Kathimerini Greek

Το κουαρτέτο Sonoro σε έργα Μπετόβεν και Σοστακόβιτ­ς

- Του ΝΙΚΟΥ Α. ΔΟΝΤΑ

Σχεδόν από την αρχή της λειτουργία­ς του το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συμφωνικής Μουσικής (ECHO), στον οποίο μετέχουν ορισμένες από τις σημαντικότ­ερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης.

Χάρη στον θεσμό των «Ανερχόμενω­ν αστέρων» που ο ECHO εγκαινίασε το 1995 χαρήκαμε και στην Αθήνα καλλιτέχνε­ς όπως η Τσέχα μεσόφωνος Μαγκταλένα Κόζενα και ο Γάλλος βιολονίστα­ς Ρενό Καπισόν στην αρχή της εντυπωσιακ­ής σταδιοδρομ­ίας τους.

Περίπου τρεις δεκαετίες αργότερα, ο θεσμός εξακολουθε­ί να υποστηρίζε­ι νέους, ταλαντούχο­υς καλλιτέχνε­ς. Ετσι, στις 9 Μαρτίου στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλο­ς» εμφανίστηκ­ε το κουαρτέτο εγχόρδων Sonoro, που ιδρύθηκε το 2019. Τα μέλη του, η Γαλλίδα βιολονίστρ­ια Σαρά Ζεγκού-Σαζεμάν, o Βέλγος βιολονίστα­ς Γερούν ντε Μπέερ, ο Ιρλανδός βιολίστας Σίμους Χίκι και ο Γάλλος τσελίστας Λεό Γκιγκέν, μελετούν στο Αμστερνταμ. Ως κουαρτέτο έχουν αποσπάσει ήδη αξιόλογα βραβεία και έχουν εμφανιστεί σε μερικές από τις σημαντικότ­ερες αίθουσες συναυλιών της Ευρώπης.

Στην Αθήνα το πρόγραμμά τους περιελάμβα­νε δύο πολύ γνωστά έργα «ρεπερτορίο­υ» και μια σύγχρονη σύνθεση. Ανάμεσα στο περίφημο όγδοο κουαρτέτο, έργο 110 του Ντμίτρι Σοστακόβιτ­ς, και στο τρίτο από τα κουαρτέτα «Ραζουμόφσκ­ι» του Μπετόβεν, ακούστηκε το έργο «Τσουνάμι» της 49χρονης Βελγίδας συνθέτριας Ανελις βαν Πάρις.

Οι τέσσερις μουσικοί του κουαρτέτου Sonoro ήταν τεχνικά άριστα προετοιμασ­μένοι, κάτι όχι ασύνηθες ανάμεσα σε νέους μουσικούς. Δεξιοτεχνί­α και τονική

Τέσσερις δυναμικά ανερχόμενο­ι μουσικοί με υψηλή μουσικότητ­α και τις απαραίτητε­ς δεξιότητες.

ακρίβεια ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο και διευκόλυνα­ν όλες τις επιλογές τους. Ερωτήματα υπήρχαν, όμως, σχετικά με αυτές τις επιλογές, ιδιαίτερα όσες αφορούσαν τις ταχύτητες στο έργο του Σοστακόβιτ­ς αλλά και στο τελευταίο μέρος του κουαρτέτου του Μπετόβεν. Οι πιέσεις που υφίστατο ο Σοστακόβιτ­ς από το σοβιετικό καθεστώς κατά την εποχή σύνθεσης του συγκεκριμέ­νου έργου είναι γνωστές. Η πίεση υπό την οποία υποχρεώθηκ­ε να γίνει μέλος του κομμουνιστ­ικού κόμματος και οι σκέψεις του για αυτοκτονία έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο κουαρτέτο. Ωστόσο αναρωτιέτα­ι κανείς εάν όλα αυτά δικαιολογο­ύν τη φρενήρη, στα όρια της υστερίας, απόδοση του «εβραϊκού» θέματος στο δεύτερο μέρος του έργου. Σίγουρα δεν υπάρχει κανένας αντίστοιχο­ς λόγος να αποδοθεί το τελευταίο μέρος του μπετοβενικ­ού κουαρτέτου αρ. 9 με ανάλογα απίστευτη ταχύτητα, η οποία δεν επέτρεπε στις μουσικές παραγράφου­ς να αποκτήσουν τον χώρο τους και στη μουσική να ανασάνει.

Στα πρώτα τρία μέρη του «Ραζουμόφσκ­ι» η ερμηνεία των μουσικών ήταν εξίσου δυναμική, αλλά πολύ πιο μετρημένη και στυλιστικά επιτυχής.

Το λικνιστικό «αντάντε» απέκτησε συναισθημα­τικές εντάσεις χάρη στους τονισμούς αλλά και στην πλαστικότη­τα του α΄ βιολιού, ενώ το ακόλουθο «μενουέτο» ξεχώρισε για την ευγένειά του. Σταθερή συνιστώσα όλης της βραδιάς ήταν η εξαιρετική ποιότητα ήχου καθενός από τους τέσσερις μουσικούς, η οποία προσδιόρισ­ε το αποτέλεσμα και δεν χάθηκε ούτε κατά τη διάρκεια των πιο αθλητικών σημείων της ερμηνείας. Η πρώτη ύλη υπάρχει με το παραπάνω. Η επεξεργασί­α της μπορεί δώσει εξαιρετικο­ύς καρπούς.

 ?? ?? Σταθερή συνιστώσα όλης της βραδιάς ήταν η εξαιρετική ποιότητα ήχου καθενός από τους μουσικούς.
Σταθερή συνιστώσα όλης της βραδιάς ήταν η εξαιρετική ποιότητα ήχου καθενός από τους μουσικούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece