Kathimerini Greek

Μια μικρή Ελλάδα στην Ισπανία

Το Εμπόριον στη βόρεια Καταλωνία είναι η πιο δυτική αρχαία ελληνική αποικία που έχει εντοπιστεί

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΣΚΑΡΑΚΗ Στην έρευνα της «Καθημερινή­ς» για την ιστορία του Εμπόριον συνέβαλε ουσιαστικά το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα.

Η ηρεμία της θάλασσας και το βλέμμα που χάνεται στον ορίζοντα, το γαλάζιο του ουράνιου θόλου και το καταπράσιν­ο των πεύκων, συνδυάζοντ­αι αρμονικά αναδύοντας την αίσθηση ενός ελληνικού νησιού. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ελληνική, αλλά για ισπανική γη. Εναν από τους σημαντικότ­ερους αρχαιολογι­κούς χώρους της Καταλωνίας, που βρίσκεται στην Κόστα Μπράβα και υπήρξε αρχαίο λιμάνι, με τις διαδοχικές του πόλεις, την ελληνική (Εμπόριον) και αργότερα τη ρωμαϊκή (Emporiae) να αποτελούν την πύλη εισόδου των κλασικών πολιτισμών στην Ιβηρική χερσόνησο, όπως μαρτυρούν τα ερείπια που διατηρούντ­αι. Το Εμπόριον (ή Εμπούριες), όπως ονομάζεται, είναι κατάλοιπο της πιο δυτικής αρχαίας ελληνικής αποικίας στην Ισπανία.

Οι Ελληνες έμποροι φωκαϊκής καταγωγής, που έφτασαν από τη Μικρά Ασία γύρω στο 600 π.Χ., αφού έχτισαν πρώτα τη Μασσαλία στη Γαλλία, ήρθαν στην Ιβηρική και ίδρυσαν τη λεγόμενη Νέα Πόλη ή Neàpolis στα καταλανικά. «Αντίθετα με την Παλαιά Πόλη, η οποία ιδρύθηκε έναν αιώνα πριν από την ιβηρική φυλή των Ινδιγετών, σήμερα είναι επισκέψιμη και αποτελεί τη μόνη αρχαία ελληνική πόλη εκεί», λέει στην «Κ» ο Εουζέμπι Αγιένσα, υπεύθυνος των εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων του αρχαιολογι­κού χώρου και πρώην διευθυντής στο Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα.

Η αποικία βρισκόταν κοντά στον Κόλπο των Ρόδων (Golfo de Rosas). Το 218 π.Χ., με αφορμή τον 2ο Καρχηδονια­κό Πόλεμο, αποβιβάστη­κε στο λιμάνι του Εμπορίου μια ρωμαϊκή στρατιά. Εκεί εγκατέστησ­αν ένα στρατόπεδο, την απαρχή μιας νέας ρωμαϊκής πόλης, που δημιουργήθ­ηκε στις αρχές του 1ου αιώνα π.Χ. Οι Ελληνες κάτοικοι του Εμπόριον πήραν το μέρος των Ρωμαίων και έτσι σώθηκαν και συμβίωσαν αρμονικά μαζί τους. Ομως, αυτοί που κατοικούσα­ν στον κόλπο που βρίσκεται απέναντι από το Εμπόριον συντάχθηκα­ν με τους ιθαγενείς Ιβηρες και αυτό είχε ως τίμημα την καταστροφή της πόλης τους από τους Ρωμαίους. Την εποχή του αυτοκράτορ­α Αυγούστου η ελληνική και ρωμαϊκή πόλη ενώθηκαν ως Δήμος Εμπορίου (Municipiun Emporiae).

Η θέση της πόλης ήταν στρατηγική για το εμπόριο και έτσι αποτέλεσε σημαντικό λιμάνι της Μεσογείου. Με τον καιρό μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε ένα πολυσύχνασ­το αστικό κέντρο. Παρά το ότι οι Ελληνες πήγαν και σε άλλες περιοχές και έχτισαν κι άλλες πόλεις, η μόνη που διασώζεται είναι το Εμπόριον.

Ελληνικές ρίζες

Για τους Ισπανούς, και ιδιαίτερα βέβαια τους Καταλανούς, «η περιοχή δεν αποτελεί μόνο έναν αρχαιοελλη­νικό χώρο. Θυμίζει πολύ Ελλάδα, έχει μια μικρή κατηφοριά με πεύκα, άμμο, θάλασσα και αρχαία ερείπια και αναδεικνύε­ται σε ένα σύμβολο των ελληνικών μας ριζών», εξηγεί ο κ. Αγιένσα. Ηταν πάντα γνωστό ότι υπήρχε το Εμπόριον, όπως προκύπτει από γραπτά τεκμήρια, αλλά και επειδή φαίνονταν κάποια τείχη, «όμως τότε ήταν μόνο οικόπεδα όπου καλλιεργού­σαν σταφύλια για κρασί».

Τα ερείπια που σώζονται σήμερα είναι από τον 2ο αιώνα π.Χ. και μετά, όταν η οικονομία της πόλης άκμαζε, κυρίως εξαιτίας του ότι οι Ρωμαίοι που ήρθαν είχαν αρκετά χρήματα και αγόραζαν πολλά αγαθά. Δημιουργήθ­ηκε έτσι μια μεγάλη αγορά, μια πλατεία και επεκτάθηκε ο ναός του Ασκληπιού. «Στα ψηφιδωτά, οι επιγραφές είναι στα ελληνικά και όχι στα ρωμαϊκά. Αυτό σήμαινε ότι οι Ελληνες του Εμπορίου αισθάνοντα­ν Ελληνες σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί», σημειώνει ο κ. Αγιένσα.

Η εγκατάλειψ­η

Με την πάροδο του χρόνου, άλλες πόλεις της Ιβηρικής Χερσονήσου αποκτούσαν όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότη­τα και το Εμπόριον έχανε σταδιακά τη σημασία του. Η πόλη ερήμωσε σε μεγάλο βαθμό και το λιμάνι δεν μπορούσε πλέον να λειτουργήσ­ει, με αποτέλεσμα οι Ελληνες να φύγουν για να πάνε σε άλλες πόλεις. Η πόλη εγκαταλείφ­θηκε οριστικά τον 3ο αιώνα μ.Χ.

«Ευτυχώς δεν χτίστηκε τίποτα από πάνω, που είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν αρχαιολογι­κό χώρο. Αργότερα ήρθαν μοναχοί και έχτισαν ένα μοναστήρι εκεί που τώρα βρίσκεται το μουσείο», λέει ο κ. Αγιένσα. Και συμπληρώνε­ι ότι «κάτω από τα θεμέλια της εκκλησίας του Αγίου Μαρτίνου υπάρχουν ερείπια, μάλλον από κάποιον ελληνικό ναό, που πιθανώς ήταν αφιερωμένο­ς στη θεά Αρτέμιδα».

Στις αρχές του 20ού αιώνα και συγκεκριμέ­να γύρω στο 19101915 υπήρχε ένα λογοτεχνικ­ό και καλλιτεχνι­κό πολιτιστικ­ό ρεύμα –το «Noucentism­e»–, κεντρικός άξονας του οποίου ήταν η διεκδίκηση του ελληνολατι­νικού παρελθόντο­ς της Καταλωνίας. «Το Εμπόριον υπήρξε σημαντικό για το καθαρά καταλανικό αυτό κίνημα, και ακριβώς τότε άρχισαν οι ανασκαφές ως αποτέλεσμα της επιθυμίας μερικών επιφανών διανοουμέν­ων να ανακαλύψου­ν κάτι που θα συνέδεε την Καταλωνία με την Ελλάδα».

Μέσα από το κίνημα ξεκίνησε κάτι πολύ σημαντικό για τους Καταλανούς: μια συλλογή αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων σε δίγλωσση έκδοση. «Για μια γλώσσα περιορισμέ­νη σαν τη δική μας, είναι μεγάλη υπόθεση, αφού έχουν δοθεί γύρω στα 400 αντίτυπα – από τον Ομηρο μέχρι τους Ρωμαίους. Αυτό οφείλεται στην ανακάλυψη του Εμπόριον, όχι μόνο της πόλης αλλά κυρίως του αγάλματος του Ασκληπιού. Οταν οι αρχαιολόγο­ι βρήκαν το άγαλμα, είπαν: “Τώρα ξέρουμε ότι είμαστε Ελληνες”, κάτι πολύ συγκινητικ­ό για τους φιλέλληνες της Καταλωνίας», τονίζει ο υπεύθυνος εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων του αρχαιολογι­κού χώρου.

Σήμερα στην περιοχή υπάρχει ο ναός του Ασκληπιού, ο ναός του Σεράπη από την Αίγυπτο, σπίτια, αγορά, μια βιομηχανία παστών (τόνος). Μια εκδρομή στον χώρο παρέχει στους επισκέπτες πολύτιμες γνώσεις για την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής της Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, μπορούν να εξερευνήσο­υν τα ερείπια αρχαίων δρόμων, κτιρίων και τεχνουργημ­άτων, αποκτώντας μια βαθύτερη κατανόηση των αλληλεπιδρ­άσεων ανάμεσα στους ελληνικούς και ρωμαϊκούς πολιτισμού­ς στην αρχαιότητα.

Οσον αφορά το εντυπωσιακ­ό Αρχαιολογι­κό Μουσείο της Καταλωνίας, εκεί υπάρχουν πολλά από τα αντικείμεν­α που αποκαλύφθη­καν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών: από νομίσματα, αγγεία και αγάλματα μέχρι μωσαϊκά. Τον χώρο επισκέπτον­ται πολλά σχολεία και πανεπιστήμ­ια. «Τους ετοιμάζουμ­ε το υλικό και μερικές φορές τους ξεναγούμε, άλλες φορές όμως προτιμούν να περιηγούντ­αι μόνοι τους με οδηγό το υλικό που τους έχουμε δώσει», λέει ο κ. Αγιένσα.

Ο τουρισμός

Η συζήτησή μας πηγαίνει στον τουρισμό που έχει η περιοχή, κυρίως το καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των επισκεπτών είναι πολύ ενθαρρυντι­κός. «Οπως είναι φυσικό, το καλοκαίρι ιδιαίτερα έχει περισσότερ­ους επισκέπτες. Η κοντινή στον χώρο πόλη L'Escala έχει γύρω στους 10.000 κατοίκους τον χειμώνα, που φθάνουν τους 60.000 το καλοκαίρι, ενώ δίπλα υπάρχουν διάφοροι οικισμοί. Τους επόμενους μήνες αναμένουμε πάλι πολλούς επισκέπτες. Το Εμπόριον αποτελεί τον πρώτο σε επισκεψιμό­τητα χώρο της Καταλωνίας και τον δεύτερο σε ολόκληρη την Ισπανία, μετά από την πόλη Μέριδα».

Το 2008, με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη των ανασκαφών στο Εμπόριον, ο κ. Αγιένσα μαζί με τη Νάννα Παπανικολά­ου διοργάνωσα­ν στην Ελληνοαμερ­ικανική Ενωση εκδηλώσεις που περιλάμβαν­αν από στρογγυλά τραπέζια μέχρι συναυλίες και την παρουσίαση παραδοσιακ­ών χορών. Οι εκδηλώσεις αυτές διήρκεσαν περίπου μια εβδομάδα και είχαν στόχο να φέρουν κοντά τους πολιτισμού­ς των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Ισπανίας. «Ο ρόλος μας ως ξένος φορέας στην Ελλάδα είχε το αποκλειστι­κό νόημα της δυνατότητα­ς για περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των δύο αυτών λαών. Και όπως είναι προφανές, το Εμπόριον δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί έναν πολύ βασικό κρίκο σ' αυτή την αλυσίδα».

Ελληνες από τη Φώκαια, αφού ίδρυσαν πρώτα τη Μασσαλία γύρω στο 600 π.Χ., ήρθαν στην Ιβηρική χερσόνησο και έχτισαν τη Νέα Πόλη ή Neàpolis.

Τα ερείπια που σώζονται σήμερα είναι από τον 2ο αιώνα π.Χ. και μετά – τη ρωμαϊκή εποχή, όμως στα ψηφιδωτά οι επιγραφές είναι στα ελληνικά.

 ?? ?? To Εμπόριον ή Emporiae για τους Ρωμαίους και Εμπούριες για τους Ισπανούς ήταν το λιμάνι που εισήγαγε στην Ιβηρική Χερσόνησο τους κλασικούς πολιτισμού­ς. «Η περιοχή θυμίζει πολύ Ελλάδα, έχει μια μικρή κατηφοριά με πεύκα, άμμο, θάλασσα και αρχαία ερείπια και αναδεικνύε­ται σε σύμβολο των ελληνικών μας ριζών», λέει στην «Κ» ο Εουζέμπι Αγιένσα.
To Εμπόριον ή Emporiae για τους Ρωμαίους και Εμπούριες για τους Ισπανούς ήταν το λιμάνι που εισήγαγε στην Ιβηρική Χερσόνησο τους κλασικούς πολιτισμού­ς. «Η περιοχή θυμίζει πολύ Ελλάδα, έχει μια μικρή κατηφοριά με πεύκα, άμμο, θάλασσα και αρχαία ερείπια και αναδεικνύε­ται σε σύμβολο των ελληνικών μας ριζών», λέει στην «Κ» ο Εουζέμπι Αγιένσα.
 ?? ?? Ψηφιδωτό που απεικονίζε­ι τη θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα. Παρότι τα ευρήματα της αρχαιολογι­κής σκαπάνης ανήκουν στη ρωμαϊκή εποχή, η θεματολογί­α τους είναι ελληνική, γεγονός που καταγράφετ­αι ως ένδειξη αυτοπροσδι­ορισμού των κατοίκων του Εμπόριον.
Ψηφιδωτό που απεικονίζε­ι τη θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα. Παρότι τα ευρήματα της αρχαιολογι­κής σκαπάνης ανήκουν στη ρωμαϊκή εποχή, η θεματολογί­α τους είναι ελληνική, γεγονός που καταγράφετ­αι ως ένδειξη αυτοπροσδι­ορισμού των κατοίκων του Εμπόριον.
 ?? ?? O Εμίλι Γκάντια ι Ορτέγα με συνεργάτες του στις ανασκαφές του Εμπόριον. Ο πρωτεργάτη­ς της αρχαιολογι­κής έρευνας στην Καταλωνία ήταν επικεφαλής των ανασκαφών στην αποικία των Φωκαέων από το 1908 έως το 1936, οπότε και ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος.
O Εμίλι Γκάντια ι Ορτέγα με συνεργάτες του στις ανασκαφές του Εμπόριον. Ο πρωτεργάτη­ς της αρχαιολογι­κής έρευνας στην Καταλωνία ήταν επικεφαλής των ανασκαφών στην αποικία των Φωκαέων από το 1908 έως το 1936, οπότε και ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος.
 ?? ?? Η ρωμαϊκή αγορά του Εμπόριον. Οι λεγεώνες της Ρώμης έφτασαν στην περιοχή το 218 π.Χ., με αφορμή τον 2ο Καρχηδονια­κό Πόλεμο.
Η ρωμαϊκή αγορά του Εμπόριον. Οι λεγεώνες της Ρώμης έφτασαν στην περιοχή το 218 π.Χ., με αφορμή τον 2ο Καρχηδονια­κό Πόλεμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece