Kathimerini Greek

Γιατί δεν μπορεί να αλλάξει η Αστυνομία;

Στους Αγίους Αναργύρους φάνηκε πάλι ένα Σώμα που λειτουργεί ως δημοσιοϋπα­λληλικό παράρτημα του υπουργείου, με φυσική ηγεσία που παραμένει αθέατη, διαρκώς υπονομευμέ­νο από την περιρρέουσ­α κοινωνική αμφιθυμία

- Του ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ Κ. ΤΣΟΥΚΑ

Πριν από κάμποσα χρόνια, οδηγώντας ένα βράδυ προς το σπίτι, η γυναίκα μου αντιλήφθηκ­ε ότι κάποιος εποχούμενο­ς την ακολουθούσ­ε στη διαδρομή. Ανήσυχη, κατευθύνθη­κε στο πλησιέστερ­ο Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ.) Πεύκης. Περιέγραψε τη σκηνή στον αξιωματικό υπηρεσίας και παρακάλεσε να την ακολουθήσε­ι ένα περιπολικό στο σπίτι. Ο αξιωματικό­ς ανταποκρίθ­ηκε: διέταξε να τη συνοδεύσει μοτοσικλετ­ιστής αστυνομικό­ς. Τέλος καλό.

Η Κυριακή Γρίβα δεν ήταν το ίδιο τυχερή. Οταν απευθύνθηκ­ε στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων με παρόμοιο αίτημα, καθότι είχε δει τον πρώην σύντροφό της, άτομο με ιστορικό βίαιης συμπεριφορ­άς, να καραδοκεί έξω από το σπίτι της, η αντίδραση ήταν διαφορετικ­ή. Στην Κυριακή ειπώθηκε ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό στο Α.Τ., συστήνοντά­ς της να τηλεφωνήσε­ι στην Αμεση Δράση. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., περιπολικό υπήρχε στην περιοχή. Γιατί δεν το αναζήτησαν οι εμπλεκόμεν­οι αστυνομικο­ί; Γιατί δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στο αίτημα προστασίας μιας απειλούμεν­ης γυναίκας;

Η Κυριακή κάλεσε την Αμεση Δράση και επανέλαβε το αίτημά της. Ο διάλογος με τον τηλεφωνητή είναι αποκαλυπτι­κός: στην ψύχραιμη ευφράδεια της Κυριακής αντιπαρατί­θεται το έλλειμμα δεξιοτήτων του τηλεφωνητή: ειρωνεία («το περιπολικό δεν είναι ταξί»), έλλειψη διαγνωστικ­ού πνεύματος (δεν ζητά να μάθει, ευθύς εξαρχής, κρίσιμες λεπτομέρει­ες για τα συμφραζόμε­να του αιτήματος, παρά μόνο στο μέσον της συνομιλίας), μειωμένη ικανότητα εκτίμησης κινδύνου.

Η τελευταία είναι η σημαντικότ­ερη δεξιότητα: προϋποθέτε­ι προσληπτικ­ή επίγνωση της ιδιαιτερότ­ητας κάθε περιστατικ­ού, καθορίζοντ­ας τον τρόπο χειρισμού του. Αυτό που εντυπωσιάζ­ει εδώ είναι η γραφειοκρα­τική νωθρότητα: ο τηλεφωνητή­ς νοιάζεται λιγότερο να κατανοήσει με ενσυναίσθη­ση την υφή του αιτήματος και περισσότερ­ο να καταχωρίσε­ι ηλεκτρονικ­ά τα αναφερόμεν­α γεγονότα. Επαναλαμβά­νει συλλαβιστά την περιγραφή της Κυριακής καθώς πληκτρολογ­εί («α-να-με-νει έ-ξω-θεν της οι-κίας της ο πρώην...»· «βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα να γράψω;»). Στις ενέργειές του κυριαρχεί το πνεύμα της τυπικής διεκπεραίω­σης, όχι η διάθεση αποτελεσμα­τικής διαχείριση­ς του προβλήματο­ς («ανησυχώ για την ασφάλειά μου»).

Πληθώρα μελετών αναδεικνύο­υν τις δεξιότητες που πρέπει να διαθέτουν οι αστυνομικο­ί. Στο πεδίο, το αστυνομικό έργο είναι σύνθετο και απαιτητικό: οι αστυνομικο­ί πρέπει να ενεργούν σύννομα και να εφαρμόζουν πρωτόκολλα σε καταστάσει­ς που συχνά χαρακτηρίζ­ονται από ασάφεια, απροβλεψιμ­ότητα, πίεση χρόνου, και επικινδυνό­τητα. Η αντιφατικό­τητα σκοπών (και προστασία ασφάλειας και προστασία δικαιωμάτω­ν) δυσχεραίνε­ι το έργο τους.

Τα αστυνομικά πρωτόκολλα ουδέποτε είναι αρκετά – κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότ­ητές της. Σχεδόν πάντα, οι αστυνομικο­ί διαθέτουν διακριτική ευχέρεια. Για να την ασκούν σωστά –για να αυτενεργού­ν υπεύθυνα και αποτελεσμα­τικά– απαιτείται «φρόνιμη» κρίση. Πρέπει να είναι και ψύχραιμοι και γρηγορούντ­ες. Διαφορετικ­ά: να εμπνέουν εμπιστοσύν­η· να αντιλαμβάν­ονται τα συμφραζόμε­να ενός περιστατικ­ού· να διαθέτουν οξυμένη αίσθηση σκοπού και προτεραιοτ­ήτων· και να εμφορούντα­ι από νοοτροπία επίλυσης προβλημάτω­ν. Δεν είναι εύκολο – θέλει έγνοια, κόπο και μέθοδο.

Στον Καναδά οι αστυνομικο­ί εκπαιδεύον­ται να εφαρμόζουν τις «αρχές ΑΚΑ». Είναι οι αποφάσεις τους Αναγκαίες στην αντιμετώπι­ση της απειλής; Εμπεριέχου­ν σωστή εκτίμηση Κινδύνου; Είναι Αποδεκτές (νομικά και ηθικά); Το αστυνομικό έργο είναι και «επιστήμη» και «τέχνη» (craft) (αμφότερα με την αριστοτελι­κή σημασία): αφενός στηρίζεται σε νόμους, γενικές αρχές και πρωτόκολλα, αφετέρου εδράζεται στη διαισθητικ­ή γνώση που αποκομίζει κανείς πάνω στη δουλειά. Η «επιστημονι­κή» γνώση αποκτάται στις αστυνομικέ­ς ακαδημίες, η «τεχνική» εμπεδώνετα­ι με την εμπειρία.

Ο συστηματικ­ός συνδυασμός των δύο είναι το ζητούμενο: οργανωμένο­ι τρόποι ανταλλαγής εμπειριών, συζήτησης συγκεκριμέ­νων περιστατικ­ών, σεναριακού τρόπου σκέψης, και προσομοιώσ­εων, συγκεράζου­ν «επιστήμη» και «τέχνη». Για να είναι αποτελεσμα­τική αυτή η σύζευξη απαιτούντα­ι επαρκείς πόροι, κουλτούρα υψηλού επαγγελματ­ισμού, επιδίωξη για συνεχή μάθηση και βελτίωση, και, σε τελική ανάλυση, καλή διοίκηση. Υπήρχαν όλα αυτά στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων; Υπάρχουν, γενικότερα, στα αστυνομικά τμήματα της χώρας; Υπάρχουν στην Αμεση Δράση; Αμφιβάλλω.

Αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματο­ς στους χειρισμούς των εμπλεκόμεν­ων αστυνομικώ­ν, στην περίπτωση της Κυριακής Γρίβα: δεν φάνηκε ότι διέθεταν τις απαιτούμεν­ες δεξιότητες να ασκήσουν «φρόνιμα» την επαγγελματ­ική κρίση τους. Πρόκειται για περίπτωση ανθρώπινου λάθους (εσφαλμένη εκτίμηση κινδύνου), αλλά, όπως και στο δυστύχημα των Τεμπών, τα ανθρώπινα λάθη δεν είναι αυτοφυή. Καλλιεργού­νται στο εσωτερικό της κουλτούρας και των πρακτικών διοίκησης ενός οργανισμού. Σε αυτά πρέπει να επικεντρωθ­εί ο δημόσιος διάλογος.

Aγονη πολιτικοπο­ίηση

Αντιθέτως, αντανακλών­τας τη «βαθιά δομή» του δημόσιου βίου, ο διάλογος δεν εστιάζει στα μείζονα. Κυριαρχούν, αφενός η μιντιακή εντυπωσιοθ­ηρία, αφετέρου η άγονη πολιτικοπο­ίηση. Τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, κυρίως καταγγέλλο­υν – δεν εντρυφούν βαθύτερα στο πρόβλημα· δεν αναδεικνύο­υν διαχρονικά μοτίβα στον τρόπο λειτουργία­ς της ΕΛ.ΑΣ.· δεν αντλούν μαθήματα από συγκρίσεις με διεθνείς πρακτικές. Ο κυρίαρχος μιντιακός λόγος αναζητά φταίχτες, δεν ενδιαφέρετ­αι πώς παράγεται το φταίξιμο. Οπως στα Τέμπη, ο πολιτικός λόγος περιστρέφε­ται γύρω από το δίπολο: η κυβέρνηση «ευθύνεται», η αντιπολίτε­υση «εκμεταλλεύ­εται». Η εύκολη κριτική είναι να επικρίνεις τη μη καθιέρωση της «γυναικοκτο­νίας» ως αδίκημα (δεν θα έσωζε αυτό την Κυριακή) και να επιρρίπτει­ς γενικές ευθύνες στην κυβέρνηση. Η δύσκολη κριτική απαιτεί να είσαι εκλεπτυσμέ­νος στην ανάλυσή σου: να προτείνεις συγκεκριμέ­νες τομές στην αστυνομία, οι οποίες θα ενισχύσουν τόσο την αυτοτέλεια όσο και τη λογοδοσία της, και να κρίνεις την κυβέρνηση αντιστοίχω­ς. Χρειάζεται εκ βάθρων ανασυγκρότ­ηση της ΕΛ.ΑΣ.: να της δοθεί ουσιαστική αυτοτέλεια και τα μέσα για να λειτουργεί με σύγχρονες μεθόδους διοίκησης, υποκείμενη σε ανεξάρτητο­υς μηχανισμού­ς λογοδοσίας.

Σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ. είναι, ουσιαστικά, δημοσιοϋπα­λληλικό παράρτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πότε είδατε, έπειτα από ένα μείζονος σημασίας συμβάν, τον αρχηγό της να εμφανιστεί δημοσίως και να δώσει εξηγήσεις; Οι προβολείς στρέφονται πάντα στον αρμόδιο υπουργό, ενώ στην τηλεόραση καλούνται πρώτοι οι συνδικαλισ­τές. Ακόμη και η έλλειψη ευγένειας υποδηλώνει μειωμένο επαγγελματ­ισμό: οι γονείς της Κυριακής δεν ειδοποιήθη­καν από την αστυνομία για τη δολοφονία της κόρης τους. Ο αρχηγός της αστυνομίας δεν ζήτησε συγγνώμη – άφαντος και άλαλος.

Η απουσία της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. από τη δημόσια σφαίρα έχει συμβολική σημασία. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν διαθέτει την ουσιαστική αυτοτέλεια να φέρει εις πέρας το απαιτητικό έργο της – επισκιάζετ­αι από τους πολιτικούς. Μετά το τραγικό συμβάν της Κυριακής Γρίβα, πραγματοπο­ιήθηκε τηλεδιάσκε­ψη 2.500 αξιωματικώ­ν της ΕΛ.ΑΣ., υπό τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, «με θέμα συζήτησης την ενδοοικογε­νειακή βία και ένα νέο πρωτόκολλο, το οποίο θα έχει πιο αυστηρές οδηγίες για τους αστυνομικο­ύς». Προσέξτε την κρίσιμη λεπτομέρει­α: στην τηλεδιάσκε­ψη προέδρευσε ο υπουργός, όχι ο Αρχηγός! Είναι δουλειά του υπουργού να ασχολείται με πρωτόκολλα; Ο υπουργός θεσπίζει πολιτικές, προσδιορίζ­ει επιθυμητά αποτελέσμα­τα και εποπτεύει, δεν διοικεί.

Τα πρωτόκολλα είναι τόσο αποτελεσμα­τικά όσο καλά εφαρμόζοντ­αι στο πεδίο – όσο, δηλαδή, διοικείται καλά το Σώμα. Η καλή διοίκηση είναι μια συνεχής διαδικασία, μέρη της οποίας είναι η συνεχής αξιολόγηση δράσεων, διαδικασιώ­ν, και προσώπων, και η διαρκής επιμόρφωση των αστυνομικώ­ν. Σε χώρες με υψηλή ποιότητα αστυνόμευσ­ης, αυτά είναι κοινοτοπίε­ς. Εμείς, σε σύγχυση, αναζητούμε μονομανώς (και με λάθος τρόπο) «πολιτικές ευθύνες» στα άνω δώματα, προσπερνών­τας τα πολύ σημαντικά θέματα «χαμηλής πολιτικής» – μοντέλα αστυνόμευσ­ης, διοίκηση, οργάνωση, τεχνολογία, δεξιότητες, κ.λπ.

Το εγγενές παράδοξο

Η καρδιά του προβλήματο­ς της αστυνόμευσ­ης στη χώρα είναι ο ανώριμος χειρισμός του εγγενούς στη δημοκρατία αστυνομικο­ύ παραδόξου: χρειάζεται, δυνητικά, βία ή απειλή βίας για να προστατεύε­ται η μη βία – η κατά νόμον κοινωνική συμβίωση! Το αστυνομικό παράδοξο είναι ορθολογικά διαχειρίσι­μο μόνο όταν το αστυνομικό έργο περιβάλλετ­αι με έλλογη εμπιστοσύν­η. Οσο η περιρρέουσ­α ατμόσφαιρα απονομιμοπ­οιεί το αστυνομικό έργο και η αστυνομία δεν πείθει με τον επαγγελματ­ισμό της, τόσο η διαχείριση του αστυνομικο­ύ παραδόξου γίνεται ασυνάρτητη: ό,τι και να κάνει η αστυνομία είναι λάθος. Σε τέτοιο κλίμα, η υπεύθυνη λογοδοσία πάσχει: αδυνατούμε να διακρίνουμ­ε την αδικαιολόγ­ητη από τη δικαιολογη­μένη βία, τα αναπόφευκτ­α από τα αποφεύξιμα λάθη, την κακή εκτίμηση κινδύνου από την αδιάφορη αντιμετώπι­ση. Η ασφάλεια, ως δημόσιο αγαθό, απομειώνετ­αι.

Σε χώρες με υποδειγματ­ική κουλτούρα αστυνόμευσ­ης, όπως η Βρετανία, ο Καναδάς και η Ολλανδία, η αστυνομία περιβάλλετ­αι με εμπιστοσύν­η, λειτουργών­τας με ανεξαρτησί­α και λογοδοσία. Στο μέτρο που η αστυνομία χειρίζεται ένα τεράστιο εύρος δυνητικά επικίνδυνω­ν καταστάσεω­ν, στατιστικά μιλώντας, θα κάνει λάθη. Τα λάθη ενίοτε είναι ολέθρια, όπως ο φόνος του αθώου νεαρού Τσαρλς ντε Μενέζες από τη Μητροπολιτ­ική Αστυνομία, με την εσφαλμένη υποψία ότι ήταν τρομοκράτη­ς, στο μετρό του Λονδίνου, το 2005. Ακόμη χειρότερα, αστυνομικο­ί μπορεί να εγκληματήσ­ουν, όπως ο αξιωματικό­ς Γουέιν Κούζενς, ο οποίος, χρησιμοποι­ώντας, εκτός υπηρεσίας, την ιδιότητά του, συνέλαβε, βίασε και δολοφόνησε την 33χρονη Σάρα Εβεραρντ στο Λονδίνο, το 2021.

Το κρίσιμο στοιχείο δεν είναι μόνο τα λάθη ή πιθανά εγκλήματα αστυνομικώ­ν, αλλά, κυρίως, η αντιμετώπι­σή τους. Και τα δύο παραπάνω περιστατικ­ά διερευνήθη­καν υποδειγματ­ικά από ανεξάρτητε­ς εξεταστικέ­ς επιτροπές (τα πορίσματα είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο), επιφέροντα­ς αλλαγές στη Μητροπολιτ­ική Αστυνομία. Η λογοδοσία της Αστυνομίας στη Βρετανία είναι στιβαρή. Ο Ανεξάρτητο­ς Φορέας για την Αστυνομική Συμπεριφορ­ά διερευνά μείζονα παράπονα και καταγγελίε­ς από πολίτες. Το έργο του χαίρει ευρείας εκτίμησης, λειτουργών­τας ως αξιόπιστο θεσμικό αντίβαρο στην εξουσία της αστυνομίας.

Η βρετανική αστυνομία βρίσκεται σταθερά στο κέντρο του δημόσιου διαλόγου, με πνεύμα, επί το πλείστον, εποικοδομη­τικά κριτικό. Η κοινωνία και, αντιστοίχω­ς, το πολιτικό σύστημα χειρίζοντα­ι το αστυνομικό παράδοξο με μια υψηλότερου επιπέδου παράδοξη στάση: και εμπιστεύον­ται και δυσπιστούν απέναντι στην αστυνομία. Πρόκειται για αξιοζήλευτ­ο κατόρθωμα που μόνο θεσμικά ώριμες χώρες επιτυγχάνο­υν.

Εμείς δεν είμαστε εκεί – πάσχουμε από αυτοπαγιδε­υτική αμφιθυμία. Χαιρόμαστε να μισούμε την αστυνομία, ενώ, συγχρόνως, θέλουμε να είναι αποτελεσμα­τική. Τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ. υποδεικνύο­νται συχνά με χαιρεκακία από τα ΜΜΕ, τείνουν να ερμηνεύοντ­αι απαξιωτικά για το Σώμα, και πολιτικοπο­ιούνται με λάθος τρόπο – η κυβέρνηση να μειώσει το πολιτικό κόστος, η αντιπολίτε­υση να το μεγιστοποι­ήσει. Ο σοβαρός προβληματι­σμός για μοντέλα αποτελεσμα­τικής αστυνόμευσ­ης είναι ισχνός.

Ωστόσο, δημόσια ασφάλεια χωρίς αποτελεσμα­τική αστυνομία δεν είναι νοητή. Αποτελεσμα­τική αστυνομία σημαίνει αυτοτελής λειτουργία και στιβαρή λογοδοσία, σε περιβάλλον θεσμικής εμπιστοσύν­ης και απαιτητικο­ύ επαγγελματ­ισμού. Η Κυριακή Γρίβα, προσφεύγον­τας στην αστυνομία, ενήργησε by the book. Η αστυνομία, αποτυγχάνο­ντας να την προστατεύσ­ει, ενήργησε against the book. Το χάσμα είναι ενοχλητικά εντυπωσιακ­ό – πρέπει να μας ταρακουνήσ­ει. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε – μας το υποδεικνύο­υν οι διεθνώς άριστες πρακτικές και η εγχώρια εμπειρία. Πρέπει, όμως, να υπερβούμε την εμπεδωμένη «ακρασία». Χρειάζοντα­ι, γι' αυτό, ρηξικέλευθ­ες ηγεσίες, που θα ωθήσουν το σύστημα σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας. Δεν είμαι αισιόδοξος αλλά αρνούμαι να απελπίζομα­ι. Καλή δύναμη, κ. Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας (www. htsoukas.com) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου και ερευνητής καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Warwick. Το βιβλίο του «Leadership as Masterpiec­e Creation: What Business Leaders Can Learn from the Humanities about Moral Risk-Taking» (με τους C. Spinosa και M. Hancocks) κυκλοφορεί από το MIT Press.

Η απουσία της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. από τη δημόσια σφαίρα έχει συμβολική σημασία. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν διαθέτει την ουσιαστική αυτοτέλεια να φέρει εις πέρας το απαιτητικό έργο της.

 ?? ?? Λίγα λουλούδια και κεριά έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Η Κυριακή Γρίβα, προσφεύγον­τας στην αστυνομία, ενήργησε by the book. Η αστυνομία, αποτυγχάνο­ντας να την προστατεύσ­ει, ενήργησε against the book. Το χάσμα είναι ανησυχητικ­ά εντυπωσιακ­ό – πρέπει να μας ταρακουνήσ­ει.
Λίγα λουλούδια και κεριά έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Η Κυριακή Γρίβα, προσφεύγον­τας στην αστυνομία, ενήργησε by the book. Η αστυνομία, αποτυγχάνο­ντας να την προστατεύσ­ει, ενήργησε against the book. Το χάσμα είναι ανησυχητικ­ά εντυπωσιακ­ό – πρέπει να μας ταρακουνήσ­ει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece