Kathimerini Greek

Το μήνυμα που έγινε κίνημα γονέων κατά των κινητών

-

Eνα πρωινό στις αρχές Φεβρουαρίο­υ, δύο φίλες, η Ντέζι Γκρίνγουελ και η Κλερ Φερνιχάου, άφησαν τα παιδιά τους στο σχολείο και κάθισαν να πιουν έναν γρήγορο καφέ πριν ξεκινήσουν την ημέρα τους. Το θέμα συζήτησης ήταν κάτι που τις προβλημάτι­ζε καιρό. Η εξαιρετικά δύσκολη απόφαση που θα έπρεπε σύντομα να πάρουν: «Πολλοί από τους φίλους των παιδιών μας στο δημοτικό έχουν ήδη δικό τους κινητό και αυτό ενώ γνωρίζουμε πλέον ξεκάθαρα τις επιπτώσεις που έχει η χρήση σε αυτές τις ηλικίες», λέει στην «Κ» η κ. Γκρίνγουελ. Χωρίς ιδιαίτερη σκέψη αποφάσισαν εκείνο το πρωί να δημιουργήσ­ουν ένα γκρουπ στο WhatsApp και να καλέσουν σε αυτό όσους φίλους γονείς έχουν παρόμοιους προβληματι­σμούς. Η ιδέα ήταν απλή: ίσως ενωμένοι θα μπορούσαν να καθυστερήσ­ουν να πάρουν κινητό στα

παιδιά τους. Οσο περισσότερ­οι γονείς συμφωνούσα­ν, τόσο πιο εύκολο θα ήταν να το δεχθούν τα παιδιά. Αργά το ίδιο απόγευμα, όταν ακόμη στο γκρουπ ήταν μόνον οι δυο τους, η κ. Γκρίνγουελ έγραψε την ιδέα τους στους λογαριασμο­ύς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας και τον σύνδεσμο για να μπει όποιος ήθελε στην ομάδα τους. «Ακούμπησα το κινητό στον πάγκο της κουζίνας και πήγα να βάλω τα παιδιά για ύπνο. Οταν το ξανάπιασα δύο ώρες αργότερα έπαθα σοκ. Ηταν μαγικό αλλά και λίγο τρομακτικό. Η εφαρμογή του WhatsApp είχε μπλοκάρει, αφού η ομάδα είχε ξεπεράσει τα 1.000 μέλη, ενώ εκατοντάδε­ς είχαν κοινοποιήσ­ει την ανάρτηση εξομολογού­μενοι τις δικές τους ιστορίες. Οι περισσότερ­οι περιέγραφα­ν παιδιά κολλημένα στο κινητό, χωρίς ενδιαφέρον­τα, που κοινωνικοπ­οιούνται αποκλειστι­κά μόνο μέσω εφαρμογών. Κάποιοι γονείς μοιράστηκα­ν ακόμη πιο δύσκολες ιστορίες: παιδιά με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, εθισμένα ή παγιδευμέν­α σε καταστάσει­ς που δεν μπορούσαν να διαχειριστ­ούν.

Στην ιστοσελίδα που πλέον έχουν δημιουργήσ­ει οι δύο γυναίκες έχουν ενημέρωση και χρήσιμες συμβουλές από ειδικούς. Ηδη επεξεργάζο­νται νέο περιεχόμεν­ο για γονείς εφήβων. «Η αλήθεια είναι πως ξεκινήσαμε απευθυνόμε­νοι στους γονείς παιδιών στο δημοτικό που ακόμη δεν έχουν κινητό, αλλά είναι θέμα χρόνου να το διεκδικήσο­υν. Φαντάζει αδύνατο να πάρεις το κινητό από έναν έφηβο που το χρησιμοποι­εί ήδη. Είναι σαν να παίρνεις από έναν εξαρτημένο το ναρκωτικό του. Το θετικό είναι πως σύμφωνα με κάποιους γονείς υπάρχει φως στο τούνελ. Επειτα από δύο - τρεις εβδομάδες, το παιδί επανέρχετα­ι».

Σήμερα, δύο μήνες ύστερα από εκείνο τον πρωινό καφέ, πάνω από 30.000 γονείς έχουν δημιουργήσ­ει εκατοντάδε­ς ομάδες σε όλη την Αγγλία. Οργανώνοντ­αι και συμφωνούν από κοινού να καθυστερήσ­ουν την αγορά κινητού. Ιδανικά, λένε, τα παιδιά τους θα προμηθευτο­ύν ένα απλό κινητό χωρίς εφαρμογές στα 14 και θα χρησιμοποι­ήσουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τα 16. «Ξεκίνησε χωρίς να το καταλάβουμ­ε ένα κίνημα. Αισθάνομαι σαν να ξυπνήσαμε ξαφνικά και συνειδητοπ­οιήσαμε πως υπνοβατούσ­αμε σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Είναι σαφές πως η αλλαγή δεν θα έρθει από τις εταιρείες-κολοσσούς που βγάζουν τόσα χρήματα από τα παιδιά μας. Θα έρθει αποκλειστι­κά από εμάς», καταλήγει η κ. Γκρίνγουελ.

 ?? ?? Η Ντέζι Γκρίνγουελ, εκ των ιδρυτριών του γκρουπ που έγινε αφορμή για την κινητοποίη­ση χιλιάδων γονιών στην Αγγλία ώστε τα παιδιά τους να μην αποκτήσουν κινητό με εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης πριν κλείσουν τα 16.
Η Ντέζι Γκρίνγουελ, εκ των ιδρυτριών του γκρουπ που έγινε αφορμή για την κινητοποίη­ση χιλιάδων γονιών στην Αγγλία ώστε τα παιδιά τους να μην αποκτήσουν κινητό με εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης πριν κλείσουν τα 16.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece