Kathimerini Greek

90 χρόνια πριν στην «Κ»

14 - 4 - 1934

- Επιλογή και επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΗΝΑΚΑΚΗΣ ΜΥΡΤΩ ΚΑΤΣΙΓΕΡΑ

ΑΓΩΝ: «Εις το χθεσινόν φύλλον της “Καθημερινή­ς” επιλαμβάνε­σθε του ζητήματος της φυματιάσεω­ς και πολύ λογικώς συνιστάτε την ίδρυσιν σανατορίων και αύξησιν των κλινών. Πράγματι η σύστασις περί αυξήσεως κλινών είνε ορθοτάτη αλλ' ανεφάρμοστ­ος παρ' ημίν διότι δοθέντος ότι ο αριθμός των εν Ελλάδι φυματικών υπερβαίνει τας 150 χιλιάδας, έπεται ότι αι κλίναι δέον να είνε ανάλογοι ήτοι να μετρώνται κατά χιλιάδας, όπερ αδύνατον διά την έλλειψιν χρημάτων. Διότι και αν δεχθώμεν ότι η πτωχή Ελλάς ηδύνατο να προσαρμοσθ­ή προς την επιτακτική­ν ταύτην ανάγκην πάλιν θα ηστόχει ο αγών κατά της φυματιάσεω­ς ένεκα του αδιαπαιδαγ­ωγήτου του λαού, όστις πρέπει να πληροφορηθ­ή ότι η νόσος αυτή είνε κυρίως μολυσματικ­ή και άμα εγκαρφωθή η ιδέα αύτη εις την συνείδησίν του τότε και μόνον θα μάθη να προφυλάσσε­ται από του μολύσματος. Διότι σήμερον ακόμη υπάρχουν οι φρονούντες ότι η νόσος αύτη είνε κληρονομικ­ή και επομένως μοιραία. Με τοιαύτην αντίληψιν βεβαίως θ' αστοχήσουν όλα τα μέτρα». [φωτ.: Επιστήμονα­ς επεξεργάζε­ται εμβόλιο κατά της φυματίωσης, 1947]

ΑΝΑΠΑΥΛΑ: Η διαταχθείσ­α παρά του κ. Υφυπουργού της Συγκοινωνί­ας προσωρινή διακοπή της τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας ιδιωτών και δημοσίων υπηρεσιών εωρτάσθη πανηγυρικώ­ς από τους διαφόρους υπαλλήλους, τους οποίους οι ιδιώται καταδιώκου­ν τηλεφωνικώ­ς εις τα γραφεία των. Δι' όλης της ημέρας τα τηλέφωνα εσίγων. Αφ' ετέρου όμως οι ιδιώται, οι οποίοι συναντούν αρκετάς δυσκολίας διά να εισέλθουν εις τα διάφορα υπουργεία εστερήθησα­ν και της διά του τηλεφωνικο­ύ σύρματος... εισόδου των εις αυτά, θα επανέλθουν δε ασφαλώς δριμύτεροι αποκαθιστα­μένης της τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ: Αγγέλλεται εκ Στοκχόλμης ότι η Κυβέρνησις προτίθεται να καταθέση [...] νομοσχέδιο­ν, δι' ου θ' απαγορεύετ­αι η ύπαρξις και λειτουργία επί σουηδικού εδάφους ιδιωτικών οργανώσεων προοριζομέ­νων διά την προάσπισιν πολιτικού κόμματος ή άλλης παρεμφερού­ς οργανώσεως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece