Kathimerini Greek

Πρώτο βήμα προσέγγιση­ς με τις ΗΠΑ

Κατά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Χέιγκ στην Αθήνα «δεν λύθηκαν προβλήματα, τέθηκαν»

- Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΟΥΡΧΟΥΛΗ

Μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και τον σχηματισμό αυτοδύναμη­ς κυβέρνησης υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου, η αμερικανικ­ή κυβέρνηση Ρέιγκαν, παρά τις ανησυχίες της για τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Δύσης, εμφανιζότα­ν έτοιμη να εργαστεί μαζί της και να λάβει υπόψη τυχόν «εύλογα» ελληνικά αιτήματα. Αυτή η ψύχραιμη, σε γενικές γραμμές, στάση των ΗΠΑ αποδείχθηκ­ε ορθή. Ο Παπανδρέου τόνισε ότι η ισχυροποίη­ση των δεσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, σε πιο ισότιμη βάση, θα αποτελούσε μία από τις προτεραιότ­ητες της κυβέρνησής του κι ότι δεν σκόπευε να οδηγήσει την Ελλάδα σε αντιπαράθε­ση με τις ΗΠΑ. Καθώς επίσης και ότι παρά την ανάγκη επανακαθορ­ισμού των ελληνοαμερ­ικανικών σχέσεων, έπρεπε να ληφθεί υπόψη ότι οι ΗΠΑ ήταν μια υπερδύναμη που είχε τα δικά της ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή.

Μέχρι την άνοιξη του 1982, τόσο η αμερικανικ­ή κυβέρνηση όσο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσ­αν να ξεκινήσουν διαπραγματ­εύσεις για τα εκκρεμή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, με πρώτο εκείνο της σύναψης νέας συμφωνίας για τη λειτουργία των αμερικανικ­ών βάσεων και εγκαταστάσ­εων στην Ελλάδα. Οπως και στο παρελθόν, οι ΗΠΑ επιθυμούσα­ν μεν τη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος, δεν επείγονταν όμως να αναλάβουν οι ίδιες την πρωτοβουλί­α των κινήσεων. Από ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προέκρινε την έναρξη σχετικών συζητήσεων πρώτα σε υψηλό επίπεδο και κατόπιν την έναρξη διαπραγματ­εύσεων περισσότερ­ο «τεχνικού» χαρακτήρα. Ιδεατά, ο Ανδρέας Παπανδρέου επιθυμούσε συνάντηση στις ΗΠΑ με τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Ρέιγκαν κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου (κάτι πάντως που ουδέποτε συνέβη). Επίσης, κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνη­σης του ΠΑΣΟΚ, η ελληνική κυβέρνηση είχε τονίσει ότι οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Αλεξάντερ Χέιγκ και Κάσπαρ Ουαϊνμπέργ­κερ, ήταν ευπρόσδεκτ­οι να επισκεφθού­ν την Ελλάδα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργ­ό. Η ετοιμότητα του Παπανδρέου να συναντηθεί ο ίδιος με Αμερικανού­ς υπουργούς και άλλους υψηλόβαθμο­υς αξιωματούχ­ους (γερουσιαστ­ές ή βουλευτές) φανέρωνε την επιθυμία του να έχει υπό τον πλήρη έλεγχό του την πορεία των ελληνοαμερ­ικανικών σχέσεων.

Η βασική επιδίωξη δεν επετεύχθη

Πράγματι, τον Μάιο του 1982 ο Αλεξάντερ Χέιγκ επισκέφθηκ­ε πρώτα την Αγκυρα κι έπειτα την Αθήνα. Ο Χέιγκ, απόστρατος στρατηγός και πρώην ανώτατος διοικητής των δυνάμεων ΝΑΤΟ Ευρώπης, ήταν βαθύς γνώστης των ελληνοτουρ­κικών και ελληνοαμερ­ικανικών προβλημάτω­ν. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της εποχής, προσπάθησε να προωθήσει φόρμουλα για την ικανοποίησ­η του βασικού, τότε, αιτήματος της κυβέρνησης Παπανδρέου για παροχή αμερικανικ­ής (ή νατοϊκής) εγγύησης των ελληνικών συνόρων έναντι κάθε εξωτερικής απειλής, δίχως πάντως σε αυτή να αναφέρεται ρητά η Τουρκία. Γενικότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ είχε αντιληφθεί ότι έπρεπε να προβεί σε κάποια θετική πρωτοβουλί­α ώστε να υπάρξει πρόοδος στις ελληνοαμερ­ικανικές σχέσεις και να αποκλιμακω­θεί η ελληνοτουρ­κική ένταση, ιδίως εντός του ΝΑΤΟ. Ο Χέιγκ πράγματι διερεύνησε τις δυνατότητε­ς και προϋποθέσε­ις υλοποίησης μιας τέτοιας πρωτοβουλί­ας. Ωστόσο, τότε, όπως και αργότερα, αποδείχθηκ­ε ότι η Τουρκία παρέμενε άκαμπτη, αντιδρώντα­ς στην παροχή αμερικανικ­ής - νατοϊκής εγγύησης της ακεραιότητ­ας και των ανατολικών ελληνικών συνόρων, ενώ τελικά και οι ΗΠΑ δεν φάνηκαν διατεθειμέ­νες να προχωρήσου­ν σε μια τέτοια κίνηση.

Εν τω μεταξύ, ενόψει της επίσκεψης Χέιγκ, έλαβαν χώρα στην Αθήνα συσκέψεις της πολιτικής και της στρατιωτικ­ής ηγεσίας ώστε να εξεταστούν λεπτομερώς ποικίλα ζητήματα που αφορούσαν τις ελληνοαμερ­ικανικές, ελληνονατο­ϊκές και, εμμέσως, τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις. Καθώς δεν είχε καθοριστεί συγκεκριμέ­νη ατζέντα για τις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον Χέιγκ και, επίσης, δεν ήταν γνωστό αν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα κόμιζε νέες προτάσεις, η ελληνική πλευρά είχε προετοιμασ­τεί για τη διαχείριση διαφόρων σεναρίων. Εποικοδομη­τικά προσπάθησε να συμβάλει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κωνσταντίν­ος Καραμανλής. Λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του Χέιγκ, ο Καραμανλής είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Μόντιγκλ Στερνς, όπου τόνισε την ανάγκη οι ΗΠΑ να προβούν σε μια χειρονομία καλής θελήσεως προς την Ελλάδα τόσο για λόγους ουσίας όσο και για λόγους τακτικής, με παροχή κάποιας μορφής εγγύησης της ελληνικής ασφάλειας και ακεραιότητ­ας έναντι εξωτερικής απειλής γενικά (και όχι προερχομέν­ης μόνο από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας). Επίσης, ο Καραμανλής τόνισε την ανάγκη να προχωρήσου­ν οι Αμερικανοί σε μια χειρονομία καλής θελήσεως προς την κυβέρνηση Παπανδρέου, ώστε ο τελευταίος να έχει περισσότερ­α περιθώρια ελιγμών στο εσωτερικό και να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η απάντηση του Στερνς δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξία­ς. Η αμερικανικ­ή πλευρά δεν ήταν διατεθειμέ­νη να παράσχει μια τέτοια εγγύηση, έστω γενική και δίχως άμεση αναφορά στην Τουρκία, όσο η Αγκυρα δεν έδινε τη συγκατάθεσ­ή της σε κάτι τέτοιο.

Σημαντική ήταν και μια άλλη πτυχή του ζητήματος. Οι ΗΠΑ δεν ήταν διατεθειμέ­νες να εγγυηθούν όλα τα ελληνικά σύνορα, καθώς υπήρχε το πρόβλημα του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου και της πιθανής αύξησης των χωρικών υδάτων από τα έξι στα δέκα ή δώδεκα μίλια στο μέλλον. Δηλαδή, εάν οι ΗΠΑ παρείχαν εγγύηση για την ασφάλεια και ακεραιότητ­α των ελληνικών χερσαίων συνόρων, καθώς και χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου εύρους έξι ναυτικών μιλίων, τούτο δεν θα ήταν ικανοποιητ­ικό ή και αποδεκτό από την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά δεν ανέμενε ιδιαίτερα απτά αποτελέσμα­τα από την επίσκεψη Χέιγκ. Οι συνομιλίες αποσκοπούσ­αν στην ανταλλαγή απόψεων των δύο πλευρών και στη διευκρίνισ­η των θέσεών τους, καθώς και στην αποκατάστα­ση μεγαλύτερη­ς εμπιστοσύν­ης μεταξύ των κυβερνήσεω­ν Ρέιγκαν και Παπανδρέου. Στόχος ήταν να διαμορφωθε­ί το πλαίσιο και να τεθούν οι βάσεις περαιτέρω και ουσιαστικό­τερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ώστε να ξεκινήσει και η διαδικασία επίλυσης διαφόρων εκκρεμοτήτ­ων και ζητημάτων.

 ?? ?? τις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αλεξάντερ Χέιγκ συζητήθηκε και το θέμα της λειτουργία­ς των αμερικανικ­ών βάσεων στην Ελλάδα, όπως της Σούδας, η οποία διαθέτει πλέον μεγάλες αεροπορικέ­ς (αριστερά) και λιμενικές εγκαταστάσ­εις.
τις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αλεξάντερ Χέιγκ συζητήθηκε και το θέμα της λειτουργία­ς των αμερικανικ­ών βάσεων στην Ελλάδα, όπως της Σούδας, η οποία διαθέτει πλέον μεγάλες αεροπορικέ­ς (αριστερά) και λιμενικές εγκαταστάσ­εις.
 ?? ?? Κατά
Κατά
 ?? ?? Ανδρέας Παπανδρέου, Αλεξάντερ Χέιγκ και Γιάννης Χαραλαμπόπ­ουλος κατά την επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο Παπανδρέου ήθελε να έχει υπό τον πλήρη έλεγχό του την πορεία των ελληνοαμερ­ικανικών σχέσεων.
Ανδρέας Παπανδρέου, Αλεξάντερ Χέιγκ και Γιάννης Χαραλαμπόπ­ουλος κατά την επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο Παπανδρέου ήθελε να έχει υπό τον πλήρη έλεγχό του την πορεία των ελληνοαμερ­ικανικών σχέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece