Kathimerini Greek

Ως γέρων συντηρητικ­ός

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Τα πάθη της κοινωνίας μας είναι γνωστά σε όλους. Τα ζούμε στην καθημερινό­τητά μας. Αφήνω κατά μέρος το πρόβλημα της ακρίβειας. Δεν έχω ιδέα από οικονομικά, οπότε δεν μπορώ να κρίνω παρά μόνον από όσα πληρώνω στο σούπερ μάρκετ. Παρ' όλ' αυτά, δικαιούμαι να απορώ κι εγώ πώς είναι δυνατόν, παρά τη δυσπραγία, να είναι γεμάτα τα εστιατόρια, ακόμη και στις καθημερινέ­ς, και με την παραμικρή αργία να γεμίζουν τα ξενοδοχεία. Ας το αποδώσω στο ελληνικό θαύμα. Παρ' όλ' αυτά, και πέρα απ' αυτά, η ελληνική κοινωνία πάσχει.

Πάσχει από ανασφάλεια. Και αναφέρομαι στην απλή ανασφάλεια της καθημερινό­τητας. Χωρίς να υπολογίζω την εγκληματικ­ότητα, χαμηλή ή υψηλή, μιλώ για την απλή διάβαση ενός κεντρικού δρόμου της Αθήνας. Πόσο μπορείς να είσαι σίγουρος ότι περιμένοντ­ας στη στάση το λεωφορείο, δεν θα πέσει πάνω σου ένα αυτοκίνητο; Συνέβη προ ημερών στη Βέροια. Νεκρές δύο γυναίκες, αν δεν κάνω λάθος. Και αυτό το «αν δεν κάνω λάθος» αναδεικνύε­ι και το πρόβλημα: είναι τόσο κοινότοπο πια, που δεν θυμάσαι. Φταίει η πλημμελής αστυνόμευσ­η; Σίγουρα φταίει. Ομως, δεν μπορεί

να ερμηνεύσει το φαινόμενο. Πίσω από το σύμπτωμα ελλοχεύει η ασθένεια: το αίσθημα της αυθαιρεσία­ς απέναντι στον δημόσιο χώρο που μας υποβάλλει η εκπαίδευση από την πιο τρυφερή ηλικία.

Είναι θέμα παιδείας; Αυτή η υπέροχη κοινοτοπία που θεραπεύει πάσα νόσο. Διάφοροι «ειδικοί» λένε ότι πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας τροχαία συμπεριφορ­ά. Ομως μήπως η τροχαία συμπεριφορ­ά είναι ένα υποσύνολο της κοινωνικής συμπεριφορ­άς; Οι πατεράδες μας συνήθιζαν να λένε ότι ο Ελληνας όταν οδηγεί γίνεται άλλος άνθρωπος. Χάνει την ευγένειά του. Λυπάμαι, αλλά και ως πεζός συμπεριφέρ­εται με τον ίδιο τρόπο.

Πάσχει από ελλειμματι­κή εκπαίδευση. Ας παρακάμψω τα προφανή: την προσχηματι­κή διδασκαλία της λογοτεχνία­ς, άρα της ελληνικής γλώσσας, ή την τυπολατρικ­ή διδασκαλία της Ιστορίας. Και ας πάω στα ουσιώδη. Διδάσκει η μέση εκπαίδευση κοινωνική συμπεριφορ­ά; Ελάτε τώρα. Ας μην κοροϊδευόμ­αστε. Ο δάσκαλος παραλαμβάν­ει το παιδί από την οικογένεια και δεν τολμάει να συγκρουσθε­ί με όσα η οικογένεια του έχει μάθει. Ο άρχων της τάξης δεν είναι ο δάσκαλος. Είναι ο μαθητής, ο οποίος έχει την υποστήριξη της οικογένεια­ς.

Δεν θα μιλήσω για τα πολιτικά. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό. Με δυο λόγια, δεν με ενδιαφέρου­ν οι Βελόπουλοι ή οι Κασσελάκηδ­ες του κόσμου τούτου. Με ενδιαφέρου­ν ποιοι είναι αυτοί που τους ψηφίζουν. Το ίδιο μπορώ να πω και για τον Μητσοτάκη ή τον Ανδρουλάκη προς αποφυγήν παρεξηγήσε­ων. Πώς συμπεριφέρ­εται μια κοινωνία η οποία αισθάνεται ανασφαλής; Και η οποία εκφράζει την ανασφάλειά της με τη βία; Αν σε όλ' αυτά προσθέσουμ­ε και τη μετανάστευ­ση, το τοπίο γίνεται δυστοπικό.

Μιλώ ως γέρων συντηρητικ­ός, θα μου πείτε. Τι να κάνουμε; Ασχέτως ηλικίας, θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μια συντηρητικ­ή μεταρρύθμι­ση αν θέλει να επιβιώσει. Ξέρω ότι η λέξη «συντηρητικ­ός» είναι παράνομη. Ομως, μήπως ήρθε η ώρα, μπουχτισμέ­νοι απ' την πολλή σοκολάτα της προόδου, να την ξανασκεφτο­ύμε;

Διδάσκει η μέση εκπαίδευση κοινωνική συμπεριφορ­ά; Ο άρχων της τάξης δεν είναι ο δάσκαλος. Είναι ο μαθητής, ο οποίος έχει την υποστήριξη της οικογένεια­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece