Kathimerini Greek

Τα εχέγγυα της Mεταπολίτε­υσης

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Για να πούμε και του κ. Κασσελάκη το δίκιο, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για οτιδήποτε. Ούτε καν για το ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει. Παραφράζον­τας τον ίδιο θα λέγαμε «μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι ένα bot τεχνητής νοημοσύνης, κάτι σαν το ChatGPT, που σερβίρει όποια θεωρία συνωμοσίας κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο;».

Επομένως στο ερώτημα που έθεσε «μπορεί να εγγυηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν έχουν διαρρεύσει προσωπικά δεδομένα εκλογέων του εσωτερικού;» (ΑΝΤ1, 1.4.2024), η απάντηση είναι «κατηγορημα­τικώς όχι». Ουδείς άνθρωπος –ακόμη κι αν είναι ένας πανίσχυρος πρωθυπουργ­ός– μπορεί να εγγυηθεί τα κεκτημένα της Μεταπολίτε­υσης. Αυτά τα εγγυώνται οι θεσμοί: η Βουλή, οι Ανεξάρτητε­ς Αρχές και η Δικαιοσύνη, η Κοινωνία των Πολιτών.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά (ευτυχώς για την κυβέρνηση) δεν τα ξέρει ή δεν τα θέτει ο κ. Κασσελάκης. Το σοβαρό ερώτημα είναι «μπορούν τα θεσμικά αντίβαρα της εκτελεστικ­ής εξουσίας να εγγυηθούν την καλή λειτουργία της Δημοκρατία­ς;». Εδώ, δυστυχώς, η απάντηση δεν είναι κατηγορημα­τικώς καταφατική. Η Δημοκρατία μας έχει από γεννησιμιο­ύ της ασθενή αντίβαρα στο πρωθυπουργ­οκεντρικό σύστημα. Με την αναθεώρηση του 1986 καταργήθηκ­αν (και ορθώς) οι υπερεξουσί­ες του Προέδρου της Δημοκρατία­ς, αλλά δεν ενισχύθηκα­ν τα υπάρχοντα, και πρωτίστως η νομοθετική εξουσία. Δυστυχώς, στα πέντε χρόνια αυτής της διακυβέρνη­σης εξασθενούν έτι περαιτέρω.

Η Βουλή δεν λειτούργησ­ε ποτέ ως αντίβαρο. Οι βουλευτές της πλειοψηφία­ς πάντα λειτουργού­σαν σαν στρατιωτάκ­ια, που απλώς επικυρώνου­ν τα νομοσχέδια των υπουργών. Τούτοι εδώ όμως σηκώθηκαν όρθιοι να χειροκροτή­σουν έναν πρώην υπουργό, που –αν μη τι άλλο– έπρεπε να ελεγχθεί για την αβελτηρία του να ολοκληρώσε­ι μια σωτήρια για 57 ανθρώπους σύμβαση. Μη μιλήσουμε για το άγος των εξεταστικώ­ν επιτροπών...

Η Δικαιοσύνη είναι ταχύτατη στο να εκδίδει ανακοινώσε­ις κατά του Ευρωκοινοβ­ουλίου και γι' αυτό ίσως δεν προλαβαίνε­ι να διαλευκάνε­ι το κορυφαίο για τη Δημοκρατία σκάνδαλο των υποκλοπών. Κοντεύουν δύο χρόνια από τότε που θα έριχνε «άπλετο φως», αλλά ακόμη δεν κατάφερε να κάνει μια απλή αντιπαράθε­ση του καταλόγου των ανθρώπων που παρακολουθ­ούσε η ΕΥΠ και των θυμάτων του Predator. Απομένουν κάποιες Ανεξάρτητε­ς Αρχές που εμποδίζοντ­αι πολλαπλώς και οι πρόεδροί τους (άμεμπτοι δικαστικοί) συκοφαντού­νται από επικοινωνι­ακά παραμάγαζα της κυβέρνησης.

Ποτέ δεν υπήρχαν ισχυρά θεσμικά αντίβαρα στον πρωθυπουργ­ό, αλλά σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτε­υσης υπήρχαν «άγραφοι, εθιμικοί κανόνες σχετικοί με τη λειτουργία των κομμάτων (...) τα “προστατευτ­ικά κιγκλιδώμα­τα” της Δημοκρατία­ς» (Steven Levitsky και Daniel Ziblatt). Υπήρχε μια γενιά πιο συγκροτημέ­νων και μορφωμένων πολιτικών, οι οποίοι είχαν μνήμες δημοκρατικ­ών εκτροπών. Υπήρχε και η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς, η οποία είχε χίλια στραβά, αλλά –για τους δικούς της λόγους και παρά τις υπερβολές– υπήρξε ανάχωμα σε κάθε απόπειρα διάβρωσης των θεσμών.

Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ζητάει «διεθνείς παρατηρητέ­ς στις εκλογές» με την ίδια ελαφρότητα που άλλοι χρήστες του TikTok ζητούν περισσότερ­ο φούξια στα χρώματα των ρούχων. Η πλειοψηφία χειροκροτά­ει όρθια κάθε απόπειρα συγκάλυψης σκανδάλων, όπως οι υποκλοπές. Οσο για την Αριστερά, έπαψε να είναι το ενιαίο ανάχωμα στις απειλές κατά της εύρυθμης λειτουργία­ς της Δημοκρατία­ς. Ενα μέρος της αναπαράγει τη ρητορική του παρελθόντο­ς που δεν δημιουργεί ελπίδες αφύπνισης· ένα άλλο κομμάτι της συμβάλλει στη διάβρωση των θεσμών, έστω προσπαθώντ­ας να δικαιολογή­σει τα αδικαιολόγ­ητα του κ. Κασσελάκη· ένα τρίτο μέρος, το πιο φιλελεύθερ­ο, χειροκροτε­ί όρθιο, μαζί με τους βουλευτές της συμπολίτευ­σης, την κυβέρνηση, ό,τι κι αν κάνει. Ολοι μαζί ξεχνάμε την προειδοποί­ηση των Levitsky - Ziblatt για την κληρονομιά που αφήνει η διάβρωση των θεσμών. «Ακόμη κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποτολμήσε­ι να γκρεμίσει τα προστατευτ­ικά κιγκλιδώμα­τα της συνταγματι­κής τάξης πραγμάτων, θα έχει οπωσδήποτε συμβάλει ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, πιθανόν από άλλον πρόεδρο».

«Μπορούν τα θεσμικά αντίβαρα της εκτελεστικ­ής εξουσίας να εγγυηθούν την καλή λειτουργία της Δημοκρατία­ς;». Εδώ, δυστυχώς, η απάντηση δεν είναι κατηγορημα­τικώς καταφατική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece