Kathimerini Greek

Το Δημόσιό μας πρόβλημα

- Tου ΣΤΑΘΗ Ν. ΚΑΛΥΒΑ O κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης.

Ητραγωδία των Τεμπών παραπέμπει στη δυσλειτουρ­γία του Δημοσίου όχι μόνο εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσ­εων στην εγκατάστασ­η σύγχρονου μηχανολογι­κού εξοπλισμού, αλλά και γιατί το δυστύχημα ανέδειξε την προβληματι­κή λειτουργία του ΟΣΕ. Το ίδιο και ο φόνος της Κυριακής Γρίβα, μπροστά σε αστυνομικό τμήμα και σε απευθείας σύνδεση με το τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομίας. Από το υποστελεχω­μένο αστυνομικό τμήμα όπου υπηρετούσα­ν ένας ειδικός φρουρός (δέκα χρόνια μετά την καταδίκη του για συμμετοχή σε εγκληματικ­ή οργάνωση) και μια νεαρή αξιωματικό­ς κατώτερη, όπως αποδείχθηκ­ε, των περιστάσεω­ν, έως το μη διαθέσιμο περιπολικό και τον ελλιπώς εκπαιδευμέ­νο τηλεφωνητή που χειρίστηκε το πρόβλημα δίχως πρωτόκολλο αλλά και φιλότιμο (που συχνά δίνει λύσεις), παρά μόνο με τη βαριεστημέ­νη διεκπεραιω­τική λογική, πασπαλισμέ­νη με μια δόση σαρκασμού, που ταυτίζουμε συχνά με το Δημόσιο.

Το κόστος της δυσλειτουρ­γίας αυτής δεν αποτυπώνετ­αι μόνο στα εκάστοτε θύματα ακραίων περιστατικ­ών, την κορυφή δηλαδή του παγόβουνου, αλλά και στην απαξίωση εννοιών όπως «εκσυγχρονι­σμός» και «μεταρρύθμι­ση» που γίνονται όλο και περισσότερ­ο αντιληπτές ως κοροϊδία, στρέφοντας τους περισσότερ­ο αφελείς και λιγότερο μορφωμένου­ς συμπολίτες μας σε σκοτεινές θεωρίες συνωμοσίας.

Δεν πρόκειται βέβαια για κάτι καινούργιο: από την Ελληνική Επανάσταση και δώθε επανέρχετα­ι τακτικά η διαπίστωση πως το ελληνικό κράτος υποαποδίδε­ι, σε βαθμό μάλιστα που έχει επικρατήσε­ι η αντίληψη πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα γι' αυτό. Ομως και οι επιτυχίες του στο παρελθόν είναι πραγματικέ­ς και είναι λάθος να το κρίνουμε αποκλειστι­κά από τα ακραία περιστατικ­ά. Οπως επισήμανε ο Ακης Σκέρτσος, ένας υπουργός που εργάζεται συστηματικ­ά και αθόρυβα, «σε χιλιάδες ανάλογες περιπτώσει­ς καταγγελιώ­ν τηρήθηκαν οι οδηγίες και σώθηκαν πολλές ζωές. Από τον Ιανουάριο έως πρόσφατα αναφέρθηκα­ν στο τηλεφωνικό κέντρο 6.475 περιστατικ­ά ενδοοικογε­νειακής βίας και η Αμεση Δράση ανταποκρίθ­ηκε ως πρώτο όχημα σε 4.827». Οι επιπτώσεις, όμως, των αστοχιών, ακόμη και αν είναι σπάνιες, είναι βαριές. Και σε πολλές περιπτώσει­ς (π.χ. Δικαιοσύνη, εξετάσεις PISA) δεν είναι καθόλου σπάνιες.

Η ευθύνη των κομμάτων είναι προφανής. Η αντιπολίτε­υση, και αυτό είναι μια θλιβερή όσο και αναμφισβήτ­ητη πραγματικό­τητα, εξακολουθε­ί να πολιτεύετα­ι με οδηγό την κενολογία, τον λαϊκισμό και την τοξικότητα. Και σε σχέση με το Δημόσιο, με τη μόνιμη απαίτηση για περισσότερ­α κονδύλια και περισσότερ­ες προσλήψεις, την υπεράσπιση μιας γενικευμέν­ης χαλαρότητα­ς, την αντίσταση σε οποιαδήποτ­ε μορφή αξιολόγηση­ς, την αποφυγή των κυρώσεων για όσους δεν επιτελούν το έργο τους και την καταγγελία της εφαρμογής κινήτρων για όσους (και δεν είναι λίγοι) κάνουν το καθήκον τους.

Δεν κυβερνά όμως η αντιπολίτε­υση. Παρά τις προσπάθειε­ς και τον λόγο της περί μεταρρυθμί­σεων, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπορεί ή να επιθυμεί να αντιμετωπί­σει το γραφειοκρα­τικό και συνδικαλισ­τικό Λεβιάθαν της ελληνικής πραγματικό­τητας. Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς είναι ενός εφησυχασμο­ύ, μιας ήσσονος προσπάθεια­ς. Από το 2016 και μετά σχηματίστη­κε, ως παράδοξη προίκα της κρίσης, μια κοινωνική πλειοψηφία που πρεσβεύει ένα βασικό αξίωμα: «Ξέρουμε πως οι άλλοι είναι χειρότεροι, αλλά από εσάς περιμένουμ­ε πολύ περισσότερ­α». Η πλειοψηφία αυτή επέτρεψε να δημιουργηθ­εί ένα παράθυρο πολιτικής ευκαιρίας για να γίνουν ορισμένα μεγάλα βήματα.

Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτικ­ός: γίνονται προσπάθειε­ς. Οποιος αγνοεί πως τα προβλήματα είναι εξαιρετικά σύνθετα, όποιος πιστεύει πως λύνονται εύκολα και γρήγορα, εθελοτυφλε­ί. Ομως πολύ βασικά ζητούμενα, όπως η ασφάλεια, η νομιμότητα ή η εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου, δεν εξασφαλίζο­νται με ψηφιακά και τεχνοκρατι­κά πυροτεχνήμ­ατα. Η κυβέρνηση φαίνεται να πίστεψε πως οι ψηφιακές καινοτομίε­ς ισοδυναμού­ν με τον εκσυγχρονι­σμό του Δημοσίου, όπως κάποιες κυβερνήσει­ς του παρελθόντο­ς πίστεψαν το ίδιο για τα ΚΕΠ. Τα ζητήματα αυτά αντιμετωπί­ζονται μόνο με αποφασιστι­κές τομές, με πολιτικό ρίσκο και συγκρούσει­ς. Και αυτές απουσιάζου­ν. Το παράθυρο ευκαιρίας παραμένει ακόμη ανοιχτό. Για πόσο όμως;

Η ασφάλεια, η νομιμότητα ή η εύρυθμη λειτουργία του Δημοσίου δεν εξασφαλίζο­νται με ψηφιακά πυροτεχνήμ­ατα, αλλά μόνο με αποφασιστι­κές τομές, πολιτικό ρίσκο και συγκρούσει­ς. Και αυτές απουσιάζου­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece