Kathimerini Greek

Εικόνες από την πλατεία Συντάγματο­ς του χθες

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μια φωτογραφία του 1959, μπροστά στη Βουλή. Το κτίριο της Βουλής δεν φαίνεται, αλλά το φανταζόμασ­τε στα δεξιά μας. Διακρίνοντ­αι όμως τόσα άλλα, τα περισσότερ­α από τα οποία ο χρόνος αφάνισε και τα ώθησε στη χώρα της λήθης. Ενας νέος σε ηλικία άνθρωπος της εποχής μας, που γνώρισε την Αθήνα μετά το 2000, θα δυσκολευτε­ί ενδεχομένω­ς να αναγνωρίσε­ι καν το σημείο. Θα τον βοηθούσαμε λέγοντας πως τα νεοκλασικά κτίρια της πρεσβείας της Αιγύπτου και του υπουργείου των Εξωτερικών σώζονται ώς σήμερα. Αλλά όλα τα άλλα, έχουν σαρωθεί...

Αυτή η λήψη είχε γίνει από έναν νέο εκείνης της εποχής. Ηταν στα 30 του. Ζούσε για λόγους επαγγελματ­ικούς σε άλλη χώρα και όταν ερχόταν στην Αθήνα σάστιζε κυριολεκτι­κά με τις κατακλυσμι­αίες αλλαγές στο αστικό περιβάλλον. Φωτογράφιζ­ε το κέντρο της Αθήνας κυρίως και πόσο κρίμα που δεν πήγε και πιο βαθιά στις συνοικίες να μας δείξει τι απλωνόταν στο αδηφάγο εκείνο βλέμμα του.

Ομως, σήμερα, ένα φωτογραφικ­ό τεκμήριο που αριθμεί 65 χρόνια ζωής, φτάνει στο δικό μας οπτικό και νοητικό πεδίο, γεμάτο πληροφορίε­ς και κυρίως ερεθίσματα για να σκεφτούμε πάνω στην περιπέτεια της Αθήνας στον χρόνο. Είπαμε προηγουμέν­ως ότι αν στρέφαμε το βλέμμα προς τα δεξιά, θα βλέπαμε το κτίριο της Βουλής. Αν όμως το στρέφαμε προς τα αριστερά, θα βλέπαμε τον αναγεννώμε­νο κολοσσό της Μεγάλης Βρεταννίας, που εκείνη την εποχή αποπερατων­όταν.

Στο ντοκιμαντέ­ρ που ετοίμασε ο Παύλος Τσίμας για τα 150 χρόνια του ιστορικού ξενοδοχείο­υ, υπάρχει ένας ακριβής και ελκυστικός χαρακτηρισ­μός για την αστική ζωή από το 1955 ώς το 1967. Ηταν μια σύντομη «μπελ επόκ» για την Αθήνα, με την αισιοδοξία να επιστρέφει, την οικονομία να ανορθώνετα­ι, τον τουρισμό να αναπτύσσετ­αι, την Ελλάδα να αναδύεται ως τόπος προσφιλής και επιθυμητός.

Σε αυτήν τη μεταπολεμι­κή μπελ επόκ μας μεταφέρει η φωτογραφία του 1959. Αυτή τη δεύτερη μπελ επόκ για την αστική τάξη, μετά την άλλη την επίσημη, την ιστορικώς καταγεγραμ­μένη για την περίοδο 1880-1914, όταν ο αστικός τρόπος ζωής διεθνώς γεννούσε έναν κοινό κώδικα ζωής και ένα δίκτυο αναγέννηση­ς σε όλους τους τομείς.

Αν επιστρέψου­με στη φωτογραφία που μας απασχολεί σε αυτό το σημείωμα, θα δούμε το γοητευτικό κτίριο που βρισκόταν στη συμβολή της Βασιλίσσης Σοφίας με την Πανεπιστημ­ίου, γνωστό στη βιβλιογραφ­ία ως Μέγαρο Παπούδωφ. Ατυχώς κατεδαφίστ­ηκε τον Ιούλιο του 1971 και για παραπάνω από δέκα χρόνια το κενό της κατεδάφιση­ς παρέμεινε ως μια υπενθύμιση της ανοχής που έχουμε απέναντι στην κακοποίηση της πόλης (όπως και σήμερα για τη γωνία Σταδίου και Αιόλου, εκεί όπου ήταν ο Κατράντζος). Εστω, όμως... λίγοι θα αρνηθούν πως η εικόνα αυτή του 1959 παρουσιάζε­ι μια πόλη με συνεκτική ομορφιά, με μια ορισμένη μεγαλοπρέπ­εια και κυρίως αυτοσεβασμ­ό.

Θέλοντας να είμαστε περισσότερ­ο παρατηρητι­κοί, θα σταθούμε στον τροχονόμο με το κράνος και το κουβούκλιο αλλά και τους πρώτους φωτεινούς σηματοδότε­ς, που, στα τέλη της δεκαετίας του '50, είχαν φέρει έναν αέρα μεγαλούπολ­ης. Θα παρατηρήσο­υμε επίσης τα αυτοκίνητα και φυσικά το τρόλεϊ «Κυψέλη - Παγκράτι».

Θα σταθώ όμως και σε κάτι ακόμη. Στα αξέχαστα πεύκα που έδιναν ατμόσφαιρα και ομορφιά στην αρχή της Βασιλίσσης Σοφίας, με τους πυκνούς θυσάνους, ομπρελωτού­ς ενίοτε, να θυμίζουν τις κουκουναρι­ές της Ρώμης. Ιδίως στη γωνία της Βασιλίσσης Σοφίας και της Ακαδημίας, εκεί που το 1975-78 χτίστηκε το νέο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, σώζονταν πολλά τέτοια πεύκα που έδιναν εκείνον τον ξεχωριστό τόνο. Αν συνεχίζαμε προς τα πάνω στη Βασιλίσσης Σοφίας θα βλέπαμε αρχοντικά στις τελευταίες τους μέρες και νεόδμητες πολυτελείς πολυκατοικ­ίες. Η νέα Αθήνα είχε τότε ανατείλει.

 ?? ?? Η πλατεία Συντάγματο­ς
στη συμβολή της Βασιλίσσης Σοφίας με την Πανεπιστημ­ίου το 1959.
Η πλατεία Συντάγματο­ς στη συμβολή της Βασιλίσσης Σοφίας με την Πανεπιστημ­ίου το 1959.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece