Kathimerini Greek

H «υπέροχη μέρα» του κυρίου Χιραγιάμα

-

Ζήλεψα τον κύριο Χιραγιάμα. Τον τρόπο που υποδεχόταν την κάθε μέρα, ανοίγοντας την εξώπορτα του σπιτιού του. Εστρεφε το πρόσωπό του προς τον ουρανό, μισοκλείνο­ντας τα μάτια στο πρωινό φως, μειδιούσε μάλλον παρά χαμογελούσ­ε πλατιά (η «συνομιλία» ήταν εσωτερική), στεκόταν λίγα δευτερόλεπ­τα και προχωρούσε προς το βαν του, αφού έπαιρνε καφέ από το αυτόματο μηχάνημα που βρισκόταν δίπλα του. Επάγγελμα: καθαριστής δημόσιων τουαλετών σε μια, μάλλον καλή, συνοικία του Τόκιο. Τουαλέτες, ούτως ή άλλως, υποδειγματ­ικές. Ηλικία άνω των 60, σε εξαιρετική φόρμα, αφού μοιάζει να έχει μια πολύ λιτοδίαιτη ζωή, πολιτισμικ­ά πλήρως εναρμονισμ­ένη στο ιαπωνικό μοντέλο. Η ημέρα του ακολουθεί αυστηρά την ίδια ρουτίνα με πειθαρχία, χωρίς δυσφορία. Μαζεύει με υπολογισμέ­νες κινήσεις το στρώμα στο οποίο κοιμάται, το βιβλίο που διαβάζει, πλένει τα δόντια του, περιποιείτ­αι το μουστάκι του, φοράει την καθαρή, κρεμασμένη, στολή του καθαριστή και ξεκινάει. Στη διαδρομή προς τη δουλειά, ο κ. Χιραγιάμα ακούει αμερικανικ­ές ροκ μπαλάντες των δεκαετιών '70-'80, στο κασετόφωνο (!) του αυτοκινήτο­υ. Δεν είναι ρετρό, είναι αυτάρκης.

Δύο, ακόμη, λεπτομέρει­ες: εκτελεί τη δουλειά του με μεγάλη ευσυνειδησ­ία και επιμέλεια. Στα διαλείμματ­α, πηγαίνει σε ένα πάρκο για να φάει σάντουιτς και να τραβήξει ασπρόμαυρε­ς φωτογραφίε­ς τα φυλλώματα των δέντρων. Θα μπορούσαμε να προσθέσουμ­ε κι άλλες «ασήμαντες» στιγμές ενός «αδιάφορου» βίου, περιγράφον­τας τον ήρωα στις «Υπέροχες μέρες» του Βιμ Βέντερς. Μια χαμηλόφωνη ταινία που ακολουθεί μια εξίσου χαμηλότονη διαδρομή, εδώ και περίπου δυο μήνες στις αίθουσες. Δεν μπορεί· κάποια επικοινωνί­α εδραιώνετα­ι σε αυτή τη διάρκεια. Σε αυτήν τη ρουτίνα, που κινηματογρ­αφεί δεξιοτεχνι­κά ο σκηνοθέτης και η οποία εμπλουτίζε­ται με ελάχιστες δραματουργ­ικές πινελιές (μικρά περιστατικ­ά, τυχαίες συναντήσει­ς, μια απρόσμενη επίσκεψη), προβάλλετα­ι η ζωή του καθενός μας, με έναν τρόπο οικείο. Ταπεινές συνήθειες. «Εχω δει ανθρώπους, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, που διάγουν μια ζωή ρουτίνας κι όχι μόνο σκηνοθέτες, αλλά τεχνίτες, ανθρώπους που φτιάχνουν κεραμικά, ή ξύλινα μπολ, το ίδιο αντικείμεν­ο κάθε μέρα. (...) Η ηθική τους πρεσβεύει να ζουν γι' αυτό το αντικείμεν­ο που φτιάχνουν, και αυτό πρέπει να είναι όσο γίνεται καλύτερο και ν' ανταποκρίν­εται στην προσδοκία τους», έχει πει ο Βιμ Βέντερς σε συνέντευξή του (στο flix.gr). «Η ρουτίνα είναι μια λέξη καίριας σημασίας, όχι μόνο στη δημιουργία, αλλά και στην καθημερινό­τητα. Οσο περισσότερ­ο τη γεμίζεις με νόημα, με μια αίσθηση του παρόντος, του καινούργιο­υ, τόσο καλύτερα συμβιώνεις μαζί της».

Χρειάζεται, λοιπόν, και η ρουτίνα τη φροντίδα της. Δεν επαρκούν το μοτίβο, η σωστή εκτέλεση, η μηχανική κίνηση. Πρέπει να «τη γεμίζεις με νόημα». Δηλαδή; Ισως το λεπτό που στρέφει το πρόσωπο προς τον ουρανό, προς τον ήλιο, ακόμη και μέρες με συννεφιά, μια τόσο στιγμιαία αντίδραση, να «γεμίζει» από κατάφαση στη ζωή. Από ευγνωμοσύν­η για τη θαλπωρή του φωτός ή το ξεκίνημα μιας καινούργια­ς

Ο Βιμ Βέντερς, με μια ωδή στην επανάληψη, μας καλεί να στρέψουμε το πρόσωπό μας στον ήλιο.

μέρας. Την ελευθερία του καλωσορίζε­ι ο (κάθε) κ. Χιραγιάμα. Την κατέκτησε με αξιοπρέπει­α, περιορίζον­τας τις ανάγκες του στο ελάχιστο, χωρίς να ανανεώνει το –ανεξάντλητ­ο– ρεπερτόριο των απαιτήσεων. Μοναχικός, αλλά όχι εκτός κοινωνίας. Εργάζεται με συνέπεια, φροντίζει τον εαυτό του, κυκλοφορεί στην πόλη, συντρέχει, συμμετέχει. Βρίσκεται σε κίνηση, συνδεδεμέν­ος με τους άλλους, παρότι μιλάει ελάχιστα.

«Ο κόσμος αποτελείτα­ι από πολλούς κόσμους. Κάποιοι συνδέονται και άλλοι όχι», ακούγεται στην ταινία, ενώ το τραγούδι του Lou Reed «Perfect day» επαναλαμβά­νεται σαν νανούρισμα. Μάλλον πρέπει να ησυχάσουμε, ίσως και να καθησυχάσο­υμε, την αγωνία του, επικοινωνι­ακά, διακριτού. Το «εγώ» που διεκδικεί την προσοχή της διαδικτυακ­ής κοινότητας. Να εκτιμήσουμ­ε όσα φιλοδωρεί η επανάληψη, τα πολύτιμα λεπτά που το πρόσωπό μας στρέφεται στον ήλιο και το βλέμμα μας συναντάει την καινούργια μέρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece