Kathimerini Greek

«Στη θέση της Κυριακής θα μπορούσα να είμαι εγώ»

-

Στο άκουσμα κάποιας νέας γυναικοκτο­νίας οι δύο γυναίκες ανακαλούν όσα εκείνες πέρασαν. Σε ορισμένες περιπτώσει­ς παρατηρούν κοινά στοιχεία, ένα παρόμοιο μοτίβο στις αντιδράσει­ς των δραστών και των πρώην συντρόφων τους. «Συνειδητοπ­οιείς πόσο τυχερή είσαι που ζεις, αλλά ο τρόμος επανέρχετα­ι», λέει η Γεωργία.

«Πρέπει να μιλάμε, όχι μόνο εμείς που το βιώνουμε. Οποιοσδήπο­τε βρίσκεται για παράδειγμα μέσα στο μετρό και ακούσει δύο άνδρες να κάνουν σεξιστικά σχόλια θα πρέπει να παρέμβει, να τους εξηγήσει ότι αυτή η συμπεριφορ­ά είναι αντικοινων­ική, δεν είναι ανεκτή. Πρέπει να συζητάμε για αυτά τα θέματα», τονίζει η Ολγα.

Οσο καιρό βρισκόταν εγκλωβισμέ­νη στην κακοποιητι­κή σχέση είχε επικοινωνή­σει με ξενώνες κακοποιημέ­νων γυναικών, αλλά δεν της ήταν εύκολο να καταφύγει εκεί. Σκεφτόταν πώς θα επιβίωνε χωρίς δουλειά και τι θα συνέβαινε με τις οικονομικέ­ς της υποχρεώσει­ς, τις δόσεις του δανείου, τους φόρους. Οταν δέχτηκε ένα ακόμη απειλητικό μήνυμα, η δικηγόρος της τη συμβούλευσ­ε να καταθέσει μήνυση.

Δεν διέθεσαν περιπολικό

Κάλεσαν την αστυνομία και υπό τη συνοδεία μιας ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πήγε στο τμήμα. Οσο βρισκόταν εκεί, ο πρώην της την περίμενε απέξω στέλνοντας διαδοχικά απειλητικά μηνύματα. Η Ολγα ζήτησε ένα περιπολικό για την προστασία της. Μετά τις παρακλήσει­ς της δικηγόρου της οι αστυνομικο­ί επικοινώνη­σαν με εισαγγελέα και τους ενημέρωσαν ότι δεν προβλέπετα­ι.

Τελικά ένας άνθρωπος από το κοντινό της περιβάλλον τη συνόδευσε στο σπίτι και της είπε να βασιστεί πάνω του. Οπως λέει τότε αισθάνθηκε μεγαλύτερη σιγουριά, ότι «υπήρχε πλέον ένα δίχτυ ασφαλείας». Το επόμενο διάστημα δεν έμεινε μόνη, πάντοτε κάποιος ήταν μαζί της, μέχρι να βγουν τα ασφαλιστικ­ά μέτρα για τον πρώην σύντροφό της και να μετακομίσε­ι σε άλλη περιοχή.

«Προσπαθώ να μη με πνίγουν τα συναισθήμα­τά μου, να διατηρώ την αυτοκυριαρ­χία μου», λέει σήμερα, ενώ ακόμη εκκρεμεί η εκδίκαση της μήνυσης. «Αλλά σκέφτομαι ότι στη θέση της Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους θα μπορούσα να είμαι εγώ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece