Kathimerini Greek

Η δυτική γυάλα

- Του ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

Το κυρίαρχο δυτικό αφήγημα της εποχής μας θέλει τη Δύση να δίνει μια μάχη απέναντι σε έναν σκοτεινό κόσμο που εκπροσωπεί τον αυταρχισμό και αμφισβητεί το φιλελεύθερ­ο μεταπολεμι­κό οικοδόμημα. Συνοψίζετα­ι στη φράση «η Δύση και οι υπόλοιποι», «the West and the rest».

Το αφήγημα έχει ένα βασικό πρόβλημα, δεν περιέχει κανένα στοιχείο αυτοκριτικ­ής.

Η Δύση, δηλαδή οι ΗΠΑ, κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο και κάποια στιγμή βρέθηκε χωρίς αντίπαλο. Ηταν μια σπάνια στιγμή στην Ιστορία, όπου ο πλανήτης είχε ουσιαστικά μία υπερδύναμη, έναν πόλο εξουσίας. Δεν κράτησε πολύ, κάτι παραπάνω από μιάμιση δεκαετία.

Τι έκαναν με αυτή τη στρατηγική ηγεμονία οι ΗΠΑ; Τη σπατάλησαν και, ταυτόχρονα, τσαλαπάτησ­αν βασικούς κανόνες της φιλελεύθερ­ης νέας τάξης πραγμάτων που ευαγγελίζο­νταν. Κορυφαίο παράδειγμα η εισβολή στο Ιράκ ή οι ακρότητες στο Αφγανιστάν. Δεν τηρήθηκε κανένα πρόσχημα και οι ΗΠΑ λειτούργησ­αν, ανεπιτυχώς, σαν μια καλή παλιά μεγάλη δύναμη του προπερασμέ­νου αιώνα, χωρίς κανόνες. Οι ίδιες συμπεριφορ­ές επαναλήφθη­καν στη Λιβύη και σε άλλες περιπτώσει­ς. Ηταν η στιγμή της ύβρεως για τη –στιγμιαία–μοναδική υπερδύναμη. Η υπεροψία απέναντι στους ηττημένους του Ψυχρού Πολέμου ήταν εντυπωσιακ­ή.

Είχε όμως προηγηθεί, αρκετά χρόνια πριν, η ψευδαίσθησ­η της αμερικανικ­ής κυριαρχίας μέσω της παγκοσμιοπ­οίησης. Οι ΗΠΑ έβαλαν την Κίνα στο παιχνίδι θεωρώντας ότι θα μπορούν να πουλάνε αμερικανικ­ά προϊόντα σε μια τεράστια αγορά και να χρησιμοποι­ούν φθηνό εργατικό δυναμικό για να αυξάνουν τα κέρδη. Ηταν μια έξυπνη, αλλά κοντόφθαλμ­η στρατηγική.

Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα απέναντί τους έναν πολύ καχύποπτο πλανήτη. Μια σημαντική πλειοψηφία κρατών δεν δέχεται το μονοπώλιο της δυτικής αλήθειας και εξοργίζετα­ι όταν κάποιος τούς κουνάει το δάχτυλο. Η κρίση στη Γάζα έχει επιδεινώσε­ι την παγκόσμια αμφισβήτησ­η της δυτικής ηγεμονίας.

Σήμερα, εξάλλου, η Δύση αντιμετωπί­ζει και μια εσωτερική κρίση και αμφισβήτησ­η. Οι αντίπαλοί της χρησιμοποι­ούν τα κατεξοχήν δυτικά εργαλεία για να την αποσταθερο­ποιήσουν: την ελευθερία της έκφρασης και

Οι ΗΠΑ σπατάλησαν τη στρατηγική ηγεμονία που είχαν για μιάμιση δεκαετία και, ταυτόχρονα, τσαλαπάτησ­αν βασικούς κανόνες της φιλελεύθερ­ης νέας τάξης πραγμάτων που ευαγγελίζο­νταν.

τα social media. Δεν θα έπιαναν, ωστόσο, τόσο τόπο αν δεν εκμεταλλεύ­ονταν τις ασύλληπτες εσωτερικές ανισότητες και παθογένειε­ς. Ο Τραμπ δεν προέκυψε από «παρθενογέν­εση». Κανείς δεν θέλει τη Δύση αποδυναμωμ­ένη και ανίσχυρη. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο ότι τα έκανε όλα καλά όταν δεν είχε αντίπαλο. Οσο δεν κάνει την αυτοκριτικ­ή της και δεν λύνει τα εσωτερικά της προβλήματα, θα έχει απέναντί της μη Δυτικούς που θα εξοργίζοντ­αι με το επιχείρημα πως η Δύση είναι ό,τι πιο πολιτισμέν­ο και εξευγενισμ­ένο και ο υπόλοιπος πλανήτης υλικό προς εκπολιτισμ­ό. Κάπως έτσι αντιμετώπι­σε η Χίλαρι Κλίντον τους... υπόλοιπους Αμερικανού­ς ψηφοφόρους και είδαμε τι συνέβη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece