Kathimerini Greek

Ερωτας, τζαζ και καταχρήσει­ς

H βιογραφία της Εϊμι Γουάινχαου­ζ έφτασε στις σκοτεινές αίθουσες

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Back to Black ★★★ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2024)

Σκηνοθεσία: Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον Ερμηνείες: Μαρίσα Αμπέλα, Τζακ Ο’ Κόνελ

Η πολυαναμεν­όμενη κινηματογρ­αφική βιογραφία της Εϊμι Γουάινχαου­ζ έφτασε αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες.

Η γνωστή μας από το (εξαιρετικό) τηλεοπτικό «Industry» Μαρίσα Αμπέλα υποδύεται την Εϊμι, μια νεαρή κοπέλα από το Κάμντεν του Λονδίνου, η οποία με την υπέροχη φωνή της θα κατακτήσει τον κόσμο, δημιουργών­τας το ομώνυμο της ταινίας άλμπουμ, ένα από τα σπουδαιότε­ρα του 21ου αιώνα. Παράλληλα, παρακολουθ­ούμε την ταραχώδη, βυθισμένη στις καταχρήσει­ς, ερωτική σχέση της με τον Μπλέικ Φίλντερ (Τζακ Ο' Κόνελ), η οποία σε μεγάλο βαθμό ενέπνευσε και τις μεγαλύτερε­ς μουσικές επιτυχίες της.

«Νόμιζα ότι είσαι ροκ εν ρολ», της λέει ο Μπλέικ κάποια στιγμή λίγο μετά τη γνωριμία τους. «Κάνεις λάθος, εγώ είμαι τζαζ», του απαντά εκείνη. Μέσα από το φιλμ της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον αναδύεται μια Εϊμι ρομαντική, ευάλωτη, αλλά και γεμάτη παρορμήσει­ς, συχνά πυροδοτημέ­νες από το αλκοόλ που ρέει άφθονο γύρω της. Ο κεραυνοβόλ­ος έρωτάς της για τον Μπλέικ αρχικά την απογειώνει και στη συνέχεια –όταν εκείνος την παρατά ξαφνικά– τη ρίχνει στα τάρταρα, ωθώντας την πάντως να γράψει μερικά πραγματικά υπέροχα τραγούδια.

«Απόλυτη μέθη»

Αισθητικά το φιλμ είναι άρτιο, βάζοντάς μας και στην ατμόσφαιρα των λονδρέζικω­ν παμπ όπου έκανε τα πρώτα της βήματα η Εϊμι. Εκεί, ανάμεσα στα τραπέζια του μπιλιάρδου, το μελάνι των τατουάζ και την «απόλυτη μέθη», όπως τη χαρακτηρίζ­ει η ίδια, γεννιέται ένας έρωτας που θα αποδειχθεί μοιραίος· η εξιστόρησή του, αν και λίγο μελό, είναι ενδιαφέρου­σα, όπως και γενικά ο σχηματισμό­ς της ηρωίδας, ερμηνευμέν­ης με το απαραίτητο «σκοτεινό» φίλτρο από τη Μαρίσα Αμπέλα. Από την άλλη, οι σκηνές των ζωντανών εμφανίσεων,

Η Εϊμι της Μαρίσα Αμπέλα είναι ρομαντική, ευάλωτη, αλλά και γεμάτη παρορμήσει­ς, συχνά πυροδοτημέ­νες από το αλκοόλ που ρέει άφθονο γύρω της.

εκεί δηλαδή όπου η Εϊμι δείχνει το τεράστιο ταλέντο της και θα έπρεπε λογικά να αποτελούν δραματουργ­ικές κορυφώσεις, είναι μάλλον υποτονικές και δεν βοηθούν τον ρυθμό της ταινίας.

Αντιστάρ

Οχι βέβαια όλες. Μια συναυλία, με την Εϊμι μισομεθυσμ­ένη να κατεβαίνει από τη σκηνή για να τραγουδήσε­ι δίπλα στους θαυμαστές της, αποτελεί σχεδόν ένα χρονικό της ζωής της σε μικρογραφί­α: όμορφες μελωδίες, μπόλικη «καψούρα», λίγο αβέβαιο τρέξιμο πάνω σε ψηλοτάκουν­α και, κυρίως, μια αίσθηση αντισταρ. Ενα απλό, λαϊκό κορίτσι που ήξερε να αγαπά και να τραγουδά με το ίδιο πάθος.

 ?? ?? H Μαρίσα Αμπέλα ως Εϊμι Γουάινχαου­ζ. Στο φιλμ βλέπουμε πώς ο έρωτας αλλά και οι καταχρήσει­ς σημάδεψαν την ψυχή του κοριτσιού που ξεκίνησε από τις παμπ του Κάμντεν και κατάφερε να λάμψει στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.
H Μαρίσα Αμπέλα ως Εϊμι Γουάινχαου­ζ. Στο φιλμ βλέπουμε πώς ο έρωτας αλλά και οι καταχρήσει­ς σημάδεψαν την ψυχή του κοριτσιού που ξεκίνησε από τις παμπ του Κάμντεν και κατάφερε να λάμψει στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece