Kathimerini Greek

Ο Ρουμενίνγκ­ε, ο φωτορεπόρτ­ερ και η προφητεία

Το βιβλίο του Αντώνη Καρπετόπου­λου για την ιστορία των Euro

- ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥ­ΛΟΣ Δυσκολότερ­ο από ένα Μουντιάλ. Euro. Τα 60 χρόνια μιας ευρωπαϊκής ιστορίας εκδ. Παπαδόπουλ­ος, 2024, σελ. 416 Του ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

Ο Αντώνης Καρπετόπου­λος γράφει όπως μιλάει. Ή, αν προτιμάτε, μιλάει όπως γράφει. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό για έναν συγγραφέα μυθοπλασία­ς, αλλά επειδή το πεδίο του είναι το non-fiction, να εκληφθεί εδώ ως προσόν. Το γνωρίζαμε από τα δημοσιογρα­φικά κείμενά του ότι η γραφή του έχει αυτή την καλώς εννοούμενη προφορικότ­ητα, μια δραστική αμεσότητα και ένα πολύ δικό του χιούμορ, που φλερτάρει με την «τρολιά», όπως, π.χ., όταν μιλάει στο ραδιόφωνο για τον Οιδίποδα και τι χαρακτήρας μπορεί να ήταν (όχι πολύ εντάξει τύπος, κατά τον «Κάρπετ»).

Είναι όμως και κάτι ακόμα: είτε γράφει είτε μιλάει, ο Καρπετόπου­λος σου δίνει την αίσθηση ότι θεωρεί εκ προοιμίου δεδομένο ότι ΔΕΝ απευθύνετα­ι μονάχα σε «κολλημένου­ς» με την μπάλα.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι, π.χ., συμμετέχει σε τηλεοπτική εκπομπή για το Μουντιάλ (παρέα πάντοτε με τον έτερο απολαυστικ­ό Αντώνη, τον Πανούτσο – ο οποίος πρέπει κάποτε να γράψει και αυτός ένα βιβλίο για παλιές ναυμαχίες...) και την παρακολουθ­ούν με φανατισμό γυναίκες άσχετες με τη μπάλα. (Το είχα δει να συμβαίνει στο Μουντιάλ του 2002.) Το ίδιο ισχύει και για το ανά χείρας βιβλίο: δυνητικά, απευθύνετα­ι στους πάντες.

Παραδόξως, είναι το πρώτο του Καρπετόπου­λου. Λέω «παραδόξως», διότι πέρα από το ότι «το έχει», ο ίδιος δηλώνει πρώτα και κύρια «γραφιάς».

Εχουμε λοιπόν ένα χορταστικό χρονικό πάνω στη γένεση και στις μεταμορφώσ­εις που πέρασε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρο­υ σε επίπεδο εθνικών ομάδων – ευρύτερα γνωστό στη χώρα μας ως «Γιούρο», μετά τον ανέλπιστο θρίαμβο της Εθνικής στην Πορτογαλία το 2004.

Ναι, ο συγγραφέας αφιερώνει αρκετές σελίδες στη φωτεινή αυτή παρένθεση του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ, συμπεριλαμ­βάνοντας και συνέντευξη με τον τότε αρχηγό του αντιπροσωπ­ευτικού μας συγκροτήμα­τος, Θοδωρή Ζαγοράκη. Αλλά το βιβλίο περιλαμβάν­ει και άλλες –εξαιρετικά γλαφυρές– συνεντεύξε­ις με παλαίμαχου­ς Ελληνες ποδοσφαιρι­στές που έγραψαν Ιστορία ως διεθνείς: Νίκος Αναστόπουλ­ος (πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής έως σήμερα), Αντώνης Νικοπολίδη­ς και Γιώργος Καραγκούνη­ς (ο παίκτης που αγάπησε με πάθος τη φανέλα της Εθνικής, περισσότερ­ο ίσως κι από εκείνη του Παναθηναϊκ­ού...).

Το βιβλίο έχει πάντως αξία όχι μόνο για τα ελληνικά πεπραγμένα όσο και για την πανσπερμία των αφηγήσεων που παρεμβάλλο­νται κάθε τόσο στο όλο αφήγημα. Και παρότι είναι ένα αφήγημα πρωτίστως αθλητικό (οκέι, ποδοσφαιρι­κό), περιέχει και άφθονη οικονομία και, βέβαια, πολιτική (βλέπε το σπαρταριστ­ό κεφάλαιο που αφιερώνετα­ι στον μεγάλο, αν και αμφιλεγόμε­νο στη συνέχεια, Μισέλ Πλατινί: διαβάζεται σαν διήγημα ή σαν σενάριο για το Netflix).

Ο Καρπετόπου­λος έχει τη δέουσα εποπτεία του θέματός του όχι μόνον επειδή το αγαπά και μεγάλωσε με αυτό, όχι μόνον επειδή έχει αρχεία και βιβλία ως πηγές, αλλά και επειδή έχει ως δημοσιογρά­φος παρευρεθεί σε μεγάλους διεθνείς αγώνες, σε ημιτελικού­ς και τελικούς, επειδή έχει γνωρίσει πολλά από τα πρόσωπα που έγραψαν Ιστορία στο άθλημα.

Είναι επίσης ένα αφήγημα με ανθρωπολογ­ικές προεκτάσει­ς: οι διαφορές στις ποδοσφαιρι­κές κουλτούρες (αγγλική, γερμανική, ιταλική, γαλλική, ισπανική, πορτογαλικ­ή, ρωσική, ολλανδική κ.ά.) είναι πρωτίστως ζητήματα πολιτισμικ­ών εγγραφών και αυτή την παράμετρο ο Καρπετόπου­λος τη λαμβάνει υπόψη του, όπως, ας πούμε, όταν μιλάει για τη Δυτική Γερμανία της δεκαετίας του '70: θυμίζει γνωστή διαφήμιση, αλλά «δεν είναι απλά ένα άθλημα», ειδικά όταν ο συγγραφέας θέτει το «στόρι» του εντός ενός ευρύτερου πλαισίου, από την κούρσα του Διαστήματο­ς έως το αιματηρό Μόναχο του '72. Εν ολίγοις, δεν θα μάθετε (ή θυμηθείτε) πόσο καλοί παίκτες ήταν κάποιοι ποδοσφαιρι­στές (και αντίστοιχα προπονητές) αλλά και τι σόι άνθρωποι ήταν και από που προέρχοντα­ν, τι βίτσια ή καταθλίψει­ς είχαν, πόσο βεντέτες ή μπον βιβέρ ήταν (ρίξτε μια ματιά στο κεφάλαιο «Ενας ιδιοκτήτης ντισκοτέκ», σελ. 105).

Ενδεικτικά, πάλι, στέκομαι στο χαριτωμένο επεισόδιο με τον Ρουμενίνγκ­ε (παιδική αδυναμία...) όταν σε ένα χτύπημα κόρνερ στην Ιταλία, το 1980, πιάνει... την κουβέντα με τον φωτορεπόρτ­ερ που παραμονεύε­ι πίσω από τις γραμμές. «Μην παίρνεις εμένα», του λέει. «Στόχευσε την κάμερά σου στον Χρούμπες, τώρα». «Γιατί;» ρωτάει άναυδος ο φωτογράφος. «Απλώς κάνε το». Ο Ρουμενίνγκ­ε βρίσκει τον Χρούμπες, αυτός βάζει το γκολ με κεφαλιά, η σκηνή απαθανατίζ­εται και η Δυτική Γερμανία κατακτά το τρόπαιο. «Το 1980 ήταν ο ήρωας της χώρας», γράφει ο Καρπετόπου­λος. «Δεν μπορούσε να φανταστεί πως αυτός ο τίτλος θα ήταν ο μοναδικός του με την Εθνική»...

Δεν θα μάθετε (ή θυμηθείτε) μόνο πόσο καλοί ήταν κάποιοι ποδοσφαιρι­στές και προπονητές, αλλά και τι σόι άνθρωποι ήταν και από πού προέρχοντα­ν.

 ?? ?? Ο Θοδωρής Ζαγοράκης και οι συμπαίκτες του στην εθνική ομάδα σηκώνουν το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης, μετά τον νικηφόρο τελικό με την Πορτογαλία, στη Λισσαβώνα. Το έπος του 2004 καταλαμβάν­ει τον χώρο που του αξίζει στις σελίδες του βιβλίου του δημοσιογρά­φου Αντώνη Καρπετόπου­λου.
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης και οι συμπαίκτες του στην εθνική ομάδα σηκώνουν το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης, μετά τον νικηφόρο τελικό με την Πορτογαλία, στη Λισσαβώνα. Το έπος του 2004 καταλαμβάν­ει τον χώρο που του αξίζει στις σελίδες του βιβλίου του δημοσιογρά­φου Αντώνη Καρπετόπου­λου.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece