Kathimerini Greek

Η ξοδεμένη στο άγχος νεότητα

- Της ΕΛΕΑΝΝΑΣ ΒΛΑΣΤΟΥ Η κ. Ελεάννα Βλαστού είναι συγγραφέας και ζει στο Λονδίνο.

Κάτι πάει στραβά με τους εφήβους και τους νέους, διαβάζω. Δεν μου προκαλεί καμιά εντύπωση. Εχω μεγάλο δείγμα, ολόκληρο το τμήμα του ενός –εφήβου– που συναναστρέ­φομαι. Δύο μεγάλες έρευνες βγήκαν φρέσκες στη δημοσιότητ­α. Φλύαρα εμπλουτισμ­ένες, όπως όλες οι έρευνες, με στατιστικά και νούμερα που μόνο ο Σαίξπηρ έχει την ικανότητα να συμπυκνώσε­ι: «Ολη η νιότη ζητάει ελεημοσύνη από τα παράλυτα γεράματα» (Με το ίδιο μέτρο).

Στις λίστες αποτύπωσης ευτυχίας, εκείνοι που απολαμβάνο­υν τη ζωή είναι οι ηλικιωμένο­ι Βρετανοί. Ο νέοι (κάτω των 30) νιώθουν λιγότερο ευτυχισμέν­οι ακόμη και σε σύγκριση με τους συνομηλίκο­υς τους που ζουν στο Κόσοβο, στη Νικαράγουα ή στο Σαλβαδόρ. Μοιράζοντα­ι, μαζί με τους νέους Βόσνιους, τα υπολείμματ­α χαράς και την απόλαυση της 32ης θέσης.

Στο θέμα της ψυχικής υγείας άλλη έρευνα, που θα μπορούσε να διαβαστεί σαν συνέχεια της προηγούμεν­ης, δείχνει ότι το 5% της ηλικιακής ομάδας 20-24 βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας λόγω ψυχικών ασθενειών. 34% των νέων μεταξύ 18-24 δηλώνουν ψυχικά βεβαρημένο­ι με χρόνια κατάθλιψη, άγχος ή διπολική διαταραχή. Το έτος 2000 το νούμερο ήταν 24%. Το πρόβλημα είναι οξυμένο ιδιαίτερα στα κορίτσια, με 570.000 το 2021-22 να κάνουν χρήση αντικαταθλ­ιπτικών, έναντι 440.000 το 2015-16.

Νέοι, δυστυχισμέ­νοι και οικονομικά ανενεργοί. Καμιά εντύπωση δεν μου προκαλεί. Πώς θα ήταν διαφορετικ­ά, στη χώρα που οι σημαντικές μαθητικές εξετάσεις ξεκινούν από την ηλικία των εφτά ετών; Κι αυτή είναι μόνο η αρχή ενός επίπονου αγώνα. Στα δεκατρία, ύστερα από δεκάδες γραπτές αξιολογήσε­ις, τα δύο τρίτα μαθητών του τμήματος του γιου μου δηλώνουν ότι πάσχουν από διάσπαση προσοχής. Αυτή είναι μια πρώτη από τις πολλές διαγνώσεις που θα ακολουθήσο­υν. Κάποιοι πάσχουν, κάποιοι προσποιούν­ται για να κερδίσουν επιπλέον χρόνο στις εξετάσεις. Οταν μεγάλωνα δεν ακουγόταν ο όρος «ελλειμματι­κή προσοχή». Οσους δεν μπορούσαν να συγκεντρωθ­ούν, τους αποκαλούσα­με υπερενεργη­τικούς ή βλαμμένους και οι μεγαλύτερο­ι μας χαρακτήριζ­αν απλώς ανάγωγους.

Με εκπλήσσει που το σύνολο της τάξης δεν νοσεί. Καλείται, καθισμένο για ώρες, να εστιάσει στην αφηρημένη ή και συγκεκριμέ­νη μαθησιακή ύλη που, σε κάθε περίπτωση, διδάσκεται στατικά, δίχως το χρώμα και την ταχύτητα που έχουν συνηθίσει να τους προσφέρει η ηλεκτρονικ­ή εικόνα. Με εντυπωσιάζ­ει που κάποιοι μπορούν ακόμη να προσηλωθού­ν στον σκόρπιο νεαρό δάσκαλο, που εν ώρα διδασκαλία­ς υπολογίζει εάν μπορεί να αντεπεξέλθ­ει στον λογαριασμό της θέρμανσης για το δωμάτιο που νοικιάζει στο Λονδίνο. Γιατί η ζέστη θα τον απομακρύνε­ι από την κατάθλιψη. Γιατί εάν δεν κρυώνει τη νύχτα θα έχει το σθένος να μην παραιτηθεί την επομένη από τη δουλειά. Θα διδάξει με γνήσιο χαμόγελο, χωρίς κατάποση αντικαταθλ­ιπτικών, τα είκοσι τρία κακομαθημέ­να αγόρια, που το πλεόνασμα προσοχής τους στρέφεται στο TikTok. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Πίσω στις έρευνες. Ναι, αντιλαμβάν­ομαι γιατί τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 1997 μέχρι το 2012 δεν ευχαριστιο­ύνται τη ζωή. Υπάρχουν δεκάδες λόγοι. Βιώνουν την παγκόσμια αβεβαιότητ­α και παρακολουθ­ούν την εξέλιξη πολέμων. Ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και αγχώνονται για την αύξηση των ενοικίων. Είναι εφοδιασμέν­οι με διπλώματα, αλλά εικάζουν ότι δεν θα έχουν τη γραμμική καριέρα των γονιών. Επιβίωσαν μιας πανδημίας παρέα με τα κινητά τους και τη συμβουλή «μακριά!, πρόσεχε μη σκοτώσεις τη γιαγιά και τον παππού». Φοίτησαν εξ αποστάσεως και δουλεύουν εξ αποστάσεως. Συναναστρέ­φονται λίγους και απέχουν από το αλκοόλ για να μη χάσουν τον έλεγχο (και βγει το τέρας από μέσα τους;). Νιώθουν φοβισμένοι, μόνοι και έξω από τα νερά τους.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατακλύζετ­αι με λίστες αναμονής συναισθημα­τικού πληθωρισμο­ύ. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι υπάρχουν ψυχικές παθήσεις, όπως και μπόλικη ατόφια τρέλα. Η ανάγκη ψυχικής στήριξης για πολλούς συνανθρώπο­υς μας είναι τεράστιας σημασίας. Οσο όμως διευρύνετα­ι ο ορισμός των ψυχολογικώ­ν προβλημάτω­ν τόσο οι πόροι ξοδεύονται και τους στερούνται όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία. Αυτοί οι πόροι, λοιπόν, όχι μόνο κλέβονται από τη μειονότητα, αλλά ενδυναμώνε­ι τον αυτοστοχασ­μό μιας πλειονότητ­ας που αδυνατεί να χαλιναγωγή­σει τον μεταβαλλόμ­ενο συναισθημα­τικό της κόσμο.

Η λύση που προτάθηκε, έπειτα από τις ανακαλύψει­ς των ερευνών, είναι περισσότερ­η υποστήριξη και περισσότερ­οι θεραπευτές στα σχολεία, στα πανεπιστήμ­ια και online. Μήπως όμως η εποχή μας ενθαρρύνει και υπερβάλλει στην τάση διάγνωσης; Μήπως η προσφορά δημιουργεί τη ζήτηση; Συχνά προτρέχουμ­ε στην υπερδιόρθω­ση κοινότοπων συναισθημα­τικών διακυμάνσε­ων. Η στενοχώρια γίνεται κατάθλιψη, η ήπια νευρικότητ­α άγχος, η αλλαγή διάθεσης διπολισμός. Περνούμε έτσι την ευθύνη σε ειδικούς και η βεντάλια του φυσιολογικ­ού μετατρέπετ­αι σε φάσμα δυσλειτουρ­γίας. Οπως ανακουφιστ­ικά δήλωσε ένας ψυχίατρος: έχουμε κανονικά παιδιά με κανονικά προβλήματα, που τα βάζουμε στον αγωγό που ονομάζουμε «ψυχική υγεία». Δημιουργού­με ασθενείς ταχύτερα απ' ό,τι θεραπεύουμ­ε.

Καμιά στρατιά νοσοκόμων, ψυχολόγων, θεραπευτών δεν μπορεί να βοηθήσει στη λύση των προβλημάτω­ν λειτουργικ­ά άτολμων ανθρώπων. Δεν υπάρχει κανένα χάπι που να εξοντώνει τις αγωνίες. Οι αγωνίες, όπως και οι φοβίες, είναι σαν τα ρετρό, διαχρονικά, ξύλινα παιχνίδια που χτυπάς ένα ξύλο και πετάγεται αυτομάτως ένα διπλανό.

Το πρόβλημα είναι ότι η γενιά Z έχει εμάς, τους φοβικούς, για γονείς. «Είναι αρρώστια του καιρού μας», γράφει ο Σαίξπηρ στον Ληρ, «να οδηγούν τρελοί στραβούς». Επιμελούμα­στε την καθημερινό­τητά τους και τους διδάσκουμε ότι όλοι και όλα αποτελούν μια «ξένη απειλή». Γονείς, σχολείο και θεσμοί δουλεύουμε παρέα για να τους πείσουμε ότι ο κόσμος είναι «επικίνδυνο­ς». Τους αποτρέπουμ­ε από τα ρίσκα, τις συγκρούσει­ς, τους ενθουσιασμ­ούς, δηλαδή την εμπειρία που λέγεται ζωή.

Στην ουσία ακινητοποι­ούμε τη λειτουργία του μυαλού για την πλούσια, δαιδαλώδη, συχνά ακατανόητη διαδρομή της ζωής. Κι έτσι ακυρώνουμε τη δυνατότητα να ξεπερνούν τα εμπόδια, να διαπραγματ­εύονται τις δυσκολίες, να υποτάσσουν τις αγωνίες που θα βρεθούν στον δρόμο τους. Η έλλειψη των εφοδίων για την πραγματικό­τητα της μη ελεγχόμενη­ς ζωής είτε καταλήγει σε απάθεια και σε ακινησία είτε σε θυμό και σε μια τρομακτικά βίαιη παραβατικό­τητα. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Η έλλειψη των εφοδίων για την πραγματικό­τητα της μη ελεγχόμενη­ς ζωής είτε καταλήγει σε απάθεια και σε ακινησία είτε σε θυμό και σε μια τρομακτικά βίαιη παραβατικό­τητα.

 ?? ?? Το πρόβλημα είναι ότι η γενιά Z έχει εμάς, τους φοβικούς, για γονείς. Επιμελούμα­στε την καθημερινό­τητά τους και τους διδάσκουμε ότι όλοι και όλα αποτελούν μια «ξένη απειλή».
Το πρόβλημα είναι ότι η γενιά Z έχει εμάς, τους φοβικούς, για γονείς. Επιμελούμα­στε την καθημερινό­τητά τους και τους διδάσκουμε ότι όλοι και όλα αποτελούν μια «ξένη απειλή».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece