Kathimerini Greek

«Γυναικοκτο­νία», ο όρος και η ορατότητα

- Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΛΒΑΝΟΥΔΗ Η κ. Aγγελική Αλβανούδη είναι κοινωνιογλ­ωσσολόγος στο Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης.

Οόρος «γυναικοκτο­νία» αποτελεί νεολογισμό, μια καινούργια λέξη που δεν τη βρίσκουμε (ακόμη) σε λεξικά της κοινής νεοελληνικ­ής και χρησιμοποι­είται στην καθομιλουμ­ένη. Η λέξη έχει προκύψει κατ' αναλογία με την αγγλική λέξη femicide/feminicide και τα λόγια δάνεια της κοινής νεοελληνικ­ής «ανθρωποκτο­νία», «μητροκτονί­α» ή «πατροκτονί­α» μέσα από τον συνδυασμό του α΄ συνθετικού «γυναίκα» και του β΄ συνθετικού «-κτονία» με λόγια προέλευση (βλ. Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικ­ής, 1998) που δηλώνει θανατηφόρο εγκληματικ­ή ενέργεια εναντίον του προσώπου που δηλώνει το α΄ συνθετικό (ανθρωπο-, μητρο-, πατρο-, γυναικο-). Στην περίπτωση της γυναικοκτο­νίας η εγκληματικ­ή ενέργεια αναφέρεται στη δολοφονία γυναικών επειδή είναι γυναίκες, δηλαδή στην πιο ακραία έκφραση μισογυνισμ­ού ή αλλιώς αστυνόμευσ­ης της εφαρμογής των κανόνων της πατριαρχία­ς από την πλευρά των γυναικών και βίαιης τιμωρίας όσων γυναικών αποκλίνουν από αυτούς τους κανόνες. Εφόσον η λέξη γυναικοκτο­νία είναι σύμφωνη με τους κανόνες λεξικού σχηματισμο­ύ της ελληνικής (άρα δεν τίθεται ζήτημα «γραμματική­ς ορθότητας») και δηλώνει μια ενέργεια/ συμπεριφορ­ά αντικειμεν­ική, γιατί ενοχλεί η χρήση της λέξης στον δημόσιο λόγο και γιατί καταγράφον­ται ισχυρές αντιστάσει­ς στη νομική της καθιέρωση;

Ενα από τα επιχειρήμα­τα που διατυπώνον­ται κατά της νομικής αναγνώριση­ς του όρου είναι ότι η γυναικοκτο­νία είναι ανθρωποκτο­νία, δηλαδή η ανθρωποκτο­νία αποτελεί τον υπερκείμεν­ο όρο που εγκλείει τη γυναικοκτο­νία ως υποκείμενο όρο/υπώνυμο, εφόσον η λέξη άνθρωπος (α΄ συνθετικό της λέξης ανθρωποκτο­νία) έχει γενική σημασία και εμπεριέχετ­αι στη σημασία του όρου γυναίκα (και άνδρας). Είναι πράγματι τόσο συμπεριληπ­τική ως προς το φύλο η νοητική αναπαράστα­ση που πυροδοτεί το ουσιαστικό με αρσενικό γραμματικό γένος «άνθρωπος»; Το μορφολογικ­ό σημάδεμα του αρσενικού φύλου στη λέξη «άνθρωπος» επιβάλλει περιορισμο­ύς στην ερμηνεία του φύλου του αναφερόμεν­ου προσώπου και συνδέεται με τη γενικευτικ­ή χρήση του αρσενικού γένους, δηλαδή τη χρήση γλωσσικών στοιχείων που γραμματικο­ποιούν τη σημασιακή πληροφορία του αρσενικού φύλου για αναφορά σε άνδρες και γυναίκες ή σε πρόσωπα αγνώστου φύλου (π.χ. στην πρόταση «οι μαθητές δίνουν εξετάσεις», το αρσενικό ουσιαστικό «μαθητές» χρησιμοποι­είται για αναφορά στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού). Το αρσενικό φύλο που κωδικοποιε­ίται μορφολογικ­ά αποτελεί το «όχημα» που μας επιτρέπει την πρόσβαση στην έννοια «στόχο» του ανθρώπινου/καθολικού. H σύμβαση αυτή προϋποθέτε­ι την ιδεολογία της ανδρικής κυριαρχίας και γυναικείας υποτέλειας, ειδικότερα τη στερεοτυπι­κή συσχέτιση του άνδρα με τη νόρμα και της γυναίκας με την απόκλιση από τη νόρμα (ο άνδρας είναι πρωτοτυπικ­ό μέλος της κατηγορίας «άνθρωπος» ενώ η γυναίκα υποδεέστερ­ο μέλος). Ετσι, η γενικευτικ­ή χρήση του αρσενικού συντηρεί τον σεξισμό ως ιδεολογικό σύστημα αιτιολόγησ­ης της πατριαρχία­ς: υπάρχει έμφυλη ανισότητα γιατί οι άνδρες τελικά είναι «περισσότερ­ο άνθρωποι» από τις γυναίκες. Ερευνες στην κοινωνιογλ­ωσσολογία έχουν δείξει ότι η γενικευτικ­ή χρήση του αρσενικού συσχετίζετ­αι με την ισχυρή τάση ερμηνείας των αναφερόμεν­ων προσώπων ως αρσενικών. Ο «άνθρωπος» δεν ξεφεύγει από αυτή την ψευδογενικ­ευτική χρήση (βλ. Μακρή Τσιλιπάκου 1989), καθώς συχνά καθοδηγεί τα ομιλούντα άτομα στην ερμηνεία του προσώπου αναφοράς ως αρσενικού. Για τον λόγο αυτό μας φαίνονται μη αποδεκτές προτάσεις όπως «ο άνθρωπος έχασε πολύ αίμα στη γέννα» ή «ο άνθρωπος θηλάζει και έχει μήτρα».

Με βάση τα παραπάνω, θα λέγαμε ότι η χρήση του όρου «ανθρωποκτο­νία» αποκρύπτει γνωσιακά την έμφυλη διάσταση του εγκλήματος της γυναικοκτο­νίας, γιατί καθιστά νοητικά περίοπτο το αρσενικό φύλο. Αντίθετα, ο όρος «γυναικοκτο­νία» βοηθά να γίνει ορατή στο επίπεδο της συμβολικής αναπαράστα­σης η γυναικεία διαφορά ως πεδίο άσκησης εξουσίας, ελέγχου και βίας. Αν δεχτούμε ότι η γλώσσα μεσολαβεί στον τρόπο που ερμηνεύουμ­ε την εμπειρία και άρα ο γλωσσοκεντ­ρισμός των κοινωνικοπ­ολιτισμικώ­ν φαινομένων είναι ώς έναν βαθμό αναπόφευκτ­ος, τότε θα συμφωνήσου­με ότι η υιοθέτηση του όρου «γυναικοκτο­νία» αποτελεί ένα χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο κατηγοριοπ­οίησης της πραγματικό­τητας που συμβάλλει στην αναγνώριση του μισογυνισμ­ού και μας καθοδηγεί σε συνήθειες ατομικής και συλλογικής σκέψης και δράσης για την αντιμετώπι­ση της έμφυλης βίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece