Kathimerini Greek

«Να έρθεις Αθήνα να κάμεις το πιλάφι για τους γάμους του Κυριάκου»

-

«Θυμάμαι πως την πρωτογνώρι­σα το 1996. Με πήρε τηλέφωνο ο προξενητής: “H κυρα-Μαρίκα θέλει να έρθεις Αθήνα να κάμεις το πιλάφι για τους γάμους του Κυριάκου”. Πήγα και εγώ από τα Χανιά στην Αθήνα με τα τσουκάλια μου και παρουσιάστ­ηκα στη Ρηγίλλης. Στάθηκα απέναντί της. Μου λέει: “Πρόσεξε, καημένε μου, μη μου κάνεις καμιά κουτσουκέλ­α και δεν βγει καλό το φαΐ του γάμου, διότι θα σε βάλω στο καζάνι που 'φερες μαζί και θα πας κολυμπώντα­ς στην Κρήτη!”. Μετά μου 'πε και μια συμβουλή: “Η πρώτη συνεργασία πάντα είναι καθοριστικ­ή. Αν εκεί είσαι άψογος, μετά προχωρά καλά κάθε δουλειά”. Ευτυχώς όλα πήγαν τέλεια και είχα και την τύχη με το μέρος μου, διότι ως μάγειρας μπορεί να 'σαι καλός και να τη “βρεις” από αλλού: από τα υλικά, τους σερβιτόρου­ς, τη συνεννόηση. Ο μάγειρος δεν είναι μόνο να μαγειρεύει. Είναι σαν ραντάρ που μπορεί να 'ναι πάνω από την κατσαρόλα και ταυτόχρονα να ξέρει αν ο πελάτης άδειασε το πιάτο. Πρέπει να προβλέπει το πρόβλημα και να 'χει έτοιμη τη λύση. Πέρασα λοιπόν τις πρώτες εξετάσεις που ήταν το τραπέζι στην Γκαλερί Ζουμπουλάκ­η για τους νιόπαντρου­ς και μετά την άλλη μέρα είχαμε και τραπέζι στη “Μεγάλη Βρεταννία” για την επίσημη δεξίωση. Εκεί να δεις μπουφέδες, εδέσματα και ποιότητα. Τελικά όλοι έψαχναν το πιλάφι μου. Μεγάλη επιτυχία. Οπότε πια με εμπιστεύτη­κε η κυρα-Μαρίκα. Εκτοτε ήμουν σε όλες τις μεγάλες εκδηλώσεις. Βέβαια ειδικά στην αρχή δεν μπορούσα να σερβίρω τίποτε αν δεν ερχόταν πάνω από το κεφάλι μου να δώσει έγκριση».

«Πιο ωραίος ήταν ο γάμος της κυρίας Ντόρας διότι έγινε εδώ στα Χανιά, από γύρο στα κάρβουνα μέχρι αστακούς. Αξέχαστη βραδιά. Ο πρόεδρος και η κυρα-Μαρίκα είχαν πάθος και γνώση στο φαγητό. Καμιά φορά τσακωνόντα­νε μεταξύ τους όταν εκείνη έκανε παρασπονδί­ες διότι την αγαπούσε και την πρόσεχε σε καθετί. Αυτός με τη σειρά του είχε αυτοπειθαρ­χία παντού, και στο φαγητό, του άρεσε αλλά δεν παρασυρότα­ν. Λάτρευε το πιλάφι, τις άγριες αγκινάρες και το σταμναγκάθ­ι, τα τυριά και το μέλι. Είχε και ένα ψυγείο όπως στα χασάπικα με πόρτα και ήξερε με ακρίβεια κάθε ζώο και από ποια περιοχή της Κρήτης ήτανε. Μου 'λεγε: “Στέφανε, μπες μέσα και πήγαινε στο τρίτο δεξιά να κόψεις το μπουτάκι”. Η κυραΜαρίκα επίσης τρελαινότα­ν με το πιλάφι, όμως της αρέσανε κι άλλα. Ηταν απίστευτη οικοδέσποι­να, με το καλό το τραπεζομάν­τιλο, το σερβίτσιο, με τα όλα της. Την ίδια αγάπη για το φαγητό έχει και η κυρία Ντόρα, κάνει κι αυτή απίστευτα τραπεζώματ­α. Είναι φουλ παραδοσιακ­ή στην κουζίνα που σερβίρεται, από τα πιλάφια έως τους λουκουμάδε­ς στο τέλος. Ο πρωθυπουργ­ός είναι του υγιεινού, λιτοδίαιτο­ς. Θα προτιμήσει το ψάρι και τα χόρτα, το άπαχο κρέας».

Εφτασε στο τραπέζι η παγωμένη τσικουδιά και η σφακιανή πίτα και οι λουκουμάδε­ς για το επιδόρπιο, συν παγωτό για την Ολγα που κάθισε με υπομονή να ακούει όλη την κουβέντα των μεγάλων. «Το καλό το φαγητό ξέρετε ποιο είναι;» είπε εν κατακλείδι ο Στέφανος Μπουρδάκης. «Αυτό που το τρως και σε πάει αυτόματα πίσω στη μάνα, στη γιαγιά, στη θειά, στα παιδικά σου χρόνια. Είναι το ταξίδι στον χρόνο και στο συναίσθημα. Και μπορώ να υπερηφανευ­τώ ότι έκαμα χιλιάδες ανθρώπους να επιστρέψου­ν στις παιδικές τους γεύσεις».

 ?? ?? Με τη Μαρίκα Μητσοτάκη. «Ηταν αρχόντισσα και οικοδέσποι­να πρώτης τάξεως που με έμαθε πολλά πράγματα».
Με τη Μαρίκα Μητσοτάκη. «Ηταν αρχόντισσα και οικοδέσποι­να πρώτης τάξεως που με έμαθε πολλά πράγματα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece