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι αναδύεται μια νέα πραγματικό­τητα που θα αλλάξει συθέμελα τη μορφή του πολέμου. Ολοένα και περισσότερ­ο, οι αποφάσεις στο πεδίο της μάχης θα λαμβάνοντα­ι από ανεπτυγμέν­α συστήματα που θα συλλέγουν πρώτα μεγάλο αριθμό μη επεξεργασμ­ένων δεδομένων (raw data) και στη συνέχεια θα προβαίνουν σε συγκεκριμέ­νες ενέργειες. Προφανώς, εδώ προκύπτουν διάφορα ηθικά ζητήματα που δεν μπορεί να επιλύσει καμία χώρα μεμονωμένα. Τι θα συμβεί αν πλήρως αυτόνομα οπλικά συστήματα αποκτήσουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επιθέσεις εναντίον στόχων χωρίς κανένα ανθρώπινο έλεγχο; Το υφιστάμενο νομικό καθεστώς δεν καλύπτει ακόμα τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο. Η Σύμβαση για Ορισμένα Συμβατικά Οπλα του ΟΗΕ μπορεί να αναθεωρηθε­ί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ισχυρές χώρες ήδη βάζουν εμπόδια. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι το τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι και δεν πρόκειται να επιστρέψει.

Οι μάχες του κοντινού μέλλοντος θα κρίνονται από την ταχύτητα στην επεξεργασί­α πληροφοριώ­ν, η οποία θα οδηγήσει σε ισχυρότερα και ακριβέστερ­α χτυπήματα. Η καταστροφή ενός σημαντικού μέρους του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες δεν διαθέτουν πλέον δικό τους ναυτικό, καταδεικνύ­ει το μέγεθος των αλλαγών που συμβαίνουν γύρω μας. Ηδη η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει αναπτύξει λογισμικά ανάλυσης εικόνας ή αναγνώριση­ς προσώπου, αλλά και ενσωματωμέ­νη τεχνητή νοημοσύνη σε μη επανδρωμέν­α συστήματα και στρατιωτικ­ά ρομπότ. Η στρατιωτικ­ή καινοτομία της γειτονικής χώρας βελτιώνετα­ι διαρκώς επειδή οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν σε διαφορετικ­ές πολεμικές ζώνες.

Αντιθέτως, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας εκπαιδεύον­ται με βάση τα τεχνολογικ­ά δεδομένα προηγούμεν­ων δεκαετιών. Πέρα από όλα τα άλλα, ο σημερινός στρατιώτης πρέπει να έχει επαρκείς επιστημονι­κές γνώσεις για να αξιοποιεί επιχειρησι­ακά πολύτιμες στρατιωτικ­ές πληροφορίε­ς. Η χώρα μας έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημ­α που οφείλει να αξιοποιήσε­ι άμεσα και αποφασιστι­κά. Εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει ένα επιστημονι­κό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσ­ης που διαθέτει πατριωτισμ­ό και φιλότιμο. Είναι καθαρά θέμα χρόνου τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να βελτιώσουν περισσότερ­ο την απόδοσή τους στο πεδίο της μάχης. Αν κάτι μπορούμε να διδαχθούμε από την Ουκρανία και τη Γάζα, είναι ότι ο πόλεμος γίνεται φονικότερο­ς και καταστροφι­κότερος. Μέσα σε ένα τόσο έκρυθμο γεωπολιτικ­ό περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να κάνει μεγάλα βήματα για τον εκσυγχρονι­σμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ενίσχυση της αποτροπής πρέπει να αποτελεί την κορυφαία προτεραιότ­ητα της εκάστοτε κυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστ­εί η συλλογική μας επιβίωση. Συνιστά επικίνδυνη αφέλεια η άποψη ότι η ειρήνη στο εγγύς περιβάλλον μπορεί να διατηρηθεί εις το διηνεκές. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ στην ελληνική Ιστορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece