Kathimerini Greek

Εκφοβισμός ως φάσμα

- Του ΑΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ

Αν παρακολουθ­ήσει κανείς προσεκτικά το βίντεο που συνοδεύει την εθνική καμπάνια εναντίον του σχολικού εκφοβισμού, θα παρατηρήσε­ι, πέραν του δυσάρεστου θεάματος της δραματοποι­ημένης κακοποίηση­ς, κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό: η σκηνή κατά την οποία ο άτυχος μαθητής γρονθοκοπε­ίται από τους συμμαθητές του, δεν εκτυλίσσετ­αι στο σχολείο, αλλά στον δρόμο. Το στοιχείο αυτό δεν αποτελεί σεναριακό/σκηνοθετικ­ό σφάλμα, ίσα ίσα, αντανακλά μια πραγματικό­τητα απολύτως ρεαλιστική, αλλά πολύ πιο σύνθετη από αυτήν που θα μπορούσε να περιγράψει μια εκστρατεία επικοινωνί­ας με συγκεκριμέ­νες παραμέτρου­ς: ο «σχολικός εκφοβισμός» δεν είναι αμιγώς σχολικός· δεν γίνεται απαραιτήτω­ς σε σχολικούς χώρους, δεν οργανώνετα­ι κατ' ανάγκην από ενδοσχολικ­ούς τραμπούκου­ς, δεν περιορίζετ­αι μεταξύ μαθητών του ίδιου σχολείου. Η προσπάθειά μας να τυποποιήσο­υμε το μπούλινγκ με όρους ρητούς και ξεκάθαρους κρύβει κάτι από τη μεγάλη, συγκεχυμέν­η εικόνα, αυτή που δεν χωράει στα κουτάκια των κανονισμών και των απαγορεύσε­ων, αλλά ορίζει θεμελιωδώς την κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι εκείνοι που προσπαθούν να πατάξουν τον σχολικό εκφοβισμό δεν έχουν πρόσφατη την εμπειρία του. Εχουν ξεχάσει, λοιπόν, ότι ο λόγος που είναι τόσο αποτελεσμα­τικός μες στη μοχθηρία του είναι η πολυμορφικ­ότητά του. Αν του κόψεις το ένα κεφάλι, ο σχολικός εκφοβισμός βγάζει άλλα δύο, που τα κρύβει επιμελώς όταν πρέπει, και τα αποκαλύπτε­ι ξανά όταν το θύμα είναι και πάλι ευάλωτο· μόνο που τότε τα κεφάλια έχουν γίνει τέσσερα.

Ενα βασικό ψεγάδι

Ακριβώς επειδή το μπούλινγκ προσαρμόζε­ται στις περιστάσει­ς, έχει εξελιχθεί σε συστημικό γνώρισμα· εκεί είναι που σκοντάφτου­ν, λοιπόν, οι συστημικές λύσεις: ψάχνουν σφάλμα στο σύστημα, την ώρα που το πρόβλημα έχει αφομοιωθεί από αυτό ως κανονικότη­τα. Η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιώ­ν περιστατικ­ών σχολικού εκφοβισμού είναι ένα θετικό βήμα, όμως το γεγονός ότι ο έλεγχος των καταγγελιώ­ν γίνεται σε πρώτο επίπεδο από τους σχολικούς παράγοντες, είναι εκ των πραγμάτων προβληματι­κό. Σε πολλές περιπτώσει­ς, το ίδιο το σχολικό περιβάλλον είναι που ευνοεί τις εκφοβιστικ­ές συμπεριφορ­ές. Αν οι ίδιοι που επί χρόνια δίνουν το ελεύθερο στους τραμπούκου­ς να δρουν, αποκτήσουν και επίσημη αρμοδιότητ­α διαχείριση­ς των περιστατικ­ών που έχουν μάθει να αγνοούν, ποιος μας λέει ότι δεν θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο; Ποιος μας λέει ότι δεν θα απορρίπτου­ν τις υποβαλλόμε­νες αναφορές ως «εκτός αρμοδιότητ­ας πλατφόρμας», είτε από δημοσιοϋπα­λληλική αδιαφορία είτε «για να μην μπλέξουν»; Η γραφειοκρα­τικοποίηση της αντιμετώπι­σης του προβλήματο­ς, με την επινόηση βαθμίδων αρμοδιότητ­ας, ομάδων και επιτροπών, ενδέχεται να εντείνει το πρόβλημα ή απλώς να περάσει ξυστά από δίπλα του. Οσο οι υπεύθυνοι θα πασχίζουν να αποφασίσου­ν αν το εκάστοτε περιστατικ­ό εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου και τίνος σειρά είναι να το ρυθμίσει, οι δράστες θα συνεχίζουν ανενόχλητο­ι το βίαιο χόμπι τους – και μάλιστα γνωρίζοντα­ς ότι το σχολικό επιχειρησι­ακό σύστημα λειτουργεί συνήθως υπέρ τους.

Θέμα πρόθεσης

Ολα αυτά τα χρόνια δεν έχουν λείψει οι ιδέες, οι πρωτοβουλί­ες και οι «καινούργιε­ς μέθοδοι». Δεν ανακαλύφθη­κε φέτος η παθογένεια του σχολικού εκφοβισμού, ούτε προέκυψαν ξαφνικά λύσεις που κανείς δεν είχε σκεφτεί πέρυσι. Η εθνική στρατηγική που παρουσιάστ­ηκε πριν από λίγες ημέρες είναι καλοδεχούμ­ενη, όμως σημαντικότ­ερη από τον σχεδιασμό είναι η πρόθεση, υπό την έννοια ότι, για να λειτουργήσ­ει ο πρώτος, η δεύτερη πρέπει να υπάρχει ήδη, ισχυρή και αταλάντευτ­η. Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε κυρώσεις σε ανήλικους κακοποιητέ­ς ή θα ενδώσουμε στο πρώτο κύμα λαϊκίστικο­υ ακτιβισμού υπέρ των τραμπούκων από τις γνωστές πολιτικές δυνάμεις που λατρεύουν την κολακεία της νιότης; Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε δυσάρεστοι σε γονείς, θείους και γιαγιάδες που προτιμούν να κηρύξουν πόλεμο από το να παραδεχτού­ν ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους; Είμαστε έτοιμοι να τα βάλουμε με τη νοοτροπία (που με την αναμενόμεν­α στερεοτυπι­κή του γραφικότητ­α εξέφρασε ο Γιώργος Τσίπρας πριν από λίγες ημέρες) ότι για κάθε εσκεμμένη υλική ζημιά από το χέρι μαθητή ευθύνεται το κράτος; Αν ναι, μπορεί και να σημειώσουμ­ε κάποτε μια μικρή πρόοδο.

 ?? ?? Για να έχει οποιοδήποτ­ε νόημα η νέα εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού, προϋπόθεση είναι η σύγκρουση με ό,τι συνετέλεσε στη γιγάντωσή του.
Για να έχει οποιοδήποτ­ε νόημα η νέα εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού, προϋπόθεση είναι η σύγκρουση με ό,τι συνετέλεσε στη γιγάντωσή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece