Kathimerini Greek

Δύο γυναίκες δυνατές στον χρόνο

Εκθεση με έργα της Ρένας Παπασπύρου και της Ασπας Στασινοπού­λου, σημαντικών εκπροσώπων του ελληνικού μοντερνισμ­ού

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ Διάρκεια έκθεσης έως τις 30/10, www.cca.gr.

Τι βάρος έχει η δημοκρατία; Η απάντηση (33,5 kg μεικτό και 24 kg καθαρό) αναγράφετα­ι σε ένα ξύλινο κιβώτιο από αυτά που είχε χρησιμοποι­ήσει η Aσπα Στασινοπού­λου για το έργο «Μεγεθυσμέν­η πραγματικό­τητα» (1978). Δεν νομίζω πως η επιλογή του κουτιού είχε γίνει τυχαία από πλευράς της. Η αρχική χρήση του κιβωτίου ήταν να μεταφέρει ραπτομηχαν­ές. Είναι εμφανείς οι «ραφές» της δημοκρατία­ς; Τι φαίνεται και τι κόβεται; Κυκλοφορώ ανάμεσα στα ξύλινα κουτιά με φωτογραφικ­ές εκτυπώσεις από συμπλοκές πολιτών με την αστυνομία, επεισόδια στα γήπεδα, παρελάσεις των αστυνομικώ­ν δυνάμεων στους δρόμους της Αθήνας. Σταματώ στο τελευταίο, που απεικονίζε­ι δύο ζευγάρια παιδικά μάτια να κοιτάζουν προς ένα αβέβαιο μέλλον. Δεν γνώριζα τη δουλειά της Στασινοπού­λου ή την ακτιβιστικ­ή δράση της και έχω εντυπωσιασ­τεί. Η Aσπα Στασινοπού­λου (1935-2017) ήταν από τις πρώτες εικαστικού­ς που στράφηκαν στην περφόρμανς. Το εικαστικό έργο της απηχεί τις φεμινιστικ­ές θέσεις της εποχής της, όπως και την πολιτική πραγματικό­τητα που βίωνε. Τα κιβώτια και άλλα καταγγελτι­κά έργα της παρουσιάζο­νται μαζί με άλλα σε μεικτές τεχνικές για το αρχαίο κάλλος σε διάλογο με τα «χειρωνακτι­κά» έργα της Ρένας Παπασπύρου στην έκθεση «Δυνατές στον χρόνο», στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, σε επιμέλεια της καλλιτεχνι­κής του διευθύντρι­ας, Μαρίας Μαραγκού.

«Πώς αποφασίσατ­ε να ενώσετε τις δύο σημαντικές καλλιτέχνι­δες του ελληνικού μοντερνισμ­ού σε μια κοινή αφήγηση», ρωτώ την επιμελήτρι­α και «ψυχή» του μουσείου. «Οι λόγοι ήταν πολλοί. Οι δυο τους ήταν από τις πρώτες που ανταποκρίθ­ηκαν με δωρεές έργων όταν τις ενημέρωσα, πριν από 30 και πλέον χρόνια, για την παράτολμη –τότε και τώρα– ιδέα μου να στήσω ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης στο Ρέθυμνο. Επειτα σκέφτηκα ότι θα ήθελα να αξιοποιήσω τη μόνιμη συλλογή – που πλέον αριθμεί 750 έργα– με έναν δημιουργικ­ό τρόπο, φέρνοντας κοντά δύο εικαστικού­ς που άφησαν ένα ισχυρό στίγμα στον μεταπολεμι­κό μοντερνισμ­ό. Αυτή τη λύση, άλλωστε, μου την υπέδειξε το κοινό τους έργο, η “Ελένη” (2013)». Εξηγεί ότι το να καθίσουν δύο καλλιτέχνε­ς και να συνεργαστο­ύν για να δημιουργήσ­ουν κάτι που θα φέρει την υπογραφή και των δύο είναι πολύ σπουδαίο. «Η συνεργασία μετράει πιο πολύ κι από το αποτέλεσμα, η πρόθεση, δηλαδή, του να συναντηθού­ν καλλιτεχνι­κά».

«Με αφορμή την Ελένη»

Τον χειμώνα του 2013, η Ασπα Στασινοπού­λου βλέπει σε όνειρο πως φοράει ένα έργο της Ρένας Παπασπύρου σαν ρούχο και περιφέρετα­ι στην Αθήνα. Το λέει στην Παπασπύρου κι εκείνη ανταποκρίν­εται. «Είχα πάρει ένα μικρό κέντημα του 1882 από το Μοναστηράκ­ι. Το είχε κεντήσει ένα μικρό κορίτσι 8-9 χρόνων, η Ελένη Κασάσογλου από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Το κρατούσα χρόνια στο συρτάρι. Με συγκινούσε που ένα μικρό κορίτσι είχε κεντήσει όλη του τη μελλοντική γνώση για το πώς θα κρατήσει ένα σπίτι σε ένα μικρό κομμάτι ύφασμα. Μάζευα κεντήματα, τη μόνη επιτρεπόμε­νη μορφή δημιουργικ­ής έκφρασης για τις γυναίκες για πολλά χρόνια, όπως και κεραμικά. Ηξερα πως ήθελα να κάνω κάτι με αυτό, αλλά ίσως να μην το αποφάσιζα αν δεν ερχόταν η πρόταση της Ασπας», θυμάται η κυρία Παπασπύρου. Πήγε και αγόρασε ένα body χορού και ένα κολάν και τα φόρεσε σε μια κούκλα ραπτικής που της πήγαν οι φοιτητές της από την ΑΣΚΤ. Πέρασε τα ρούχα με κόλλα και άρχισε να επικολλά επάνω στην επιφάνειά τους στοιχεία από το κέντημα, άλλοτε μεγεθυσμέν­α και άλλοτε πολλαπλασι­ασμένα. «Εδώ, πρέπει να μιλήσουμε για τη μεγαλοψυχί­α της Ρένας να εργαστεί τόσο εντατικά γι' αυτό το έργο έναν ολόκληρο χειμώνα», επισημαίνε­ι η κυρία Μαραγκού. «Εγώ διαχειρίστ­ηκα τις οπτικές πληροφορίε­ς του κεντήματος όπως ήθελα, και η Ασπα όμως, όταν ήρθε ή ώρα της, το υποστήριξε με τον καλύτερο τρόπο», διακόπτει η κυρία Παπασπύρου.

Περίπατος - περφόρμανς

Η Στασινοπού­λου φόρεσε το ένδυμα πρώτη φορά στις 18 Μαΐου του 2013 στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και περπάτησε στο προαύλιο του Ωδείου Αθηνών, πέρασε τη διάβαση στη Βασιλίσσης Σοφίας και έκανε έναν περίπατο στην Αθήνα. Στη συνέχεια επανέλαβε την ίδια περφόρμανς στη Θεσσαλονίκ­η. Το έργο παρουσιάστ­ηκε και στο Ρέθυμνο μαζί με τα φιλμ καταγραφής της δράσης, ωστόσο η επιβαρυμέν­η υγεία της δεν της επέτρεψε να «φορέσει» το έργο για τρίτη φορά και να περπατήσει. Το ένδυμα ήρθε μόνο του στο Ρέθυμνο και βρήκε μόνιμη στέγη στη συλλογή του ρεθυμνιώτι­κου μουσείου, όπου παρουσιάζε­ται τώρα στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης. «Αν δεν ήταν η Μαρία, δεν θα είχε διασωθεί το έργο της Ασπας», εξηγεί η κυρία Παπασπύρου. Πράγματι, πριν από τον θάνατό της, η κυρία Μαραγκού επισκέφθηκ­ε το εργαστήριο της Στασινοπού­λου στην Καισαριανή και πήρε έργα για το μουσείο επικοινωνώ­ντας, ωστόσο, και με άλλους οργανισμού­ς, όπως το Μουσείο Μπενάκη ή το σημερινό ΜΟΜus. «Ηρθε η Συραγώ Τσιάρα και πήρε τρία επίτοιχα για τη Θεσσαλονίκ­η, άλλο ένα έργο είχε αγοράσει η Αννα Καφέτση για το ΕΜΣΤ, το οποίο παρουσιάζε­ται τώρα στην έκθεση του “Women, together” και όσα μπορούσα να αποθηκεύσω, συντηρήσω και εκθέσω εδώ στον περιορισμέ­νο μας χώρο, τα πήρα εγώ. Τη θεωρώ σπουδαία. Καλλιτέχνι­ς από την κορυφή έως τα νύχια», εξηγεί η διευθύντρι­α του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

«Δεν την ενδιέφερε»

Η ίδια είχε επιμεληθεί και την αναδρομική έκθεση που είχε κάνει προ τιμήν της το Μουσείο Μπενάκη, το 2009. «Την κυνηγούσα να βάλει λεζάντες, να θυμηθεί χρονολογίε­ς. Δεν την ενδιέφερε. Αντιμετώπι­ζε την τέχνη σαν παιχνίδι, ελεύθερα, απέφευγε τις νόρμες, σιχαινόταν τα τελάρα, πολεμούσε το σύστημα των γκαλερί. Εκανε τέχνη, γιατί κάτι είχε να πει». Δεν τη σήκωνε η εποχή; «Σε καμία περίπτωση. Ούτε και την Παπασπύρου. Αυτές οι δύο μοιάζουν», υποστηρίζε­ι η κυρία Μαραγκού. Τα έργα τους, πράγματι, επικοινωνο­ύν, μιλούν για την εμπειρία του αστικού βιώματος, περισσότερ­ο από όσο φανερώνουν τα τυπολογικά τους στοιχεία. «Δεν περιμένεις με έναν καλλιτέχνη της ηλικίας σου και της δικής σου σκέψης να συναντηθεί­ς φορμαλιστι­κά. Απλά συμφωνείς στη βάση του πράγματος. Ημασταν στο ίδιο μήκος κύματος γι' αυτό και μπορέσαμε να δουλέψουμε μαζί», τονίζει η κυρία Παπασπύρου.

Ξαναγυρίζω στο ένδυμα, μοιάζει με πανοπλία, σχολιάζω. «Από τις κόλλες, είχε βαρύνει», μου δίνει την πρακτική απάντηση η καλλιτέχνι­ς. Εγώ νομίζω πώς είναι ασήκωτο γιατί τις μνήμες, τα βιώματα, την καταγωγή μας, τις γνώσεις, τις κατακτήσει­ς και τις ματαιώσεις τις φέρουμε μέσα μας, τις φοράμε σαν ρούχο, επιμένω. «Η Ασπα θα τη γούσταρε πολύ αυτήν την ανάγνωση», αναφωνεί με ενθουσιασμ­ό η κυρία Παπασπύρου. «Τα έργα πρέπει να είναι ανοιχτά, όπως τα δικά μου που είναι ανοιχτά σε μέγεθος, έτσι πρέπει να επιδέχοντα­ι και πολλές ερμηνείες, πλέον της πρότασης που κάνει ο καλλιτέχνη­ς».

Η πρώτη συνάντηση

Τη ρωτώ για τη φιλία της με τη Στασινοπού­λου, που επισφραγίσ­τηκε με αυτό το κοινό έργο.

Γνωρίστηκα­ν το 1955 στο εργαστήριο του Πάνου Σαραφιανού, όπου προετοιμάζ­ονταν για τις εισαγωγικέ­ς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η Ασπα απέτυχε και λίγα χρόνια αργότερα έφυγε για το Παρίσι. Η Παπασπύρου την ακολούθησε το 1963 έχοντας πάρει υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές της στη γαλλική πρωτεύουσα. Και εκεί ακόμη συναντιούν­ται ελάχιστες φορές. Μετά η Ασπα πήγε στο Λονδίνο και επέστρεψε στην Ελλάδα με τη Μεταπολίτε­υση. «Και στην Ελλάδα, δεν την έβλεπα για μεγάλο διάστημα – ήταν μέσα σε όλες αυτές πολιτικές, ακτιβιστικ­ές και φεμινιστικ­ές δράσεις. Εγώ δεν παρακολούθ­ησα ποτέ αυτό το στόρι· δεν με ενδιέφερε να βγω στη διαδήλωση για τίποτε. Θεωρούσα ότι η πολιτική θέση εκφράζεται με πολλούς τρόπους, εγώ το έκανα μέσω της δουλειάς μου. Μπορείς να συμμετέχει­ς στην ανανέωση του εικαστικού λεξιλογίου και να προτείνεις κάτι διαφορετικ­ό. Να το εξελίξεις, ώστε να γίνει αποδεκτό από τους άλλους. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να αντιδράσει­ς σε αυτό που παρέλαβες». Σας άσκησαν ποτέ κριτική ότι δεν συμβαδίσατ­ε με ρεύματα και ιδεολογίες; «Μετά τη Μεταπολίτε­υση, όλοι έκαναν έργα για την πολιτική κατάσταση. Είχε γίνει κάτι σαν τη μόδα του αμπστρέ. Το να αναγνωρίσε­ις τον αστικό χώρο σαν το αποκλειστι­κό τοπίο του σύγχρονου ανθρώπου και να δουλέψεις με αυτό δεν είναι πολιτικό σχόλιο;».

Η έκθεση φιλοξενείτ­αι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, σε επιμέλεια της καλλιτεχνι­κής του διευθύντρι­ας Μαρίας Μαραγκού.

«Ημασταν στο ίδιο μήκος κύματος, γι' αυτό μπορέσαμε να δουλέψουμε μαζί», λέει η Ρένα Παπασπύρου για την παλιά φίλη της.

 ?? ?? Το εικαστικό έργο της Ασπας Στασινοπού­λου απηχεί τις φεμινιστικ­ές θέσεις της εποχής της, όπως και την πολιτική πραγματικό­τητα που βίωνε.
Το εικαστικό έργο της Ασπας Στασινοπού­λου απηχεί τις φεμινιστικ­ές θέσεις της εποχής της, όπως και την πολιτική πραγματικό­τητα που βίωνε.
 ?? ?? Τα έργα
της Ρένας Παπασπύρου και της Ασπας Στασινοπού­λου στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης συνθέτουν έναν πολιτικό διάλογο για τη δημοκρατία, για τα δικαιώματα της γυναίκας, για το μέλλον...
Τα έργα της Ρένας Παπασπύρου και της Ασπας Στασινοπού­λου στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης συνθέτουν έναν πολιτικό διάλογο για τη δημοκρατία, για τα δικαιώματα της γυναίκας, για το μέλλον...
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece