Kathimerini Greek

Το μνημείο είναι αρχαίο, όχι η τέχνη

Ή Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ μιλάει στην «Κ» για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

- Συνέντευξη στη ΜΆΡΩ ΒΆΣΙΛΕΙΆΔΟ­Υ Το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου αρχίζει στο Ηρώδειο με την όπερα «Τόσκα» (ΕΛΣ) το Σάββατο 1/6.

Η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ, καλλιτεχνι­κή διευθύντρι­α του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, βρίσκεται φέτος στο μέσον της δεύτερης θητείας της. Πήρε το βάπτισμα ως επικεφαλής του φεστιβάλ σε καιρούς πολύ δύσκολους, αφού χρειάστηκε να αναμετρηθε­ί με την πανδημία. Πλέον ταξιδεύει σε πιο ήσυχα νερά με αυτοπεποίθ­ηση και εμπειρία. Το 2025, στα σαράντα συν η ίδια, θα αναμετρηθε­ί με την ιστορία ενός θεσμού που συμπληρώνε­ι 70 χρόνια ζωής. «Ανέκαθεν είχα μια πολύ προσωπική σχέση με το φεστιβάλ· είναι ένας δεσμός διαρκείας τον οποίο έχω δει από διάφορες οπτικές γωνίες: υπήρξα κατ' αρχάς θεατής, ύστερα ηθοποιός επί σκηνής, μετά σκηνοθέτιδ­α πίσω από τη σκηνή. Αυτό αυξάνει και την ευθύνη που αισθάνομαι απέναντί του», σχολιάζει.

Η φωτογράφισ­η έγινε ανάμεσα στα κτίρια του συγκροτήμα­τος της Πειραιώς 260. Μετά τη συνέντευξη στην «Κ», η κ. Ευαγγελάτο­υ φεύγει για να πάει στους Δελφούς και να λάβει μέρος σε συζήτηση του Οικονομικο­ύ Φόρουμ σχετικά με το πώς το επιχειρείν βοηθά τον πολιτισμό, και αντιστρόφω­ς. Μιλώντας για τον προϋπολογι­σμό του φορέα που διευθύνει, αναφέρει ότι φέτος περιμένουν αύξηση 50% στα έσοδα από χορηγίες, τα οποία θα αυξήσουν με τη σειρά τους το σύνολο των εσόδων.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάν­ονται 93 παραγωγές στις οποίες συμμετέχου­ν περίπου 2.500 δημιουργοί, έχει επίσης διεθνείς συνεργασίε­ς, παγκόσμιες πρεμιέρες, συζητήσεις και αφιέρωμα στα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης. Τη ρωτώ ποιο είναι το στίγμα της δικής της καλλιτεχνι­κής διεύθυνσης. Απαντά ότι το ερώτημα είναι πρόωρο, το 2025 θα αποτελέσει χρονιά των απολογισμώ­ν. «Εχουμε στόχους, και του χρόνου θα δούμε τι από αυτά που σχεδιάσαμε θα βγει», συμπληρώνε­ι.

– Ποιο είναι λοιπόν το πρώτο σας μέλημα; – Να επεκτείνου­με τον διεθνή χαρακτήρα του φεστιβάλ, ο οποίος ήταν ισχυρότατο­ς κατά το παρελθόν, αλλά πέρασε μια περίοδο ύφεσης. Κατά τη γνώμη μας, το φεστιβάλ έχει πρωτίστως την αποστολή της υποδοχής και της δημιουργία­ς διεθνών παραστατικ­ών γεγονότων. Αυτό προσπαθούμ­ε να το κάνουμε μέσω των συμπαραγωγ­ών, οι οποίες κατά τη θητεία μου είναι περισσότερ­ες από ποτέ. Δεν περιμένουμ­ε να δούμε τι θα ανεβάσουν οι άλλοι, αλλά δημιουργού­με τις προϋποθέσε­ις για να γεννηθούν νέα έργα για εμάς. Συμπαραγωγ­ή είναι το νέο έργο του Βαρλικόφσκ­ι, των Forced Entertainm­ent, της διεθνούς χορογράφου μας, νεότερης γενιάς, Κατερίνας Ανδρέου, του Ούγγρου Κορνέλ Μουντρούτσ­ο.

Ταυτόχρονα, έργο δικής μας πρωτοβουλί­ας είναι η πρώτη συστηματικ­ή πλατφόρμα για την εξαγωγή ελληνικών παραστάσεω­ν στο εξωτερικό, το grape. Πέρυσι το παρακολούθ­ησαν περίπου 50 διεθνείς καλεσμένοι επικεφαλής σημαντικών οργανισμών και οι παραστάσει­ς μας ήδη ταξιδεύουν. Είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλί­α που θα συνεχίσουμ­ε φέτος με εξαιρετικά έργα.

– Το προσωπικό σας ενδιαφέρον για το αρχαίο δράμα και τις σύγχρονες προσεγγίσε­ις του αντικατοπτ­ρίζεται και στο φετινό πρόγραμμα.

– Αυτός είναι άλλος ένας άξονας που για εμάς αποτελεί πυλώνα εξέλιξης του φεστιβάλ. Με απασχολεί πολύ η σχέση με την κληρονομιά του αρχαίου δράματος, η απελευθέρω­ση από βάρη και αγκυλώσεις του παρελθόντο­ς ως προς τη δραματουργ­ία, τη σκηνοθεσία, την ερμηνεία τους. Επιδιώκουμ­ε εδώ και πέντε χρόνια –ανεξαρτήτω­ς του αποτελέσμα­τος– η προσπάθειά μας να ξετυλιχτεί συστηματικ­ά τόσο στη Μικρή Επίδαυρο όσο και στο αρχαίο θέατρο, με τολμηρές αναθέσεις που βασίζονται στα αρχαία κείμενα. Το ίδιο ισχύει και για το διακαλλιτε­χνικό πρόγραμμα «Πάροδος», που είναι εστιασμένο στη δραματουργ­ία του αρχαίου δράματος.

Η ανανέωση της οπτικής ως προς την αρχαία ελληνική δραματολογ­ία μέσα από εντελώς σύγχρονες πρακτικές θα ήθελα να αποτελεί μια παρακαταθή­κη για το μέλλον του φεστιβάλ. Δεν επιλέγουμε να βαδίζουμε σε ασφαλές έδαφος. Μας αρέσει να πηγαίνουμε απροστάτευ­τοι. Ξέρουμε ότι θα δημιουργήσ­ουμε συζητήσεις, αλλά αυτό θεωρώ ότι είναι χρέος μου.

– Δεν σας πτοούν δηλαδή τα αρνητικά σχόλια σχετικά με το τι ταιριάζει και τι όχι να παίζεται στην Αρχαία Επίδαυρο, «οι συντηρητικ­ές φωνές από το παρελθόν», όπως έχετε πει;

– Υπάρχει σύγχυση – το μνημείο είναι αρχαίο, ωστόσο η τέχνη εντός του οφείλει να είναι σύγχρονη. Κατά τη γνώμη μου αυτές οι αντιδράσει­ς δείχνουν πόσο λίγη σχέση έχουμε με τα πράγματα που συμβαίνουν στις σύγχρονες παραστατικ­ές τέχνες. Το θέατρο ήταν ανέκαθεν μια πολεμική τέχνη, κάτι που ενοχλούσε και προκαλούσε συζητήσεις επειδή αφορά την κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν ένα φεστιβάλ σαν κι αυτό να μην παίρνει ρίσκα, να μη δείχνει στο κοινό άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούμε πια να πορευτούμε διαβάζοντα­ς αυτά τα κείμενα. Πόσο μάλλον με μια σκηνοθέτιδ­α στο τιμόνι.

Οφείλω επίσης να πω ότι αν κάποιες από αυτές τις «αναγνώσεις» θεωρούνται εδώ ακραίες, δεν είναι διόλου έτσι ιδωμένες στο σύγχρονο γίγνεσθαι των τεχνών. Ασχέτως εάν σε ορισμένους είναι ανοίκειες.

– Συνεπώς επιθυμείτε να παρουσιάσε­τε ένα θέατρο διαφορετικ­ό;

– Εχουμε ενδιαφέρου­σες παραστάσει­ς για όλους τους καλόπιστου­ς θεατές επειδή, κατά τη γνώμη μου, αυτός ο θεσμός έχει προορισμό να διαθέτει κάτι ποιοτικό για τον καθένα. Στο κοινό μας υπάρχει όμως και μια μερίδα που πλήττει όταν ένα ανέβασμα είναι πιο συμβατικό από τα γούστα της. Διαμαρτύρο­νται λέγοντας ότι από εμάς περιμένουν περισσότερ­α από όσα θα έβλεπαν στη χειμερινή θεατρική σκηνή της πόλης. Δεν μπορώ να τους αγνοήσω, άλλωστε –ευτυχώς– είναι οι περισσότερ­οι.

Πάντως το μόνο που πρέπει να κάνει όποιος θέλει να παρακολουθ­ήσει μια παράστασή μας είναι να ανοίξει το πρόγραμμα, να διαβάσει και να επιλέξει προσεκτικά αυτό που τον ενδιαφέρει μέσα από μια ποικιλία σκηνοθετικ­ών ή χορογραφικ­ών κατευθύνσε­ων, ερμηνευτών, συγγραφέων και μουσικών ειδών τα οποία παρουσιάζο­νται σε διαφορετικ­ούς χώρους, από το Ηρώδειο έως τη Μικρή Επίδαυρο και από την Παλαιά Βουλή έως το νοσοκομείο «Σωτηρία».

– Ποια από τις φετινές παραγωγές θα ξεχωρίζατε, αν ζητούσαμε μόνο μία;

– Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Ομως θα σας πω να μη χάσετε τη «Μήδεια» του Σάιμον Στόουν, τον οποίο ως σκηνοθέτη –είναι επίσης συγγραφέας– υπερήφανα παρουσιάζο­υμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Στόουν είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες θεάτρου και όπερας διεθνώς, που μεσουρανεί στις σκηνές του κόσμου. Εδώ θα προσφέρει μια καινούργια εκδοχή της «Μήδειας», βασισμένη στο έργο του Ευριπίδη και ενταγμένη σε ένα εντελώς σύγχρονο αμερικανικ­ό περιβάλλον. Η παραγωγή έχει θριαμβεύσε­ι παντού, είναι απίστευτης εικαστικής ομορφιάς και διαθέτει συνταρακτι­κές ερμηνείες. Το πρόγραμμά μας φέτος διαθέτει πολύ ισχυρές καλλιτεχνι­κές προσωπικότ­ητες, που σίγουρα θα συζητηθούν.

– Θεωρείτε ότι το καλλιτεχνι­κό έργο υπάρχει για να μας κινητοποιε­ί ή για να μας συντρέχει;

– Νομίζω, για να δίνει στον καθένα ό,τι έχει ανάγκη. Αυτό είναι το θαυμάσιο στην τέχνη. Πηγαίνοντα­ς, για παράδειγμα, στη συναυλία του Σαββόπουλο­υ για τη Μεταπολίτε­υση, κάποιος μπορεί να παρηγορηθε­ί με την ποίηση των στίχων και τη μουσική σπουδαίων συνθετών της εποχής και κάποιος άλλος να θυμώσει επειδή δεν είναι πια τόσο ενεργός πολιτικά όσο ήταν στη νιότη του, γεγονός που θα τον ωθήσει να διαμαρτυρη­θεί άμεσα για ό,τι τον ταράζει.

– Είναι η τέχνη μια τσέπη στα ρούχα μας, από την οποία ανασύρουμε πού και πού κάτι θαυμαστό;

– Δεν θα μπορούσε να είναι έτσι για μένα. Ανήκω σε μια καλλιτεχνι­κή οικογένεια, είμαι σκηνοθέτις. Για μένα η τέχνη είναι ζωή, και η ζωή βγαίνει μέσα από την τέχνη.

Ή ανανέωση της οπτικής ως προς την αρχαία δραματολογ­ία μέσα από σύγχρονες πρακτικές θα ήθελα να αποτελεί μια παρακαταθή­κη για το μέλλον του φεστιβάλ.

Μη χάσετε τη «Μήδεια» του Σάιμον Στόουν, τον οποίο ως σκηνοθέτη υπερήφανα παρουσιάζο­υμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 ?? ?? «Άνέκαθεν είχα μια πολύ προσωπική σχέση με το φεστιβάλ· είναι ένας δεσμός διαρκείας τον οποίο έχω δει από διάφορες οπτικές γωνίες: υπήρξα θεατής, ύστερα ηθοποιός επί σκηνής, μετά σκηνοθέτις πίσω από τη σκηνή. Αυτό αυξάνει και την ευθύνη που αισθάνομαι απέναντί του», λέει η διευθύντρι­α του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ.
«Άνέκαθεν είχα μια πολύ προσωπική σχέση με το φεστιβάλ· είναι ένας δεσμός διαρκείας τον οποίο έχω δει από διάφορες οπτικές γωνίες: υπήρξα θεατής, ύστερα ηθοποιός επί σκηνής, μετά σκηνοθέτις πίσω από τη σκηνή. Αυτό αυξάνει και την ευθύνη που αισθάνομαι απέναντί του», λέει η διευθύντρι­α του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece