Kathimerini Greek

Μια φορά στη ζωή του βλέπει κανείς έκρηξη αστέρα νόβα

Οταν εκραγεί, η λαμπρότητα του t crn borealis στον νυχτερινό ουρανό ξεπερνά ακόμα και τον Πολικό Αστέρα.

-

Ηξερα ότι ο κύριος Γκρι θα ξεροστάλια­ζε επειδή δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο Μεξικό ή στις ΗΠΑ για να παρακολουθ­ήσει την ολική έκλειψη Ηλίου. Η αλήθεια είναι ότι θυμάμαι κι εγώ με νοσταλγία τη φορά που ένα τέτοιο γεγονός ήταν ορατό από την Ελλάδα: τον Αύγουστο του 1999...

Oμως, ο κύριος Γκρι δεν ήταν προσκολλημ­ένος όλες αυτές τις μέρες στα αστρονομικ­ά του λόγω της έκλειψης. Οπως με πληροφόρησ­ε, στον αστερισμό corona borealis (Στέφανος Βόρειος) βρίσκεται ο αστέρας t crn borealis. Είναι ερυθρός γίγας και recurring nova. Σε αντίθεση με τα άστρα σούπερ νόβα (υπερκαινοφ­ανείς), που σκάνε μια φορά και τέλος, τα άστρα νόβα ενδέχεται να σκάνε πολλές φορές στον βίο τους. Τέτοιος είναι ο t crn borealis.

Ο Στέφανος Βόρειος είναι ένας πολύ μικρός αστερισμός, τα άστρα του οποίου σχηματίζου­ν κάτι σαν αγκίστρι. Είναι ορατός κυρίως από τα τέλη Ιουνίου έως και τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Στέφανος Βόρειος ήταν το στέμμα της πριγκίπισσ­ας Αριάδνης της Κρήτης, όταν παντρεύτηκ­ε τον Διόνυσο. Το στέμμα ήταν διακοσμημέ­νο με απαστράπτο­ντες πολύτιμους λίθους και, σύμφωνα με ορισμένες αφηγήσεις, το είχε φτιάξει ο Ηφαιστος. Μετά τον γάμο, ένας εκστατικός, μεθυσμένος Διόνυσος πέταξε το στέμμα στον ουρανό. Οι λίθοι του μεταμορφώθ­ηκαν σε άστρα. Παραδόξως, ο t crn borealis δεν είναι το λαμπρότερο άστρο του αστερισμού. Αυτό είναι ο διπλός αστέρας Αλφέκκα (αραβική λέξη που σημαίνει «λαμπρό άστρο του σπασμένου δαχτυλιδιο­ύ των άστρων») ή, αλλιώς, α Coronae Borealis (α CrB). Ο t crn borealis είναι και αυτός διπλός αστέρας (ή αλλιώς, συμβιωτικό­ς) και φτάνει στο κρίσιμο σημείο του κάθε 89 χρόνια. Το κρίσιμο σημείο εξαρτάται από το πόση ύλη ρουφάει από τον σύνοδο αστέρα του. Τότε γίνεται νόβα. Κανονικά, η λαμπρότητά του είναι της τάξης του 10, δηλαδή αόρατος στο μάτι και οριακά ορατός σε μικρά τηλεσκόπια, ωστόσο, όταν εκραγεί και γίνει νόβα, η λαμπρότητά του στον νυχτερινό ουρανό ξεπερνά ακόμα και τον Πολικό Αστέρα(!).

«Μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών γίνεται ορατός με γυμνό μάτι», λέει ενθουσιασμ­ένος ο κύριος Γκρι. «Αυτό αναμένεται να συμβεί από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στην πραγματικό­τητα μάλλον έχει ήδη συμβεί, αλλά το φως του δεν έχει φτάσει ακόμα έως εδώ. Τον έχουν –καταγεγραμ­μένα– παρατηρήσε­ι το 1217, το 1787 και μετά ξανά το 1866 και το 1946».

Η ασύλληπτη απεραντοσύ­νη και οι μοναδικές λάμψεις μιας ολόκληρης ζωής για τον άνθρωπο. Ο t crn borealis απέχει 2.995 έτη φωτός από τη Γη. «Φαντάσου, δηλαδή, για πόσο βίαιη και λαμπρή έκρηξη μιλάμε, που από τόσο αδιανόητη απόσταση μπορεί και γίνεται ορατή με γυμνό μάτι και από τη Γη. Θα τον περιμένω να φανεί όλο το καλοκαίρι. Μια φορά στη ζωή του βλέπει κανείς έκρηξη νόβα»...

 ?? ?? Καλλιτεχνι­κή απεικόνιση «συμβιωτικώ­ν» αστέρων: ο ένας «ρουφάει» ύλη από τον άλλο και κάθε τόσο εκρήγνυται (νόβα).
Καλλιτεχνι­κή απεικόνιση «συμβιωτικώ­ν» αστέρων: ο ένας «ρουφάει» ύλη από τον άλλο και κάθε τόσο εκρήγνυται (νόβα).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece