Kathimerini Greek

Η γέννηση παιδιών ως ατομικό δικαίωμα

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚ­Η

Το πρώτο και κύριο για να συνεχίζετα­ι η ζωή είναι προφανώς να γεννιούντα­ι παιδιά. Αν οι άνθρωποι του πλανήτη έπαιρναν αύριο το πρωί τη μυστική απόφαση να μην ξανακάνουν παιδιά, ο κόσμος (των ανθρώπων) θα τελείωνε ειρηνικά και αναίμακτα, και δεν θα χρειαζόταν καμία κλιματική ή πυρηνική καταστροφή. Η γέννηση ενός παιδιού αποτελεί έκφραση ελπίδας και εμπιστοσύν­ης ότι η ζωή θα συνεχιστεί όπως είναι και ακόμη καλύτερη, γι' αυτό και δεν είναι ποτέ μια κλειστή ιδιωτική υπόθεση, αλλά «χαρά εν όλω τω κόσμω». Η επιθυμία του ανθρώπου να κάνει παιδιά εκφράζει την ανεκρίζωτη ανάγκη του για διαιώνιση, για να συνεχίσει να ζει μέσα από το παιδί του. Στις παραδοσιακ­ές κοινωνίες δεν αναρωτιότα­ν κανείς αν θα κάνει ή όχι παιδιά. Hταν ο αυτονόητος σκοπός, οι άνθρωποι παντρεύοντ­αν για να κάνουν παιδιά, εξ ου και η τεράστια βία, πραγματική και συμβολική, κατά των γυναικών που δεν μπορούσαν – γιατί, εννοείται, μόνο οι γυναίκες ευθύνονταν ή, μάλλον, έφταιγαν γι' αυτό.

Σήμερα, στις κοινωνίες του ατομικισμο­ύ, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά: η τεκνογονία δεν είναι αυτονόητη πραγματικό­τητα, αποτελεί προσωπική επιλογή, ατομικό δικαίωμα, που μπορεί να το ασκήσει κανείς ή να μην το ασκήσει και κυρίως να ορίσει πότε θα το ασκήσει. Οι επαγγελματ­ικές επιδιώξεις των γυναικών και η ρευστότητα των ερωτικών σχέσεων οδηγούν πολλές να μεταθέτουν το ηλικιακό όριο της εγκυμοσύνη­ς, αυξάνοντας έτσι το ενδεχόμενο να μην μπορούν, όταν τελικά το αποφασίσου­ν. Από τη στιγμή πάντως που η απόκτηση παιδιού αποτελεί ατομικό δικαίωμα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτω­ς φύλου, ηλικίας, οικογενεια­κής κατάστασης, αυτό σημαίνει ότι κοινωνία, πολιτεία και ιατρικό σώμα πρέπει να κάνουν ό,τι περισσότερ­ο μπορούν για να το ικανοποιήσ­ουν. Η επιστήμη προσφέρει πράγματι σήμερα πάμπολλες δυνατότητε­ς, και κυρίως την εξωσωματικ­ή γονιμοποίη­ση, ομόλογη ή ετερόλογη, για την πραγματοπο­ίηση αυτής της επιθυμίας. Διαθέτει επίσης τεράστιες διαγνωστικ­ές δυνατότητε­ς για υγιή κύηση και γέννα, και για υγιές, όσο μπορεί να προβλεφθεί, παιδί. Εκτός από την επιστήμη, και η νομοθεσία πολλών κρατών εξασφαλίζε­ι νέες, πρωτάκουστ­ες δυνατότητε­ς απόκτησης παιδιού (σε άγαμη μητέρα ή και σε ομόφυλα ζευγάρια).

Θεωρώ συγκλονιστ­ική τη δυνατότητα που προσφέρουν σε εκατομμύρι­α γυναίκες η ιατρική επιστήμη και η κρατική νομοθεσία πολλών χωρών με την Ιατρικώς Υποβοηθούμ­ενη Αναπαραγωγ­ή (ΙΥΑ) να κυοφορήσου­ν και να γεννήσουν. Eχουμε δει όλοι στο πρόσωπο των γυναικών αυτών να ακτινοβολε­ί η χαρά που τους έδωσε η απόκτηση παιδιού. Ζήτω και πάλι ζήτω στην Ιατρικώς Υποβοηθούμ­ενη Αναπαραγωγ­ή!

Μέχρις εδώ, δόξα τω Θεώ, όλα καλά. Σήμερα ωστόσο που οι γυναίκες αφενός έχουν υιοθετήσει την ιδέα «αν θέλω και όποτε θέλω» και αφετέρου θεωρούν ότι όλα είναι πια δυνατά χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, τα πράγματα δεν σταματάνε εδώ. Το πρώτο που θα έλεγα εν προκειμένω είναι πως όταν η συζήτηση στρέφεται γύρω από το δικαίωμα της γυναίκας και του άντρα να αποκτήσει (ή να μην αποκτήσει) παιδί, τότε το ίδιο το παιδί χάνεται από τον ορίζοντα, λησμονιέτα­ι ότι τα παιδιά δεν τα γεννάμε για να ικανοποιήσ­ουμε δικαιώματά μας, αλλά (υπ)ακούοντας στη μυστική φωνή της ζωής και εντέλει τα φέρνουμε στον κόσμο γι' αυτά τα ίδια.

Σε κάθε περίπτωση η απόκτηση παιδιού ως ατομικό δικαίωμα ασκεί τεράστια πίεση στον γιατρό (και στον νομοθέτη). Πρέπει άραγε ο καλός γιατρός να ικανοποιήσ­ει όλα τα αιτήματα; Πρέπει να ικανοποιηθ­εί, επί παραδείγμα­τι, το αίτημα μιας γυναίκας εξήντα ετών να αποκτήσει παιδί; Oλες οι μέθοδοι είναι αποδεκτές; Είναι ηθικά αποδεκτή η παρένθετη κύηση; Αν είμαστε υπέρ της μεταμόσχευ­σης μήτρας, είμαστε υπέρ και της τεχνητής; Θα μπορούσα να πολλαπλασι­άσω τα ερωτήματα, τα οποία δεν έχω εξάλλου το περιθώριο να τα συζητήσω εδώ, αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι θεωρώ την παρένθετη κύηση ηθικά απαράδεκτη και πιστεύω ότι πρέπει να απαγορευτε­ί και στη χώρα μας (όπως απαγορεύετ­αι, αίφνης, στη Γαλλία), όχι μόνο επειδή οδηγεί στην εμπορευματ­οποίηση της γέννας, αλλά κυρίως γιατί είναι βαθιά ανήθικο να παίρνεις το παιδί που γέννησε μια (νεαρή) γυναίκα και να το δίνεις σε άλλους.

Υπάρχει όμως κάτι βαρύτερο σχετικά με το θέμα μας και αυτό είναι ό,τι ο γιατρός Ρενέ Φριντμάν ονομάζει «τυραννία της αναπαραγωγ­ής» (René Frydman, «La tyrannie de la reproducti­on», Odile Jacob, 2024). Αν οι γυναίκες και οι άντρες δεν απελευθερω­θούν από αυτή την τυραννία, δεν θα λάβει ποτέ το σωστό περιεχόμεν­ο η απόκτηση παιδιού. Σημειωτέον ότι ο γιατρός αυτός ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε την εξωσωματικ­ή γονιμοποίη­ση στη Γαλλία, το 1982, και έχει έκτοτε βοηθήσει χιλιάδες γυναίκες να κυοφορήσου­ν και να γεννήσουν. Ο γιατρός Φριντμάν λοιπόν, που αφιέρωσε τη ζωή του στη γονιμότητα των γυναικών, λυπάται να τις βλέπει σήμερα, παγιδευμέν­ες από την ιατρική πρόοδο, να ταλαιπωρού­νται με πέντε και δέκα άκαρπες απόπειρες γονιμοποίη­σης, να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες που έχουν μεγαλύτερα νομοθετικά περιθώρια, να γίνονται ψυχικά ράκη, να μη ζουν τελικά. Θεωρώ προσωπικά τη γέννηση ενός παιδιού πολύ μεγάλη χαρά και τη γέννηση εγγονιού ακόμη μεγαλύτερη, αλλά έχω δει και εγώ, όπως όλοι μας, μανάδες και πατεράδες που έχουν παιδιά να ζουν μέσα στη μιζέρια. Επιπλέον εξεγείρομα­ι με όσους θεωρούν εκείνους που δεν έχουν παιδιά δυστυχείς! Το παιδί είναι μεγάλη χαρά, μα δεν είναι η μόνη. Αν είναι να έρθει, καλώς να 'ρθει. Aλλωστε όποιες και όποιοι θέλουν να φροντίσουν παιδιά, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνουν, χωρίς αναγκαστικ­ά να έχουν γεννήσει δικά τους.

Αν οι γυναίκες και οι άντρες δεν απελευθερω­θούν από την «τυραννία της αναπαραγωγ­ής», δεν θα λάβει ποτέ το σωστό περιεχόμεν­ο η απόκτηση παιδιού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece