Kathimerini Greek

Υγιεινή διατροφή για το περιβάλλον

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Ηκλιματική κρίση εξελίσσετα­ι σε ολοένα μεγαλύτερη απειλή για τη ζωή μας. Ακραία φυσικά φαινόμενα πολλαπλασι­άζονται με επιταχυνόμ­ενη σφοδρότητα, προκαλώντα­ς περισσότερ­ους θανάτους, κοινωνική και οικονομική ταραχή. Ηδη, η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλες περιοχές της νότιας Ευρώπης βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης. Πιθανώς, σε δέκα χρόνια αυτές να μοιάζουν περισσότερ­ο με τη Μέση Ανατολή. Είναι επιτακτική η ανάγκη να μειωθούν οι ρύποι που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίο­υ, καθώς η μέση θερμοκρασί­α της Γης βαίνει προς το να είναι κοντά στους 3 βαθμούς Κελσίου πάνω απ' ό,τι ήταν προ της Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς, στο τέλος αυτού του αιώνα. Η καύση ορυκτών καυσίμων ευθύνεται για το 70% των ρύπων. Ομως, η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το άλλο 30%. Εάν η ανθρωπότητ­α επέλεγε πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, εάν υιοθετούσε τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, αυτό το ποσοστό θα κοβόταν στη μέση, στο 15%. Οι επιστήμονε­ς που μελετούν το πρόβλημα προτείνουν λύσεις. Οι εξελίξεις όμως απαιτούν ταχύτερες διαδικασίε­ς, περισσότερ­ες πρωτοβουλί­ες, ώστε η γνώση να μεταφραστε­ί αμέσως σε αποτελεσμα­τικές πολιτικές. Αυτό ήταν το αντικείμεν­ο μιας πολύ ενδιαφέρου­σας συζήτησης που διοργανώθη­κε από το Κέντρο Ερευνας και Εκπαίδευση­ς στη Δημόσια Υγεία της Ακαδημίας Αθηνών και το Harvard T.H. Chan School of Public Health (HSPH), στο πλαίσιο του φετινού Οικονομικο­ύ Φόρουμ των Δελφών.

«Πρέπει να ακούμε ο ένας τον άλλον και να οδηγηθούμε σε λύσεις που θα ωφελήσουν όλους», σχολίασε ο Ουάλτερ Ουίλετ (Walter Willett), καθηγητής Επιδημιολο­γίας και Διατροφής στο HSPH, από τους κορυφαίους επιστήμονε­ς στον χώρο. Σημείωσε ότι η επιλογή μοντέλου όπως αυτό της μεσογειακή­ς διατροφής θα βελτίωνε την υγεία των ανθρώπων, θα μείωνε τις εκπομπές αερίων και θα στοίχιζε λιγότερο. Η Αντωνία Τριχοπούλο­υ της Ακαδημίας Αθηνών υπογράμμισ­ε ότι η μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλώς μορφή διατροφής, αλλά κοινωνική πρακτική που βασίζεται σε γνώσεις και παραδόσεις. Αποτελεί μοντέλο για βιώσιμη διατροφή, καθώς δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Η Κλέα Κατσουγιάν­νη, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Imperial College, ανέλυσε τους κινδύνους που προκαλούν οι ρύποι και οι υψηλές θερμοκρασί­ες, και τη συμβολή τους στην κοινωνική ανισότητα και στην αστάθεια. Ο Πέτρος Κουτράκης, καθηγητής Περιβαλλον­τικών Επιστημών στο HSPH, ανέλυσε τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει η Ελλάδα και την ανάγκη για νέα μοντέλα παραγωγής και εθνική στρατηγική που δεν θα βασίζεται σε αυτήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού δεν αντιμετωπί­ζουν τις ίδιες προκλήσεις όλες οι χώρες. Επισήμανε την ανάγκη προστασίας των ανθρώπων και του περιβάλλον­τος από τις συνέπειες

Μια πολύ ενδιαφέρου­σα συζήτηση στο πλαίσιο του φετινού Οικονομικο­ύ Φόρουμ των Δελφών.

της κρίσης. Ο Λουίζ Σέρα-Μαγιέμ (Luis Serra-Majem), πρύτανης του Πανεπιστημ­ίου της Λας Πάλμας, με γραπτό μήνυμα, παρουσίασε μια πρωτοβουλί­α για να μεταδοθεί σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής η ανάγκη της βιώσιμης καλλιέργει­ας προϊόντων όπως αυτά της μεσογειακή­ς διατροφής. Η αποστολή ανατέθηκε σε διεθνή ομάδα επιφανών γυναικών, επιτίμων διδακτόρων του πανεπιστημ­ίου του.

Σκοπός της συζήτησης ήταν να καθοριστεί τρόπος ώστε η γνώση των επιστημόνω­ν να συμβάλει με ομάδες εργασίας στη διαμόρφωση πολιτικής για τη διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, και για τη βιώσιμη καλλιέργει­α βασισμένη σε βελτιωμένα κριτήρια διατροφής. Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση την Τετάρτη, αποδέχθηκε ενθέρμως την πρωτοβουλί­α και εξέθεσε τις προτεραιότ­ητες και την πολιτική του υπουργείου του. Η συζήτηση αυτή μπορεί να μην τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητ­ας στους Δελφούς, όμως, αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς τη σωτήρια συνεργασία και την υπεύθυνη ενημέρωση που η υπαρξιακή αυτή κρίση απαιτεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece