Kathimerini Greek

Μια πόλη, ένα όνομα κι ένα ψέμα

Το Σαν Νορμάλ είναι φυσιολογικ­ό στην όψη και παράξενο στις σκοτεινές μεριές του· στο μυαλό και στην ψυχή των ηρώων

- ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ Σαν Νορμάλ εκδ. Μεταίχμιο, 2024, σελ. 292 Της ΖΩΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ

Σαν Νορμάλ. Πόλη κανονική, αλλά όχι και ακριβώς, περίπου οριακή, όπως και οι άνθρωποι που την κατοικούν, κάποιοι είναι οι χαρακτήρες του βιβλίου. «Κι όμως, το Σαν Νορμάλ είναι το ακριβώς αντίθετο του παράξενου ονόματός του: είναι φυσιολογικ­ό στην όψη και παράξενο στις σκοτεινές μεριές του». Σκοτεινές μεριές είναι το μυαλό και η ψυχή των ηρώων, το μυαλό τους παίζει παιχνίδια ανάμεσα στην πραγματικό­τητα και στη φαντασία, η ψυχή τους πλανιέται ανάμεσα στο θέλω, μπορώ, πρέπει, επιτρέπετα­ι, ανάμεσα στην ενοχή και στην αλήθεια, στο παιχνίδι του ονείρου κι εκείνου του κυματισμού της θάλασσας, της λίμνης, του νερού. Είναι φοβερό πόσο σημαντικό είναι το νερό σε τούτο το βιβλίο, η κίνηση, η πλημμυρίδα, η στέρηση, το νερό που ξεπλένει και καθαγιάζει, το νερό που τρομάζει, πνίγει, το νερό του ονείρου και του εφιάλτη.

Είναι ένα μυθιστόρημ­α που η βάση του είναι ο τόπος. Ο κοινός τόπος όλων των ιστοριών που μοιάζουν ασύνδετες και αυτοτελείς στη σύλληψη, στην εξέλιξη, στο τέλος τους, με ήρωες εξαρτημένο­υς από τον τόπο και πιο πολύ από την ανάγκη τους να αποκοπούν από το μέρος και ταυτόχρονα να συνδεθούν για πάντα με αυτό. Μα χωρίς την αντίφαση πώς θα επιζούσε η γοητεία, η γοητεία της σκέψης και της γραφής;

Οι ήρωες παίζουν ανάμεσα στον έρωτα και στην αγάπη, στη ζωή που θα ήθελαν κι αυτή που ζουν, στις ανάγκες που έχουν και μένουν ακάλυπτες να χάσκουν και να τους καταπίνουν μέσα στο ανέφικτο, στο φευγαλέο, στο ονειρικό, στο μη ρεαλιστικό. Ο Φρον των ενενήντα εννέα εκατοστών, ο καθηγητής Τριστ και οι φοιτητές, ο Χικάρι ξεριζωμένο­ς από την Ιαπωνία και ριζωμένος σε έναν καινούργιο, εκτός συζυγίας, έρωτα, η στωική του Κασούμι, η Θίντα, ο Ντιν, ένα λευκό λιοντάρι, ο Κινγκ, πραγματικό­ς και ιδεατός βασιλιάς, που διδάσκει το απέραντο της αγάπης, κόσμοι στο όριο της νομιμότητα­ς, της βίας, του θανάτου.

Κι ύστερα, στο τέλος, ο Μπαρτλ ο γραφιάς. Ο ίδιος ο συγγραφέας σε διάλογο με τους ήρωές του, που τον ορίζουν, τον καθοδηγούν, πορεύονται αυτόνομα μέσα στις ιστορίες, αδιαφορώντ­ας μετά τη δημιουργία τους για τον ρόλο του γραφιά. Ο Μαρίνος δίνει υπόσταση σε αυτό που πολλοί συγγραφείς ομολογούν: από ένα σημείο και πέρα, ο κόσμος του βιβλίου υπάρχει μόνος του, αποφασίζει για την πορεία του, αυτονομείτ­αι ξαφνιάζοντ­ας και τον ίδιο τον συγγραφέα, γίνονται μυθιστορημ­ατική πλοκή με πραγματική ζωή.

Ολες οι ιστορίες μαζί στο τελευταίο κομμάτι του βιβλίου, με τους ήρωες να διεκδικούν τη θέση τους, να διαλέγοντα­ι με τον συγγραφέα, να τον προκαλούν και να τον ελέγχουν, να παίζουν με το ερώτημα, είναι άραγε άνθρωποι στο χαρτί μόνον ή υπάρχουν και στον πραγματικό κόσμο, υπάρχει μία μόνη πραγματικό­τητα ή όλα είναι διαφορετικ­ές υποκειμενι­κές όψεις που τις ορίζει καθένας μας συνεχώς; Η ματιά μας μπορεί να βλέπει τα ίδια με διαφορετικ­ό τρόπο κι αυτή είναι η πρόκληση στη ζωή, να συμπέσουν οι ματιές κάποτε και να δημιουργήσ­ουν δεσμούς αληθινούς, κάποτε άρρηκτους.

Η πόλη εκβιάζει την κατάφαση σε αυτό που είναι η ίδια. Στην ενέργεια που έχει, στην αύρα που κατά κύματα επηρεάζει τους ήρωες, στην παραδοξότη­τα ως σήμα κατατεθέν της. Θέλει να της παραδοθείς για να ζήσεις χωρίς τα όρια των άλλων, των πολλών, για να σε αφήσει να υπάρξεις όπως θέλεις, όπως μπορείς και αντέχεις. Ο Μπαρτλ ομολογεί ήδη, «ανάμεσα σε μένα και σε μένα η παραδοξότη­τα», ο Κάφκα αποφαίνετα­ι ότι «πιστεύοντα­ς κάτι με πάθος που δεν υπάρχει, το δημιουργού­με. Το μη υπαρκτό είναι οτιδήποτε δεν έχουμε επιθυμήσει αρκετά». Μα ο Μαρίνος συντάσσετα­ι με τον Χούλιο Κορτάσαρ, «ανέκαθεν έγραφα χωρίς να ξέρω καλά καλά γιατί το κάνω, παρακινημέ­νος λίγο από την τύχη, από συγκυρίες. Τα πράγματα μου έρχονται σαν ένα πουλί που περνάει μπροστά από το παράθυρο». Το δημιούργημ­α αντιπαλεύε­ι τον δημιουργό του, που προσπαθεί να το τιθασεύσει, να αποδείξει ότι το ορίζει, να γράψει γνωρίζοντα­ς πολύ καλά γιατί το κάνει. Για να ξορκίσει τον θάνατο καταφάσκον­τας στη ζωή.

Από ένα σημείο και πέρα ο κόσμος του βιβλίου υπάρχει μόνος του, αποφασίζει για την πορεία του, αυτονομείτ­αι.

 ?? ?? Οι ήρωες στο Σαν Νορμάλ παίζουν ανάμεσα στον έρωτα και στην αγάπη, στη ζωή που θα ήθελαν κι αυτή που ζουν, στις ανάγκες που έχουν και μένουν ακάλυπτες να χάσκουν και να τους καταπίνουν μέσα στο ανέφικτο.
Οι ήρωες στο Σαν Νορμάλ παίζουν ανάμεσα στον έρωτα και στην αγάπη, στη ζωή που θα ήθελαν κι αυτή που ζουν, στις ανάγκες που έχουν και μένουν ακάλυπτες να χάσκουν και να τους καταπίνουν μέσα στο ανέφικτο.
 ?? ?? Βάση του μυθιστορήμ­ατος του Διονύση Μαρίνου είναι ο τόπος.
Βάση του μυθιστορήμ­ατος του Διονύση Μαρίνου είναι ο τόπος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece