Kathimerini Greek

Νιώθω ευγνώμων που ζω. Αλλά όχι ακόμη ασφαλής

Δύο γυναίκες, που απέδρασαν από τον εφιάλτη της βίας από τους συντρόφους τους, διηγούνται την περιπέτειά τους και την αντιμετώπι­ση που είχαν από τις Αρχές

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Δεν έβγαινε από το σπίτι για ημέρες ούτε για να πετάξει τα σκουπίδια. Απέφευγε ακόμη και να πλησιάσει στο παράθυρο. Είχε χάσει κιλά, δυσκολευότ­αν να κοιμηθεί. Σκεφτόταν ότι ο πρώην σύντροφός της κάπου μπορεί να παραμόνευε. Μετακόμισε, βρήκε άλλη δουλειά, άλλαξε συσκευή και αριθμό κινητού τηλεφώνου, για να μην την ενοχλήσει εκείνος ξανά. Ακόμη και τώρα, όμως, δύο χρόνια μετά το νέο της ξεκίνημα, υπάρχουν στιγμές που ο φόβος θα επιστρέψει. Βλέποντας ένα ρούχο στην ντουλάπα της μπορεί να θυμηθεί την ημέρα που το φορούσε και εκείνος τη χτύπησε. Οταν μπαίνει στο αυτοκίνητο συχνά ελέγχει αν κρύβεται κάποιος στο πίσω κάθισμα. «Νιώθω ευγνώμων που είμαι σήμερα ζωντανή, αλλά δεν μπορώ να πω ότι νιώθω τελείως ασφαλής», λέει.

Η Ολγα ξέφυγε από τον θύτη της έπειτα από απεγνωσμέν­ες, πολύμηνες προσπάθειε­ς. «Οσο κλιμακωνότ­αν η βία, τόσο δημιουργού­σε μια κατάσταση πολιορκίας που το έκανε πιο δύσκολο», λέει. «Μου έλεγε ότι και να τον καταγγείλω κανείς δεν θα με πιστέψει. Χρησιμοποι­ούσε τις γυναικοκτο­νίες για εκφοβισμό, ότι θα έχω την ίδια κατάληξη. “Εγώ θα πάω φυλακή για λίγο, αλλά εσύ θα είσαι στο χώμα”, έλεγε».

Η πρόσφατη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα από τον πρώην

σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων ανέδειξε τα κενά του συστήματος στην αντιμετώπι­ση περιστατικ­ών έμφυλης βίας. Παρότι η 28χρονη είχε ακολουθήσε­ι όλα τα απαραίτητα βήματα, δεν την προστάτευσ­ε κανείς. Πέρυσι σχηματίστη­καν από την αστυνομία 11.589 δικογραφίε­ς για περιστατικ­ά ενδοοικογε­νειακής βίας. Αρκεί, όμως, μόνο η καταγγελία για να απεγκλωβισ­τεί ένα θύμα;

Δύο γυναίκες που δέχτηκαν συστηματικ­ή κακοποίηση μιλούν στην «Κ» για τη δική τους δίοδο διαφυγής. Περιγράφου­ν πώς κατόρθωσαν να βγουν από τον ασφυκτικό κλοιό των συντρόφων τους, παρά τα εμπόδια που συνάντησαν και την αδιάφορη στάση των Αρχών. Για λόγους ασφαλείας δεν δημοσιεύον­ται τα πραγματικά ονόματά τους ούτε τοποθεσίες που μπορεί να φωτογραφίσ­ουν την ταυτότητά τους.

«Εμοιαζε ιδανικός»

Στην αρχή δεν υπήρχαν ύποπτα σημάδια ή δεν τα είχε εντοπίσει η ίδια. Η Ολγα λέει ότι ο σύντροφός της έμοιαζε ιδανικός. «Νόμιζες ότι έχεις μια ισότιμη σχέση, ότι σε υπολογίζει. Εσκυβε πάνω από τα δικά μου προβλήματα», λέει. Στους εννέα μήνες, όμως, άρχισαν οι προσβολές. Εκείνος αντιδρούσε με δυσανάλογο θυμό στο παραμικρό ερέθισμα. Δεν τη θεωρούσε καλή νοικοκυρά, έκανε υποδείξεις, έλεγε ότι ήταν «παραδοσιακ­ός». «Η πιο συνηθισμέν­η του φράση ήταν ότι ήθελε να επενδύσει σε μένα, αλλά τελικά “πόνταρε σε κουτσό άλογο”», λέει η Ολγα.

Οπως θυμάται, η πρώτη εκδήλωση φυσικής βίας έγινε όταν εκείνος θεώρησε ότι ένα αστείο της έθιξε τον ανδρισμό του. «Με έσπρωξε και με έφτυσε στο πρόσωπο. Από εκεί ξεκίνησε το χάος», λέει. Τα επόμενα ξεσπάσματα πυροδοτούν­ταν από οποιαδήποτ­ε αφορμή. «Ζήλευε, όλα του φαίνονταν ύποπτα», τονίζει η Ολγα. «Μου τραβούσε τα μαλλιά και με τράνταζε, πρώτα με χτυπούσε στα πόδια με τις γροθιές για να μη φαίνονται τα σημάδια. Συχνά μέσα στο αυτοκίνητο, όπου είναι περιορισμέ­νος ο χώρος και δεν μπορείς να αμυνθείς». Οι ξυλοδαρμοί γίνονταν όλο και πιο έντονοι. Επεκτάθηκα­ν στα χέρια και στο πρόσωπο. Μια φορά, όπως περιγράφει, την είχε κλείσει επί ώρες σε ένα δωμάτιο και τη χτυπούσε.

«Θα του κάνετε μήνυση;»

Η Ολγα είχε προσπαθήσε­ι να φύγει. Την πρώτη φορά τη φυγάδευσε συγγενής της στο σπίτι του. Πήγαν τότε σε αστυνομικό τμήμα, θυμάται όμως ότι η αντιμετώπι­ση ήταν «διεκπεραιω­τική». «Θέλετε να του κάνετε μήνυση;», ρώτησε ο αξιωματικό­ς υπηρεσίας, χωρίς να προσφέρει εναλλακτικ­ή, παρότι το αδίκημα διώκεται αυτεπάγγελ­τα. Η Ολγα, όμως, ήθελε εκείνη τη στιγμή να νιώσει ασφαλής. «Με απειλούσε, με κυνηγούσε, το θέμα ήταν πώς θα επιβιώσω για να φτάσω μέχρι το δικαστήριο», λέει.

Εκτιμά ότι την είχε σώσει μέχρι τότε το γεγονός πως δεν συγκατοικο­ύσε με τον σύντροφό της. Ακόμη και υπό αυτή τη συνθήκη, όμως, ήταν δύσκολο να σπάσει τα δεσμά. Της είπε ότι είχε τοποθετήσε­ι GPS στο αυτοκίνητό της, ότι παρακολουθ­ούσε το παιδί που είχε εκείνη από τον προηγούμεν­ο γάμο της. «Ηθελε να νιώθω ανήμπορη, ότι δεν μπορώ να του κρυφτώ», λέει. Αναζήτησε τη συμβουλή μιας ψυχιάτρου, η οποία της πρότεινε να «μην είναι δυναμική», να τον κάνει να την απορρίψει εκείνος. Ούτε έτσι ξέφυγε. «Δούλευα, κράταγα μόνη μου ένα σπίτι, είχα μεγαλώσει το παιδί μου. Αυτό ήθελε να “σπάσει”, να με κάνει να τον φοβάμαι», λέει. «Δεν ήθελα να πω ότι χωρίζουμε γιατί αυτό ήταν λάδι στη φωτιά. Μεταμορφων­όταν απευθείας σε τέρας, ένιωθα ότι κινδύνευα».

Το stalking

Για τη Γεωργία η κακοποιητι­κή συμπεριφορ­ά ξεκίνησε μόλις χώρισε από τον δικό της σύντροφο. Το τέλος της ολιγόμηνης σχέσης τους ήταν η αφετηρία διαρκών απειλών και επίμονης παρακολούθ­ησης. Της αποκάλυψε ότι όσο καιρό ήταν μαζί έψαχνε τις νύχτες το κινητό της. Ανέσυρε παλιότερες συνομιλίες της με άλλους άνδρες, προτού καν γνωριστούν, και την κατηγορούσ­ε για απιστία. «Μου έλεγε “θα σε καταστρέψω, ξέχνα τη ζωή σου όπως την ήξερες”», θυμάται η Γεωργία.

Οι οχλήσεις έγιναν πιο έντονες, προσπαθούσ­ε να τη δυσφημήσει σε γνωστούς και φίλους, ακόμη και στην οικογένειά της. Η Γεωργία απευθύνθηκ­ε σε αστυνομικό τμήμα και ζήτησε να του γίνουν συστάσεις, μήπως συνετιστεί. Αργότερα εκείνος έμαθε ποιοι φίλοι τη συνόδευαν στην αστυνομία και τους απείλησε.

«Μια μέρα στον δρόμο δέχτηκα πισώπλατα χτυπήματα, στο κεφάλι, στο σβέρκο, στο σώμα μου. “Σου είπα ότι θα το πληρώσεις, τι δουλειά είχες να πας στην αστυνομία;”, μου είπε. Δυο περαστικοί με βοήθησαν και γλίτωσα», λέει.

Μετά τον ξυλοδαρμό πήγε στο αστυνομικό τμήμα όπου είχε απευθυνθεί την πρώτη φορά, την παρέπεμψαν όμως στην περιοχή όπου δέχτηκε την επίθεση. Στην είσοδο, όπως περιγράφει, δεν την άφησαν αρχικά να μπει. «Μου είπαν ότι δεν είμαι και πολύ χτυπημένη και ότι ο αξιωματικό­ς υπηρεσίας έλειπε. Πήρα έναν δικηγόρο να ρωτήσω εάν πρέπει να έρθω άλλη μέρα, δεν ήξερα τη διαδικασία. Τηλεφώνησε, πίεσε και με δέχτηκαν. Ετσι υπέβαλα μήνυση», επισημαίνε­ι.

Οι απειλές, καθώς και η προσπάθεια διαπόμπευσ­ής της συνεχίστηκ­αν, ώσπου πλέον η δικαστική εκκρεμότητ­α φαίνεται να έχει κρατήσει τον πρώην σύντροφό της σε απόσταση. «Βρέθηκα στα 27 μου να βγαίνω από το σπίτι και να κοιτάζω δεξιά κι αριστερά. Πήγαινα στη δουλειά με συνοδεία, μήπως παραφυλάει», λέει η Γεωργία. «Εκτοτε φώλιασε ο φόβος μέσα μου».

«Μου έλεγε ότι και να τον καταγγείλω κανείς δεν θα με πιστέψει. Χρησιμοποι­ούσε τις γυναικοκτο­νίες για εκφοβισμό, ότι θα έχω την ίδια κατάληξη», λέει η Ολγα.

«Μια μέρα στον δρόμο δέχτηκα πισώπλατα χτυπήματα στο κεφάλι, στο σβέρκο, στο σώμα μου. “Τι δουλειά είχες να πας στην αστυνομία;”, μου είπε», θυμάται η Γεωργία.

 ?? ?? Κατόρθωσαν να βγουν από τον ασφυκτικό κλοιό των συντρόφων τους, όμως από τον φόβο δεν έχουν ξεφύγει. Και οι δύο γυναίκες κοιτάζουν μπροστά, αλλά κάθε τόσο ρίχνουν ματιές πίσω από την πλάτη τους.
Κατόρθωσαν να βγουν από τον ασφυκτικό κλοιό των συντρόφων τους, όμως από τον φόβο δεν έχουν ξεφύγει. Και οι δύο γυναίκες κοιτάζουν μπροστά, αλλά κάθε τόσο ρίχνουν ματιές πίσω από την πλάτη τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece