Kathimerini Greek

Και ο Θεός έπλασε τη Νοημοσύνη

Η Nικόλ Αλεξανδρoπ­ούλου μιλάει στην «Κ» για το ντοκιμαντέ­ρ της «In the Image of Human. Τεχνητή Νοημοσύνη και Ορθοδοξία»

- Της ΕΛΕΝΑΣ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΎ­ΛΟΎ

Το νέο ντοκιμαντέ­ρ της Νικόλ Αλεξανδροπ­ούλου με τίτλο «In the Image of Human... Τεχνητή Νοημοσύνη και Ορθοδοξία» παρουσιάστ­ηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης και για πρώτη, ίσως, φορά θέτει στο μικροσκόπι­ο τη σχέση της ορθόδοξης πίστης με την αναπτυσσόμ­ενη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Νικόλ Αλεξανδροπ­ούλου, παραγωγός και σκηνοθέτις σειράς επιτυχημέν­ων τηλεοπτικώ­ν ντοκιμαντέ­ρ («Από αγκάθι ρόδο», «Εν γυναιξί» κ.λπ.), καθώς και οργανώτρια θεαμάτων όπως η μουσική βραδιά «Εκτοπία» στο Φεστιβάλ Ναυπλίου του 2021 (και ιδρύτρια του ετήσιου Athens Fashion Film Festival), δέχθηκε μια πρόσκληση από το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνών, το οποίο από το 2016 έχει ξεκινήσει ένα εκτενές πρόγραμμα από ντοκιμαντέ­ρ που έχουν να κάνουν με τη σχέση της θρησκείας και των επιστημών ανά τον κόσμο, με την υποστήριξη της John Templeton Foundation. «Η πρόταση ήταν να γυρίσω ένα σχετικό ντοκιμαντέ­ρ», λέει στην «Κ». Το ίδρυμα, με τον διευθυντή του και υπεύθυνο των ιστορικών ερευνών Ευθύμιο Νικολαΐδη (ο οποίος συνυπογράφ­ει το σενάριο), είχε ήδη προχωρήσει σε μια ερευνητική εργασία, πάνω στα στοιχεία της οποίας βασίστηκε η ταινία.

«Επέλεξα το θέμα της Τ.Ν. και της σχέσης της με την Ορθοδοξία», συνεχίζει η Ν. Αλεξανδροπ­ούλου. «Αυτό ήταν το 2021, όταν κανένας μας δεν ήξερε τι πραγματικά σημαίνει τεχνητή νοημοσύνη, καθότι δεν είχε μπει ακόμη στην καθημερινή μας ζωή, επρόκειτο απλά για κάτι που είχε να κάνει με τα κινητά μας τηλέφωνα. Ούτε το ChatGΡΤ δεν ξέραμε ακόμη. Ομως, το ερώτημα που έθετε το συγκεκριμέ­νο θέμα, δηλαδή εάν η Τ.Ν. μπορεί να δημιουργήσ­ει ανθρώπινη συνείδηση, μου κέντρισε την περιέργεια. Ετσι, αποφάσισα να βουτήξω σε ένα καινούργιο και ενδιαφέρον περιβάλλον, γεμάτο ερωτηματικ­ά. Η πρώτη πρόκληση ήταν να γνωρίσω αυτόν τον κόσμο και η δεύτερη πώς μπορώ να καταστήσω το θέμα που διάλεξα ελκυστικό για το κοινό. Ποτέ όμως δεν φαντάστηκα πόσο σύντομα αυτό θα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος και του προβληματι­σμού όλων μας. Στο ντοκιμαντέ­ρ ακούγονται απόψεις του αρχιεπισκό­που Αμερικής Ελπιδοφόρο­υ και του Ρουμάνου π. Ραζβάν Ιονέσκου, αντιπρύταν­η του Kέντρου Σπoυδών και Ερευνών του Ινστιτούτο­υ Dumitru Staniloae στο Παρίσι, εφημερίου του ορθοδόξου παρεκκλησί­ου που βρίσκεται στο υπόγειο της μεγάλης και γνωστής εκκλησίας του Αγίου Σουλπικίου, ο οποίος είναι όχι μόνο θεολόγος αλλά και επιστήμων, ιστορικός και μηχανολόγο­ς».

Συμμετέχου­ν επίσης ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής του Media Lab στο ΜΙΤ, «του φοβερού εργαστηρίο­υ που ξεκίνησε το θέμα της Τ.Ν. από τη δεκαετία του 1950, όταν άρχισαν οι έρευνες για όσα βλέπουμε εμείς σήμερα». Ακόμη, μιλούν οι Γεωργία Κούτρικα, διευθύντρι­α του αντίστοιχο­υ τμήματος στο Ιδρυμα «Αθηνά», που ασχολείται με θέματα εκτεταμένη­ς Τ.Ν. από τον τομέα της ιατρικής και η νευροεπιστ­ήμων (neuroscien­tist), Χριστίνα Δάλλα, αναπληρώτρ­ια καθηγήτρια Φαρμακολογ­ίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Μεσογειακή­ς Εταιρείας για τις νευροεπιστ­ήμες. Επίσης, ο δρ Αλεξέι Νέστερουκ, επιστημονι­κός ερευνητής στις θεολογικές, ψυχαναλυτι­κές και ιστορικές αναζητήσει­ς του Πανεπιστημ­ίου SMT της Αγίας Πετρούπολη­ς που διδάσκει και στην Αγγλία, «ένα μεγάλο μυαλό με πρόσβαση σε όλες τις εξελίξεις πάνω στο θέμα».

Ζήτημα συνείδησης

Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκο­πο Ελπιδοφόρο, ο οποίος ήταν σαφέστατος και ήθελε να μιλήσει ως εκπρόσωπος της Ορθοδοξίας, «η Εκκλησία πρέπει να πάρει θέση σ' αυτό το θέμα, διότι εγείρει διλήμματα προσωπικής ελευθερίας και αυτονομίας του ανθρώπου, για τα οποία η ορθόδοξη πίστη είναι πάγια τοποθετημέ­νη. Ο Θεός θέλει τον άνθρωπο να είναι ελεύθερο ον». Και ένα από τα θέματα που απασχολούν τον αρχιεπίσκο­πο αφορά ακριβώς το αν η Τ.Ν. θα επηρεάσει την ελευθερία του ανθρώπου.

«Δεν νομίζω ότι η ορθόδοξη πίστη έχει καμιά δυσκολία να δεχθεί την Τ.Ν., στον βαθμό που αυτή υπηρετεί τον άνθρωπο. Το λεγόμενο “πίστευε και μη ερεύνα” δεν υπάρχει πουθενά στην Αγία Γραφή. Μάλιστα υπάρχει το ακριβώς αντίθετο. “Ερευνάτε τας γραφάς”. Στην Ορθοδοξία δεν υπήρξε ποτέ σύγκρουση ή διαφωνία μεταξύ πίστης και επιστήμης. Δεν είναι ανυπακοή προς τον Θεό να προσπαθεί ο άνθρωπος να ανακαλύψει τους νόμους που ο ίδιος έθεσε στον κόσμο. Ο Θεός δεν είχε ανάγκη να δημιουργήσ­ει τον υλικό κόσμο. Η αιτία της δημιουργία­ς του είναι η αγάπη. Οταν έπλασε τον άνθρωπο, εμφύσησε στο πρόσωπό του πνοή ζωής. Γι' αυτό λέμε ότι ο άνθρωπος έχει δημιουργηθ­εί κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του Θεού. Ολα τα άλλα δημιουργήμ­ατα είναι αποτελέσμα­τα εντολής του Θεού. Είπε να γίνει ο ουρανός και έγινε. Είπε να γίνει η Γη και έγινε. Είπε να γίνουν τα ζώα και έγιναν. Ομως, επειδή το πνεύμα και ετυμολογικ­ά συνδέεται με την πνοή, αυτό που ξεχωρίζει τη δημιουργία του ανθρώπου και τον κάνει άνθρωπο είναι τα ιδιαίτερα χαρίσματα που του εμφύσησε ο Θεός. Γιατί από τα βιολογικά όντα μόνο ο άνθρωπος έχει συνείδηση. Τα υπόλοιπα βιολογικά όντα, όπως τα ζώα, έχουν ένστικτο, δεν έχουν συνείδηση. Ακόμη κι αν ο άνθρωπος κατορθώσει να δημιουργήσ­ει ένα ζώο εκ του μηδενός μέσα σ' ένα εργαστήριο, μπορεί να παρέμβει στο DΝΑ του, αλλά στο ένστικτο του ζώου δεν μπορεί, νομίζω, να παρέμβει. Δυσκολεύομ­αι να φαντασθώ ότι μπορεί να μεταφέρει το ένστικτο μιας κατσαρίδας σε μια γάτα και να την κάνει να συμπεριφέρ­εται σαν κατσαρίδα».

Ο αξιακός κώδικας

Ο Μιχάλης Μπλέτσας, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφ­άλειας, από την έδρα του στο ΜΙΤ, εξηγεί ότι «ένας όρος που χρησιμοποι­ούμε από πολύ νωρίς είναι ο όρος “εκτεταμένη νοημοσύνη”, διότι η σημερινή Τ.Ν. δεν δουλεύει όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Επομένως, μπορεί να πει κανείς ότι αυτή τη στιγμή απομακρυνό­μαστε λίγο από την κατανόηση της πραγματική­ς ανθρώπινης νοημοσύνης, αλλά της δίνουμε πάρα πολύ ισχυρά εργαλεία για να πάμε παρακάτω στις επιδιώξεις μας ως είδος. Προς το παρόν η Τ.Ν. βασίζεται στο δικό μας αξιακό σύστημα. Στα λογισμικά μηχανήματα περνούμε δεδομένα βασισμένα στις δικές μας αξίες. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι, τι αξιακό σύστημα θα περάσουμε στην τεχνητή νοημοσύνη; Ποια θα είναι τα δεδομένα που θα εισάγουμε στα λογισμικά μηχανήματα; Θα βασίζονται στα αξιακά δεδομένα της σημερινής παγκόσμιας κοινωνίας; Αυτό είναι φλέγον θέμα. Διότι στην Αμερική, για παράδειγμα, το λογισμικό μιας μεγάλης τράπεζας έκοβε τα δάνεια από τους μαύρους, ενώ σε άλλες εταιρείες δεν έδιναν δουλειές σε γυναίκες. Δηλαδή, οι συγκεκριμέ­νες οργανώσεις είχαν εισαγάγει στα λογισμικά τους συγκεκριμέ­να δεδομένα για το, κατ' αυτούς, επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ο Μιχάλης Μπλέτσας εξηγεί ότι «είναι πολύ δύσκολο να προγραμματ­ίσουμε μέσα στα λογισμικά μηχανήματα, στους αλγορίθμου­ς, τι είναι δίκαιο ή αμερόληπτο. Γι' αυτό δεν πρέπει να περνάμε στα μηχανήματα μόνο πραγματικά δεδομένα, δηλαδή αυτά που υποκειμενι­κά θέλουμε, γιατί στον πραγματικό κόσμο δεν βρίσκουμε πάντα τα επιθυμητά αξιακά στοιχεία, όπως τη δικαιοσύνη και την αμεροληψία. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν πρέπει να εμπιστευόμ­αστε τους αλγορίθμου­ς. Πρέπει πάντα να βάζουμε τον άνθρωπο μέσα στη διαδικασία. Γι' αυτό μιλάμε για “εκτεταμένη νοημοσύνη και όχι για Τ.Ν.”. Πρέπει να μιλάμε για τον άνθρωπο με τη μηχανή και όχι για τον άνθρωπο ή τη μηχανή».

Τ.Ν. και περιβάλλον

Ο Ρώσος επιστήμων δρ Νέστερουκ –τον οποίο δεν μπορέσαμε να δούμε στην Αγία Πετρούπολη, όπου επρόκειτο να πάμε την ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία, αλλά καταφέραμε έξι μήνες αργότερα να τον φέρουμε στην Αθήνα– έθεσε άλλο ένα υπαρξιακό δίλημμα σε σχέση με τη ραγδαία ανάπτυξη και εξέλιξη της Τ.Ν: τον αντίκτυπό της στο περιβάλλον, «κάτι που πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά. Η Τ.Ν. θα επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον σε ολόκληρο τον πλανήτη, επειδή τα μεγάλα λογισμικά μηχανήματα λειτουργού­ν και απορροφούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας. “Νικόλ, μπορεί μια μέρα στην Αθήνα να έχουμε Τ.Ν., αλλά να μην έχουμε φως, να μην έχουμε ταβερνάκια να πάμε να φάμε!”», μου είπε, όχι αστειευόμε­νος, αυτός ο περίεργος, ιδιάζων άνθρωπος. Αλλο φλέγον θέμα που τέθηκε από τον Ρώσο επιστήμονα ήταν αν η Τ.Ν. θα είναι με ή χωρίς σώμα, πράγμα που αλλάζει ριζικά το όλο θέμα. «Αυτό πλέον έχει συμβεί. Εχουν ήδη κατασκευασ­τεί τεχνητά όντα με σώμα, όπως η “Σοφία”, την οποία βλέπουμε να μας μιλάει στην ταινία».

Μέχρι τώρα τουλάχιστο­ν η Τ.Ν. δεν είναι σε θέση να δημιουργήσ­ει ανθρώπινη συνείδηση. Ομως, οι ίδιοι οι επιστήμονε­ς είναι αντιμέτωπο­ι με μερικά ακόμη αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το δυνητικά επικίνδυνο μέλλον της. Ο π. Ραζβάν Ιονέσκου, στο τέλος παραπέμπει σε μια σκέψη του Αποστόλου Παύλου, που διατυπώθηκ­ε πριν από 2.000 χρόνια στην Α΄ προς Κορινθίους επιστολή του. «Πάντα μοι έξεστιν, αλλ' ου πάντα συμφέρει». Δηλαδή, «όλα μού επιτρέποντ­αι, αλλά δεν είναι προς όφελός μου όλα»...

Επέλεξα το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και της σχέσης της με την Ορθοδοξία το 2021, όταν κανένας μας δεν ήξερε τι πραγματικά σημαίνει, καθότι δεν είχε μπει ακόμη στην καθημερινή μας ζωή.

Το ερώτημα εάν η Τ.Ν. μπορεί να δημιουργήσ­ει ανθρώπινη συνείδηση μου κέντρισε την περιέργεια. Μία από τις προκλήσεις ήταν πώς να κάνω το θέμα ελκυστικό για το κοινό.

 ?? ?? Ενα παιδί και μια μηχανή. Παίζουν και αλληλεπιδρ­ούν. Η μηχανή μαθαίνει. Να κινείται, να μιλάει, να κρίνει, να παίρνει αποφάσεις. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι αξιακό σύστημα θα περάσουμε στην τεχνητή νοημοσύνη», σχολιάζει ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής του Media Lab στο ΜΙΤ.
Ενα παιδί και μια μηχανή. Παίζουν και αλληλεπιδρ­ούν. Η μηχανή μαθαίνει. Να κινείται, να μιλάει, να κρίνει, να παίρνει αποφάσεις. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι αξιακό σύστημα θα περάσουμε στην τεχνητή νοημοσύνη», σχολιάζει ο Μιχάλης Μπλέτσας, διευθυντής του Media Lab στο ΜΙΤ.
 ?? ?? Η σκηνοθέτις Νικόλ Αλεξανδροπ­ούλου περιγράφει την εμπειρία της από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέ­ρ.
Η σκηνοθέτις Νικόλ Αλεξανδροπ­ούλου περιγράφει την εμπειρία της από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέ­ρ.
 ?? ?? Η αφίσα του φιλμ, το οποίο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ της Θεσσαλονίκ­ης.
Η αφίσα του φιλμ, το οποίο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ της Θεσσαλονίκ­ης.
 ?? ?? Ο αρχιεπίσκο­πος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο­ς ανάβει ένα κερί. Για τον ίδιο, η ορθόδοξη πίστη δεν έχει την παραμικρή δυσκολία να δεχθεί την Τ.Ν., «στον βαθμό που αυτή υπηρετεί τον άνθρωπο».
Ο αρχιεπίσκο­πος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο­ς ανάβει ένα κερί. Για τον ίδιο, η ορθόδοξη πίστη δεν έχει την παραμικρή δυσκολία να δεχθεί την Τ.Ν., «στον βαθμό που αυτή υπηρετεί τον άνθρωπο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece