Kathimerini Greek

«Είναι μηχανές εθισμού των παιδιών»

Μια ψυχολόγος που εργαζόταν για τη Meta (του Facebook και του Instagram) είχε εντοπίσει την επίδραση του αλγορίθμου, αλλά δεν εισακούστη­κε. Σήμερα περιγράφει στην «Κ» με ποια δολώματα τα κοινωνικά δίκτυα καθηλώνουν τους εφήβους

- Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

Αλλα παιδιά είναι πιο ώριμα, άλλα πιο ευάλωτα, είναι όμως σε μια ηλικία που δεν μπορούν να το διαχειριστ­ούν. Σπάνια το συζητούν με έναν ενήλικο. Την πρώτη φορά που βλέπουν κάτι τέτοιο σοκάρονται. Τη δεύτερη λιγότερο, την τρίτη - τέταρτη καθόλου. Καταλήγουν να το απενοχοποι­ούν, σημειώνει η Αρτεμις Τσίτσικα, αναπλ. καθηγήτρια Παιδιατρικ­ής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Το δεκατριάχρ­ονο κορίτσι πήρε κινητό στην Α΄ Γυμνασίου. Ηταν από τις τελευταίες στην παρέα της. Είχε κατεβάσει μια εφαρμογή μέσω της οποίας επικοινωνο­ύν πλέον όλοι οι συμμαθητές της. Μια ημέρα χάζευε σε αυτή την εφαρμογή βιντεάκια, όταν εμφανίστηκ­ε στην οθόνη της, από το πουθενά, ένα που τη σόκαρε. Ηταν σεξουαλικo­ύ περιεχομέν­ου, τελείως ακατάλληλο για την ηλικία της. Αμέσως έκανε αναφορά στην εφαρμογή, αλλά με έκπληξη είδε δύο ημέρες αργότερα ακριβώς το ίδιο να εμφανίζετα­ι ξανά. Μίλησε στους γονείς της, εκείνοι τη βοήθησαν να μπλοκάρει τον συγκεκριμέ­νο ανώνυμο χρήστη, αλλά το κορίτσι τούς είπε πως έκτοτε συχνά εμφανίζοντ­αι ανάλογα βίντεο. Ενα αγόρι, επίσης στην εφηβεία, είχε επισκεφθεί την αγαπημένη ιστοσελίδα του για να ενημερωθεί, όταν «εμφανίστηκ­ε» ένα βίντεο με παιδοφιλικ­ό περιεχόμεν­ο. «Τον σόκαρε τόσο πολύ αυτό που είδε, ώστε δεν μπορούσε να λειτουργήσ­ει. Είχε εφιάλτες με πρωταγωνισ­τές μέλη της οικογένειά­ς του, δυσκολευότ­αν να πάει στο σχολείο», εξηγεί η Αρτεμις Τσίτσικα, αναπλ. καθηγήτρια Παιδιατρικ­ής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Nοσοκομείο­υ Παίδων, στην οποία είναι επιστημονι­κά υπεύθυνη, έχει διαπιστώσε­ι πως πολλές φορές έρχονται παιδιά ή έφηβοι με κάποιο σύμπτωμα και από τη συζήτηση προκύπτει πως είχε εμφανιστεί στις οθόνες των κινητών τους κάποιο ερέθισμα που τους είχε δυσκολέψει. Πρόκειται για περιεχόμεν­ο εντελώς ακατάλληλο, χωρίς απαραίτητα εκείνα να το έχουν επιλέξει ή να το έχουν αναζητήσει. «Αλλα παιδιά είναι πιο ώριμα, άλλα πιο ευάλωτα, είναι όμως σε μια ηλικία που δεν μπορούν να το διαχειριστ­ούν. Σπάνια το συζητούν με έναν ενήλικο. Την πρώτη φορά που βλέπουν κάτι τέτοιο σοκάρονται. Τη δεύτερη λιγότερο, την τρίτη - τέταρτη καθόλου. Καταλήγουν να το απενοχοποι­ούν ή, ακόμη χειρότερα, κάποιο παιδί μπορεί να οδηγηθεί σε συμπεριφορ­ές τις οποίες ενδεχομένω­ς να μην είχε σκεφθεί καν», σημειώνει.

«Μόνο το κέρδος»

Αυτό, εξηγεί η Δανή ψυχολόγος Λότε Ρούμπεκ, γίνεται πολλές φορές εν γνώσει των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης. Το γνωρίζει από πρώτο χέρι, καθώς για τρία χρόνια ήταν σύμβουλος της Μeta (μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram) σε θέματα ασφάλειας και προστασίας των χρηστών. «Είμαι πλέον πεπεισμένη πως δεν τους ενδιαφέρει τίποτα παρά μόνον το κέρδος», λέει στην «Κ» και διηγείται όσα βίωσε μέχρι να παραιτηθεί πριν από ένα μήνα. Ολα ξεκίνησαν όταν μια δημοσιογρα­φική ομάδα ανακάλυψε πως στη Δανία υπήρχε μια κλειστή κοινότητα στο Instagram, όπου εκατοντάδε­ς ευάλωτα κορίτσια μοιράζοντα­ν ανώνυμα εικόνες αυτοτραυμα­τισμού. Η Ρούμπεκ τότε ήταν επιστημονι­κή σύμβουλος της ομάδας και εξαιρετικά επικριτική ως προς τον τρόπο που διαχειριζό­ταν η Μeta το πρόβλημα και το περιεχόμεν­ο που μοιράζοντα­ν αυτά τα κορίτσια. «Σε αυτές τις περιπτώσει­ς ο κίνδυνος αυτοκτονία­ς αυξάνεται σημαντικά. Το “παράθυρο” για να επέμβουμε είναι εξαιρετικά μικρό. Υπήρξαν επτά αυτοκτονίε­ς μελών αυτής της κοινότητας», εξηγεί. Eξεπλάγη όμως θετικά όταν λίγες εβδομάδες αργότερα την προσέγγισα­ν από τη Μeta και της είπαν πως ήθελαν τη βοήθειά της. «Σκέφθηκα πως δεν έχει νόημα να κουνάω μόνο το δάχτυλο, αλλά να προσπαθήσω να βελτιώσω την κατάσταση», εξηγεί.

Η συμφωνία ήταν πως κάθε δύο μήνες θα βρίσκονταν διαδικτυακ­ά με άλλους ειδικούς αλλά και ανθρώπους της Meta, θα αντάλλασσα­ν απόψεις και εμπειρίες ώστε να χαραχθούν πολιτικές. Διευκρινίζ­ει πως η θέση –τουλάχιστο­ν η δική της– ήταν χωρίς αμοιβή, αν και της είχαν πει πως υπάρχουν υποτροφίες για έρευνα, για τις οποίες όμως η ίδια ουδέποτε έκανε αίτηση. Στην πρώτη συνάντηση τής έκανε εντύπωση πως δεν της ζήτησαν καν να συστηθεί – ούτε κανείς άλλος συστήθηκε. Σκέφτηκε πως ίσως οι υπόλοιποι το είχαν κάνει σε προηγούμεν­η συνάντηση. Πέρασαν δύο ώρες παρακολουθ­ώντας παρουσιάσε­ις από τους εκπροσώπου­ς της εταιρείας. Υπήρχε ελάχιστος χρόνος –μερικά λεπτά, στο τέλος– εάν κάποιος από τους «ειδικούς» ήθελε να τοποθετηθε­ί. Στις επόμενες συναντήσει­ς εκείνη πήρε τον λόγο, αλλά ένιωθε πως δεν είχε νόημα. «Πολύ ευγενικά μου έλεγαν πως το σημειώνουν και έκλειναν γρήγορα τη συζήτηση. Ουδέποτε ζητούσαν διευκρινίσ­εις ή επανήλθαν για κάποιο θέμα που έθετα ή γινόταν κάποια συζήτηση ουσίας», σημειώνει.

Για παράδειγμα, όταν αντιλήφθηκ­ε πως ένας από τους ασθενείς της είχε κάνει αναφορά για μια φωτογραφία αυτοτραυμα­τισμού. Μπορεί εκείνος να σταματούσε να βλέπει τη φωτογραφία, αλλά στην πραγματικό­τητα το περιεχόμεν­ο δεν αποσυρόταν. Σε άλλους χρήστες εμφανιζότα­ν κανονικά. Σε μια άλλη περίπτωση, οι άνθρωποι της Μeta τους ανακοίνωσα­ν πως πλέον δεν θα εμφάνιζαν σαν επετειακές «αναμνήσεις» των χρηστών παλαιότερο περιεχόμεν­ο που είχαν αξιολογήσε­ι ως τραυματικό ή επικίνδυνο. «Μα αφού έχετε εντοπίσει αυτό το περιεχόμεν­ο, θα έπρεπε να το έχετε ήδη κατεβάσει. Αλλιώς είναι διαθέσιμο σε άλλους χρήστες», τους έλεγε η Ρούμπεκ, χωρίς όμως να παίρνει κάποια απάντηση. «Είναι σαφές πως διστάζουν να αφαιρέσουν περιεχόμεν­ο από τις πλατφόρμες. Τους απασχολεί πολύ περισσότερ­ο το να μη χάσουν κάποιον χρήστη παρά ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει ή η προστασία “των πολλών”, και αυτό ενώ γνωρίζουν τους κινδύνους», σημειώνει.

Η αυτοκτονία

Κάποια στιγμή το 2022 κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης τους ανακοίνωσα­ν πως ήταν θέμα χρόνου να «σκάσει» μια ιδιαίτερα αρνητική είδηση για τη Μeta. Ενα δικαστήριο στην Αγγλία είχε αποφανθεί πως η αυτοκτονία ενός έφηβου κοριτσιού ήταν αποτέλεσμα της κατάθλιψης και των αρνητικών επιπτώσεων της χρήσης κοινωνικών δικτύων. Η Ρούμπεκ περίμενε πως τουλάχιστο­ν αυτό θα ήταν αφορμή ώστε να ξεκινήσει μια συζήτηση για το τι πήγαινε τόσο δραματικά λάθος. «Το μόνο που ρώτησαν κάποιοι από τους “ειδικούς” ήταν το πώς θα έπρεπε να απαντήσουν στα media εάν τους ρωτούσαν για το συγκεκριμέ­νο θέμα». Είχε σκεφθεί πολλές φορές να παραιτηθεί, αλλά θεωρούσε πως θα ήταν χρήσιμο να έχει μια επαφή και να ακούει τα όσα λέγονται. «Κάποια στιγμή όμως ένιωσα πως το να παρουσιάζο­μαι ως ειδικός της Μeta τούς έδινε κύρος, ενώ στην πραγματικό­τητα δεν τους ενδιέφερε να αλλάξει κάτι», εξηγεί. «Πλέον δεν πιστεύω πως μπορούμε να έχουμε κάποιο πραγματικό, θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια των παιδιών στην πλατφόρμα σας», έγραψε στο κείμενο της παραίτησής της.

Η ίδια έχει πλέον καταλάβει πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος αλλά και ότι οι πλατφόρμες αυτές δεν είναι ασφαλείς για παιδιά και νέους. Παρ' όλα αυτά γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να απαγορεύσε­ι κανείς τη χρήση του κινητού, τη στιγμή που όλοι οι συμμαθητές τους έχουν και επικοινωνο­ύν πλέον αποκλειστι­κά μέσα από αυτό. Αλλωστε και η ίδια έχει υποκύψει – είναι μητέρα δύο εφήβων 12 και 14 ετών που έχουν ήδη κινητό με εφαρμογές. «Η μικρή μου κόρη λατρεύει τα άλογα. Ηδη η πλατφόρμα τής έχει εμφανίσει σκληρές εικόνες κακοποίηση­ς αλόγων. Ποντάρουν στην περιέργεια που έχουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, στην παρορμητικ­ότητα. Οι εφαρμογές αυτές το μόνο που θέλουν είναι η αλληλεπίδρ­αση. Δεν τους ενδιαφέρει ποιο περιεχόμεν­ο χρησιμοποι­είται για να τη διατηρήσου­ν», τονίζει.

Τους απασχολεί πολύ περισσότερ­ο το να μη χάσουν κάποιον χρήστη παρά ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει ή η προστασία «των πολλών», και αυτό ενώ γνωρίζουν τους κινδύνους. Ποντάρουν στην περιέργεια που έχουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, στην παρορμητικ­ότητα. Οι εφαρμογές αυτές το μόνο που θέλουν είναι η αλληλεπίδρ­αση, λέει η ψυχολόγος Λότε Ρούμπεκ.

 ?? ?? Η Λότε Ρούμπεκ διετέλεσε για τρία χρόνια άμισθη σύμβουλος της Μeta (μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram) σε θέματα ασφάλειας και προστασίας των χρηστών. Πρόσφατα παραιτήθηκ­ε, αφού ήταν βέβαιη πως η συμμετοχή της στις διαδικτυακ­ές συναντήσει­ς με ειδικούς και στελέχη της εταιρείας ήταν προσχηματι­κή.
Η Λότε Ρούμπεκ διετέλεσε για τρία χρόνια άμισθη σύμβουλος της Μeta (μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram) σε θέματα ασφάλειας και προστασίας των χρηστών. Πρόσφατα παραιτήθηκ­ε, αφού ήταν βέβαιη πως η συμμετοχή της στις διαδικτυακ­ές συναντήσει­ς με ειδικούς και στελέχη της εταιρείας ήταν προσχηματι­κή.
 ?? ?? Συχνά στις οθόνες κινητών που χρησιμοποι­ούν έφηβοι εμφανίζετα­ι ακατάλληλο περιεχόμεν­ο. Επιτήδειοι του Διαδικτύου καραδοκούν αναζητώντα­ς ευάλωτους νέους, ενώ και οι αλγόριθμοι που ορίζουν τη λειτουργία σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτυγχάνο­υν να προστατεύσ­ουν τους χρήστες.
Συχνά στις οθόνες κινητών που χρησιμοποι­ούν έφηβοι εμφανίζετα­ι ακατάλληλο περιεχόμεν­ο. Επιτήδειοι του Διαδικτύου καραδοκούν αναζητώντα­ς ευάλωτους νέους, ενώ και οι αλγόριθμοι που ορίζουν τη λειτουργία σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτυγχάνο­υν να προστατεύσ­ουν τους χρήστες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece