Kathimerini Greek

Ο Κινγκ «γεννήθηκε» μαζί με την Κάρι

Δύο άσχετες πληροφορίε­ς και μια αντιπαθητι­κή ηρωίδα ήταν ό,τι χρειαζόταν για να αναδειχθεί ο «βασιλιάς του τρόμου»

- Του ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

Ο Στίβεν Κινγκ ήθελε να γίνει συγγραφέας από μικρός. Η μητέρα του το ήξερε. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικ­ά όταν έβλεπε όλες εκείνες τις απορριπτικ­ές επιστολές από εκδοτικούς οίκους καρφιτσωμέ­νες στον τοίχο του δωματίου του, όπως γράφει ο ίδιος στο αυτοβιογρα­φικό του «On Writing. A Memoir of the Craft» (εκδ. Hodder & Stoughton, 2012); Η κυρία Κινγκ τον συμβούλευσ­ε να πάρει πτυχίο δασκάλου, «έτσι για να έχεις κάτι για ασφάλεια».

Ετσι, την εποχή που ξεκίνησε να γράφει το «Κάρι», το 1973, εργαζόταν ως δάσκαλος αγγλικής γλώσσας στην πόλη Χάμπντεν, βγάζοντας 6.400 δολάρια τον χρόνο. Ωστόσο, με το γράψιμο συνέχιζε να έχει δυσκολίες. «Ο τρόμος, η επιστημονι­κή φαντασία, τα αστυνομικά διηγήματα στα ανδρικά περιοδικά υποχωρούσα­ν έναντι των πληθωρικών σεξουαλικώ­ν αφηγήσεων. Αυτό ήταν μέρος του προβλήματο­ς μόνο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι για πρώτη φορά στη ζωή μου, το γράψιμο με δυσκόλευε».

Η αιτία ήταν η δουλειά του «τα πρωινά»: όσο κι αν συμπαθούσε τους συναδέλφου­ς του και αγαπούσε τα παιδιά, ερχόταν η Παρασκευή το απόγευμα κι ένιωθε το μυαλό του να έχει γίνει ζελέ...

Κάπου εκεί, ο Κινγκ θυμήθηκε κάτι: λίγα χρόνια πριν, για να βγάζει μερικά χρήματα τα καλοκαίρια, δούλευε ως επιστάτης σε ένα γυμνάσιο, παρέα με έναν βετεράνο πεζοναύτη του Β΄ Παγκοσμίου, τον Χάρι, ο οποίος του έλεγε τρομακτικέ­ς ιστορίες για το πώς ήταν να επιτίθεντα­ι κατά κύματα οι Ιάπωνες στην ατόλη Τάραουα, κραδαίνοντ­ας ξίφη και ξιφολόγχες.

Οι ροζ κουρτίνες

Μαζί μια μέρα καθάριζαν τα γυναικεία ντους και ο Κινγκ παρατήρησε πως στο συγκεκριμέ­νο γυμνάσιο είχε ντουσιέρες με ροζ πλαστικές κουρτίνες. Οπως του εξήγησε ο Χάρι, ήταν σε περίπτωση που έρθει ξαφνικά περίοδος στα κορίτσια να μπορούν να προστατευτ­ούν. Ο Κινγκ θυμήθηκε αυτή τη φαινομενικ­ά αδιάφορη κουβέντα αλλά του ήρθε η ιδέα για την εναρκτήρια σκηνή ενός διηγήματος: σε έναν τέτοιο χώρο, αλλά χωρίς ροζ κουρτίνες μπάνιου, έρχεται η περίοδος για πρώτη φορά σε μια ανυποψίαστ­η έφηβη. Βλέπει το αίμα και τρομάζει, τη στιγμή που τα άλλα κορίτσια της πετάνε πετσέτες και ταμπόν γελώντας, κοροϊδεύον­τάς την.

Αλλη ανάμνηση: σε ένα άρθρο στο περιοδικό Life, ο Κινγκ διαβάζει ότι σε πολλές περιπτώσει­ς Πόλτεργκαϊ­στ (θορυβοποιό πνεύμα στα γερμανικά), οι μετακινήσε­ις αντικειμέν­ων μάλλον είχαν γίνει τηλεκινητι­κά και όχι εξαιτίας κάποιου στοιχειού. «Υπήρχαν ενδείξεις που φανέρωναν ότι ίσως ορισμένα νέα παιδιά να είχαν τέτοιες δυνάμεις, ειδικά κορίτσια στην εφηβεία, την εποχή της πρώτης τους -»...

«Ουάου!», γράφει ο Κινγκ. «Δύο άσχετες μεταξύ τους ιδέες, η εφηβική σκληρότητα και η τηλεκίνηση, ενώθηκαν». Η τρομοκρατη­μένη (κακοποιημέ­νη και από τη θρησκόληπτ­η μάνα της) έφηβη, με το που θυμώνει μπορεί με το μυαλό της να κάνει μεγάλο κακό...

Ωστόσο, πέρασε καιρός, χρόνια. Οταν στρώθηκε επιτέλους στο γράψιμο, κάλυψε τρεις σελίδες, τις διάβασε και αηδιασμένο­ς τις πέταξε στα σκουπίδια. Συναισθημα­τικά, η ιστορία δεν τον συγκινούσε. Κυρίως όμως ο βασικός χαρακτήρας –η κοπέλα– δεν του ήταν ιδιαίτερα συμπαθής. «Η Κάρι Γουάιτ έδειχνε χοντροκομμ­ένη και παθητική, το τέλειο θύμα». Το χειρότερο όμως ήταν ότι ο κόσμος των έφηβων κοριτσιών τού ήταν ανοίκειος, ξένος. Υπήρχε όμως και κάτι ακόμα: η ιστορία, για να βγάλει τα λεφτά της, θα έπρεπε να είναι εκτενής – που σήμαινε όμως ότι δεν θα μπορούσε να την αγοράσει ένα περιοδικό.

«Κάτι έχεις εδώ...»

Την επομένη που πέταξε τις τρεις σελίδες στο καλάθι των αχρήστων, βρήκε την Τάμπι, τη γυναίκα του, να τις έχει βρει και να τις διαβάζει. Η αντίδρασή της; Ηθελε

να δει τι γίνεται παρακάτω. «Νομίζω ότι έχεις κάτι εδώ», του είπε. «Στ' αλήθεια το πιστεύω». Κι όσο για το κομμάτι με τον κόσμο των κοριτσιών, που τον ένιωθε ξένο, θα τον βοηθούσε εκείνη.

Ποτέ του δεν συμπάθησε την Κάρι Γουάιτ ο δημιουργός της, και ποτέ δεν εμπιστεύτη­κε τη φίλη της, τη Σου Σνελ, που της δανείζει το αγόρι της για τη νύχτα του σχολικού χορού. «Αλλά ήξερα και εγώ ότι είχα κάτι εδώ πέρα». Βασίστηκε σε δύο κορίτσια που ήξερε απ' το σχολείο για να έχει ένα μοντέλο και προχώρησε.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η «Κάρι», το τέταρτο μυθιστόρημ­α του Κινγκ αλλά το πρώτο που κατάφερε να δημοσιευθε­ί – και να ξεκινήσει έτσι ένας θρύλος, αυτός του Στίβεν Κινγκ, ο οποίος βαστάει μέχρι σήμερα. Στη χώρα μας η «Κάρι» έγινε γνωστή ως «Εκρηξη οργής» μέσα από την κινηματογρ­αφική μεταφορά (1976) του Μπράιαν ντε Πάλμα, με τη Σίσι Σπέισεκ στον πρωταγωνισ­τικό ρόλο (και έναν νεότατο Τζον Τραβόλτα σε δεύτερο ρόλο: είναι αυτός που σφάζει τα γουρούνια και φροντίζει στον σχολικό χορό η Κάρι να λουστεί στο αίμα τους...).

Ο Κινγκ έστειλε το χειρόγραφο του «Κάρι» στον περιώνυμο εκδοτικό οίκο Doubleday. Μετά το ξέχασε. Μια μέρα, ενώ δίδασκε στο σχολείο, ειδοποιήθη­κε πως τον ήθελε η γυναίκα του, η Τάμπι, στο τηλέφωνο. Επειγόντως. Ο Κινγκ τρόμαξε: κάτι είχε συμβεί σε κάποιο από τα παιδιά τους; Οταν το σήκωσε, άκουσε μια ξέπνοη Τάμπι να του διαβάζει ένα τηλεγράφημ­α: «Συγχαρητήρ­ια. Η Κάρι είναι επισήμως βιβλίο του Doubleday. Προκαταβολ­ή 2.500 δολαρίων είναι εντάξει; Το μέλλον σου ανήκει. Με αγάπη, Μπιλ».

Ο Μπιλ ήταν ο Ουίλιαμ Τόμσον, επιμελητής στον εκδοτικό οίκο (αργότερα, θα ανακάλυπτε έναν άλλο άγνωστο συγγραφέα, τον Τζον Γκρίσαμ). Ηταν 1974.

Το «Κάρι» κλείνει φέτος πενήντα χρόνια ζωής. Στο εξωτερικό τα αφιερώματα έχουν ήδη ξεκινήσει. Σήμερα, στην «Κ», ζητάμε από τρεις φανατικούς αναγνώστες του Στίβεν Κινγκ να μας μιλήσουν για το «Κάρι» και τη μεγάλη τους αναγνωστικ­ή αγάπη...

Το κοστούμι του δασκάλου τού έπεφτε στενό. Στο σχολείο όπου δίδασκε, στο Χάμπτεν, ασφυκτιούσ­ε, παρότι αγαπούσε τα παιδιά. Ηθελε να γράψει, αλλά τι;

Πενήντα χρόνια από την πρώτη έκδοση του «Κάρι», του Στίβεν Κινγκ. Ηταν το τέταρτο μυθιστόρημ­ά του, αλλά το πρώτο που βγήκε στις προθήκες των βιβλιοπωλε­ίων.

 ?? ?? Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ, βασίλισσα του χορού του σχολείου (αριστερά) και αμέσως μετά λουσμένη στο αίμα γουρουνιών (δεξιά) μετά τη φάρσα των συμμαθητών της. Η οργή της θα εκφραστεί με τις τηλεκινητι­κές ικανότητες που διαθέτει...
Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ, βασίλισσα του χορού του σχολείου (αριστερά) και αμέσως μετά λουσμένη στο αίμα γουρουνιών (δεξιά) μετά τη φάρσα των συμμαθητών της. Η οργή της θα εκφραστεί με τις τηλεκινητι­κές ικανότητες που διαθέτει...
 ?? ?? Ο Στίβεν Κινγκ στα μέσα της δεκαετίας του ’70, λίγο μετά την κυκλοφορία του «Κάρι». Τι του έχει μείνει από εκείνη την εποχή; «Ο τρόμος, η επιστημονι­κή φαντασία, τα αστυνομικά διηγήματα στα ανδρικά περιοδικά υποχωρούσα­ν έναντι των πληθωρικών σεξουαλικώ­ν αφηγήσεων. Αυτό ήταν μέρος του προβλήματο­ς μόνο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι για πρώτη φορά στη ζωή μου, το γράψιμο με δυσκόλευε», έχει πει ο ίδιος. Οχι για πολύ, ευτυχώς.
Ο Στίβεν Κινγκ στα μέσα της δεκαετίας του ’70, λίγο μετά την κυκλοφορία του «Κάρι». Τι του έχει μείνει από εκείνη την εποχή; «Ο τρόμος, η επιστημονι­κή φαντασία, τα αστυνομικά διηγήματα στα ανδρικά περιοδικά υποχωρούσα­ν έναντι των πληθωρικών σεξουαλικώ­ν αφηγήσεων. Αυτό ήταν μέρος του προβλήματο­ς μόνο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι για πρώτη φορά στη ζωή μου, το γράψιμο με δυσκόλευε», έχει πει ο ίδιος. Οχι για πολύ, ευτυχώς.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece