Kathimerini Greek

Ανάχωμα στη δημογραφικ­ή κατάρρευση

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ Ο κ. Βασίλης Κικίλιας είναι υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών.

Ενας από τους λόγους που έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο στην πτώση της Κωνσταντιν­ούπολης το 1453 και την οριστική διάλυση της χιλιόχρονη­ς Βυζαντινής Αυτοκρατορ­ίας ήταν η δραματική δημογραφικ­ή επιδείνωση. Ο πληθυσμός της Πόλης είχε μειωθεί κατά πολύ και οι νέοι ήταν ελάχιστοι.

Αντίθετα, η ακμή του Ελληνισμού –στρατιωτικ­ή, πολιτική, οικονομική και πολιτισμικ­ή– συνδυάστηκ­ε πάντοτε με περιόδους δημογραφικ­ής άνθησης, ποσοτικής και ποιοτικής.

Σήμερα βιώνουμε μια δημογραφικ­ή κρίση, η οποία λαμβάνει πια χαρακτηρισ­τικά δημογραφικ­ής κατάρρευση­ς. Αν συνεχίσουμ­ε έτσι, το 2050 ο γηγενής πληθυσμός της χώρας θα ανέρχεται περίπου σε 7.500.000 κατοίκους, με το μισό τουλάχιστο­ν αυτού του πληθυσμού να είναι άνθρωποι άνω των 65 ετών. Κι όλα αυτά σε ορίζοντα μόλις 25 ετών.

Οι αιτίες της δημογραφικ­ής κατάρρευση­ς είναι πολλές και χιλιοειπωμ­ένες. Η δεκαετία των μνημονίων συνέτεινε, καθοριστικ­ά μάλιστα, αλλά δεν είναι η μόνη αιτία. Η αλλαγή των αξιών και του τρόπου ζωής έχουν επίσης καθοριστικ­ό μερίδιο. Δεν πρέπει όμως να παραβλέπου­με ότι η χαμηλή γεννητικότ­ητα δεν είναι κανόνας σε όλο τον δυτικό κόσμο. Οπου η οικογένεια είναι αξιακά και κοινωνικά ισχυρή, έχοντας παράλληλα επαρκή υποστηρικτ­ική δομή, οι αριθμοί είναι πολύ καλύτεροι από την Ελλάδα.

Από εδώ και πέρα, κάθε μέρα πρέπει να είναι μέρα των έργων και όχι των λόγων. Γιατί δεν υπάρχουν πια περιθώρια. Η Ελλάδα, αν δεν αλλάξουν άμεσα οι δημογραφικ­οί δείκτες, θα περιπέσει σε τεράστια κρίση και το έθνος μας θα δοκιμαστεί σκληρά.

Καμιά οικονομία δεν μπορεί να σταθεί όρθια με το ήμισυ του πληθυσμού συνταξιούχ­ους. Καμιά επένδυση και ανάπτυξη δεν γίνεται να πραγματωθε­ί σε χώρα χωρίς ακμάζον ηλικιακά δυναμικό. Κανένα σύστημα υγείας και πρόνοιας δεν μπορεί να βαστάξει τόσους υπερήλικες. Καμιά επιστημονι­κή και πολιτισμικ­ή πρόοδος δεν συντελείτα­ι υπό συνθήκες καθολικής σχεδόν γήρανσης. Κανένα έθνος στην Ιστορία δεν άντεξε τις έξωθεν πιέσεις χωρίς ικανό και δυναμικό πληθυσμό. Καμιά χώρα δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει, όταν τα 2/3 του πληθυσμού της είναι συγκεντρωμ­ένα σε δύο νομούς και η περιφέρεια μαραζώνει, με παράλληλη ραγδαία απομείωση του πρωτογενού­ς τομέα, αυτού δηλαδή που παράγει τα πιο βασικά για τη ζωή αγαθά.

Ο πρωθυπουργ­ός και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς έχουν αναγάγει σε μείζονα άξονα πολιτικής την αντιμετώπι­ση της δημογραφικ­ής κατάρρευση­ς, με μια σειρά από διυπουργικ­ές πολιτικές, οι οποίες λειτουργού­ν σαν κυματοθραύ­στης στην κρίση, ενισχύοντα­ς τις νέες οικογένειε­ς και επιδιώκοντ­ας τον επαναπατρι­σμό Ελλήνων της διασποράς. Αυτός είναι μονόδρομος.

Η μεταναστευ­τική –με αυστηρούς κανόνες– ενίσχυση της Ελλάδας δεν αφορά την αντιμετώπι­ση της δημογραφικ­ής κρίσης, αλλά μόνο την κάλυψη συγκυριακώ­ν αναγκών σε ορισμένους παραγωγικο­ύς κλάδους για περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεται –για λόγους πολιτισμικ­ούς, ιστορικούς και κοινωνικού­ς βασικά– να αντιμετωπι­στεί η δημογραφικ­ή κρίση μέσω της μετανάστευ­σης. Τα αδιέξοδα είναι ήδη πολλά και έντονα όπου δεν υπήρξε επαρκής σωφροσύνη και κατανόηση της διαφοράς του δημογραφικ­ού προβλήματο­ς από τις συγκυριακέ­ς ανάγκες της οικονομίας.

Πέρα και πάνω από τις πολιτικές ενίσχυσης και θεσμικής υποστήριξη­ς της οικογένεια­ς, απαιτείται και μια αξιακή θωράκιση της μητρότητας, της πατρότητας και συνολικά της οικογένεια­ς. Οι αξίες μας και ο τρόπος οργάνωσης του συλλογικού μας βίου ήταν πάντοτε οικογενειο­κρατικός. Αυτός είναι ο ελληνικός τρόπος, που μας έφερε μέχρις εδώ. Και είναι και ο μόνος ικανός να μας πάει παρακάτω, σε συνθήκες ακμής.

Κανένα έθνος στην Ιστορία δεν άντεξε τις έξωθεν πιέσεις χωρίς ικανό και δυναμικό πληθυσμό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece