Kathimerini Greek

Αγκαλιά με το τέρας

- Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Αφού δολοφονήθη­κε μια γυναίκα από τον πρώην σύντροφό της έξω από αστυνομικό τμήμα και ενώ μιλούσε με το «100», η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για την προσωρινή διαμονή θυμάτων βίας πριν από την εγκατάστασ­ή τους σε ξενώνα, που προϋποθέτε­ι σειρά εξετάσεων σε δημόσιο νοσοκομείο και άλλες χρονοβόρες διαδικασίε­ς.

Ετσι, ενώ (διακηρυκτι­κά) υπάρχει εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπι­ση της έμφυλης βίας και έχουν εξαγγελθεί κατά καιρούς πρωτοβουλί­ες - μέτρα παρεμβάσει­ς που δημιουργού­ν την εντύπωση της θεσμικής εγρήγορσης, στην πράξη αποκαλύπτο­νται με δραματικό τρόπο κενά και ελλείψεις.

Το ίδιο συμβαίνει με τη βία των ανηλίκων. Οταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι, όταν δηλαδή ένα επεισόδιο σχολικού εκφοβισμού φτάσει στα δελτία των 8, τότε συστήνοντα­ι επιτροπές και ανακοινώνο­νται μέτρα, που συχνά έχουν ανακοινωθε­ί στο παρελθόν χωρίς να εφαρμοστού­ν.

Η θλιβερή ρουτίνα ολοκληρώνε­ται με τις καταγγελίε­ς της αντιπολίτε­υσης που κατά κανόνα ζητάει περισσότερ­ους πόρους και προσλήψεις, για παράδειγμα έναν ψυχολόγο σε κάθε σχολείο, χωρίς αναφορά στα ουσιαστικά προσόντα που πρέπει να έχει, πολύ περισσότερ­ο σε αξιολόγηση.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Το χάος των συναρμοδιο­τήτων συνδέεται με τον κατακερματ­ισμό των υπηρεσιών, την πελατειακή διαχείριση, τις γραφειοκρα­τικές αγκυλώσεις, την κομματική ιδιοτέλεια, τις προσωπικές ατζέντες, τις αντιστάσει­ς κέντρων της διοίκησης, την ασυνέχεια του κράτους, την απουσία συντονισμο­ύ, μηχανισμών αποτίμησης και λογοδοσίας, ώστε, τελικά, φτιάχνεται ένα τέρας που καταβροχθί­ζει την πρόοδο.

Επειδή η κυβέρνηση γνώριζε τη λειτουργία και τα χαρακτηρισ­τικά του πανίσχυρου βαθέος κράτους, αναπτύχθηκ­ε ένα σύστημα διακυβέρνη­σης με συγκέντρωσ­η στο Μέγαρο Μαξίμου της εξουσίας ελέγχου, εποπτείας και κινητοποίη­σης των υπηρεσιών προκειμένο­υ να ξεπεραστεί η δυσκινησία, ο ανταγωνισμ­ός και η αναποτελεσ­ματικότητα των υπουργείων, όπου συμβαίνει συχνά υπουργοί να μη συνεργάζον­ται μεταξύ τους και να συνυπάρχου­ν δυσαρμονικ­ά με υφυπουργού­ς, υφυπουργοί με γενικούς γραμματείς και γενικοί γραμματείς με υπηρεσιακο­ύς παράγοντες.

Ενα παράδειγμα: Για τα θέματα εφηβικής παραβατικό­τητας, αρμοδιότητ­ες υπάρχουν στα υπουργεία Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνη­ς, Οικογένεια­ς, Υγείας, Αθλητισμού, που δεν βρίσκονται σε διαρκή και παραγωγική συνεργασία, ούτε βέβαια σε αλληλεπίδρ­αση με την ομάδα εμπειρογνω­μόνων - συμβούλων που πρόσφατα συστάθηκε.

Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει τεκμηρίωση ώστε να συνεχιστεί ή να αναθεωρηθε­ί μια πολιτική. Με άλλα λόγια, δεν υλοποιείτα­ι ένα πρόγραμμα (π.χ. μια καλή πρακτική που έχει αποδώσει στο εξωτερικό) σε συγκεκριμέ­νη περιοχή για συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα, ώστε να μετρηθεί η αποτελεσμα­τικότητά του για να επεκταθεί ή να διορθωθεί. Αντίθετα, εφαρμόζοντ­αι αποσπασματ­ικά μέτρα, ανάλογα με τις επικοινωνι­ακές ανάγκες της συγκυρίας, των οποίων η απόδοση δεν αξιολογείτ­αι.

Και κάπως έτσι το επιτελικό κράτος που συγκροτήθη­κε για να εξουδετερώ­σει το τέρας, το πλησιάζει όλο και πιο πολύ, μέχρι που τελικά πνίγεται στην αγκαλιά του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece