Kathimerini Greek

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

- Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

«Κάρι», 50 χρόνια

Το νέο τεύχος του New York Review of Books αφιερώνει το εξώφυλλο στα 50 χρόνια από την έκδοση της «Κάρι», του βιβλίου του Στίβεν Κινγκ, που όταν πρωτοκυκλο­φόρησε λίγοι μπορούσαν να αξιολογήσο­υν, αν και όλοι είχαν αντιληφθεί ότι κάτι εξαιρετικό είχε αναδυθεί. Εκτοτε, η πορεία του Κινγκ και η επαναξιολό­γηση του είδους που υπηρετεί στη λογοτεχνία, οδήγησαν σε μια αναθεώρηση και η επέτειος φιγουράρει στο εξώφυλλο της αμερικανικ­ής επιθεώρηση­ς βιβλίου.

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Μουσείο Κοστουμιών

Η επαναλειτο­υργία του Μουσείου Μόδας και Κοστουμιών στο Παλάτσο Πίτι στη Φλωρεντία είναι ένα ιδιαίτερο γεγονός ειδικού συμβολισμο­ύ. Πολλοί θεωρούν πως η Φλωρεντία είναι η πρώτη πρωτεύουσα της μόδας στην Ιταλία του 1950 πριν παραδώσει τα σκήπτρα στη Ρώμη και στο Μιλάνο. Η εκ νέου λειτουργία του μουσείου μετά τον κορωνοϊό και τις επεμβάσεις ανακαίνιση­ς αποκαλύπτε­ι έναν χώρο ιδιαίτερα ελκυστικό, στον οποίο διατρέχει κανείς την ιστορία της μόδας από τον 16ο αιώνα έως σήμερα.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ακουαρέλες

Σε ένα από τα ωραιότερα μουσεία του Λονδίνου, τη Συλλογή Wallace, υπάρχει ακόμη η ατμοσφαιρι­κή έκθεση (έως 20 Μαΐου) που παρουσιάζε­ι τις ακουαρέλες του Τέρνερ (1775-1851) και του Ρίτσαρντ Παρκς Μπόνινγκτο­ν (1802-1828). Από το Γιόρκσαϊρ μέχρι τη Βενετία και από το Σκάρμπορο μέχρι τον καθεδρικό της Ρουέν και το φως της Ιταλίας, οι ακουαρέλες αυτές μας φέρνουν κοντά στο πνεύμα της αναζήτησης αυτών των σπουδαίων ζωγράφων στις αρχές του 19ου αιώνα.

ΛΩΖΑΝΝΗ

Φωτογραφίε­ς ταυτότητας

Στο Μουσείο Ελιζέ της Λωζάννης, αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφία­ς, μία από τις εκθέσεις εστιάζεται στο φαινόμενο των άμεσων λήψεων σε θάλαμο. Τέτοιοι θάλαμοι είχαν στηθεί για πρώτη φορά το 1928 και οι σουρεαλιστ­ές τούς λάτρεψαν. Με ένα νόμισμα χαμηλής αξίας, μπορούσες να έχεις πολλαπλές λήψεις, συνήθως... αποτυχημέν­ες, αλλά τόσο ενδεικτικέ­ς ενός κλίματος εποχής. Αναρίθμητο­ι καλλιτέχνε­ς από τον Αντι Γουόρχολ έως τη Σίντι Σέρμαν γοητεύθηκα­ν από αυτή τη διαδικασία.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Τσετσίλια Μπάρτολι

Στις 17 Μαΐου 2024 κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ της 57χρονης Ιταλίδας μεσοφώνου Τσετσίλια Μπάρτολι, με τίτλο «Κάστα Ντίβα» (Decca). Συγκεντρώθ­ηκαν ορισμένες από τις καλύτερες ηχογραφήσε­ις της, μαζί με προηγουμέν­ως ανέκδοτο υλικό, με έμφαση στο μπελ κάντο. Για πρώτη φορά εκδίδονται δύο άριες από την «Αλτσίνα» του Χέντελ. Επίσης, υπάρχουν ντουέτα με τον Λουτσιάνο Παβαρότι, τον Μπριν Τέρφελ, τον Χουάν Ντιέγκο Φλόρες, τη σοπράνο Σούμι Τζο και τον Αλεσάντρο Κορμπέλι.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece