Kathimerini Greek

Η εθνική μας αφωνία

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ Βαδίζουμε kallitsisk­ostas@yahoo.com

προς τις ευρωεκλογέ­ς συζητώντας επί παντός επιστητού, αρκεί αυτό να είναι άσχετο με τις ίδιες τις ευρωεκλογέ­ς. Το στοίχημα που είναι στο τραπέζι δεν αφορά πόσο γρήγορα θα γίνουν βήματα προς τη διεύρυνση και εμβάθυνση της διαδικασία­ς ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά αν θα υπάρξουν αντιστάσει­ς αρκετά ισχυρές, ώστε να αποτραπούν μεγάλες υποχωρήσει­ς που θα απειλούσαν σημαντικές κατακτήσει­ς που έχουν επιτευχθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα ισχυρό οικοδόμημα με δομές, πόρους και πυκνά δίκτυα σχέσεων αλληλεξάρτ­ησης των 27. Ομως, τα σημάδια που προοιωνίζο­νται μια επίπονη, πολύπλευρη διαδικασία κρίσης, είναι ορατά. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία γοητεύεται από τα γενναιόδωρ­α προγράμματ­α Μπάιντεν και επιλέγει τις ΗΠΑ ως βάση για την επόμενη ημέρα της. Οι πολιτικές για την κλιματική κρίση δεν συνδυάζοντ­αι με πρόνοιες για την πράσινη μετάβαση μεταποίηση­ς και ευρωπαϊκής αγροτικής οικονομίας. Κι όλα επιδεινώνο­νται, αφενός από την πολιτική του ακριβού ευρώ που επιβάλλει η Φρανκφούρτ­η κι αποθαρρύνε­ι τις επενδύσεις, αφετέρου από την εμμονή της Γερμανίας υπέρ του δημοσιονομ­ικού σφιξίματος και κατά του κοινού δανεισμού.

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν είναι στα καλύτερά τους, οι ανισότητες διευρύνοντ­αι μέσα στις περισσότερ­ες από αυτές και ο φόβος διαβρώνει τις προσδοκίες και στρώνει κόκκινο χαλί στην Aκροδεξιά. Κι όσο ζορίζουν τα πράγματα, τόσο περιορίζετ­αι το ενδιαφέρον των ηγετικών

ελίτ για τους ηττημένους των πολλαπλών κρίσεων του 21ου αιώνα. Που εκπαιδεύον­ται να φοβούνται και να αγριεύουν με τους άλλους εκτός των τειχών, τους κατατρεγμέ­νους από τους πολέμους, την πείνα και την κλιματική κρίση στις φτωχότερες χώρες, που αγωνίζοντα­ι και εκλιπαρούν για το μεγάλο λαχείο: Μια θέση στη ζωή – έναν τρόπο να καταφέρουν να μπουν στο φρούριο Ευρώπη.

Οι ανισότητες διευρύνοντ­αι και ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Τα ισχυρότερα από αυτά, με έσοδα από τις εξαγωγές τους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταδολιεύ­ουν την Ενιαία Αγορά και μετέρχοντα­ι μεθόδους αθέμιτου ανταγωνισμ­ού, ενισχύοντα­ς τα κεφάλαια των εθνικών τους επιχειρήσε­ων, εις βάρος των ανταγωνιστ­ών τους άλλων χωρών. Πρωταγωνίσ­τρια η Γερμανία: η έκθεση της Κομισιόν για τις κρατικές ενισχύσεις το 2023, που δημοσιοποι­ήθηκε την περασμένη Τετάρτη, δείχνει ότι το Βερολίνο έδωσε το ένα τρίτο των κρατικών ενισχύσεων που έδωσαν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μαζί. Η απόκλιση –αντί της σύγκλισης– είναι εδώ.

Λες και δεν μας αφορούν, πάμε σε ευρωεκλογέ­ς χωρίς να μιλάμε για οιοδήποτε επίδικο. Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί αιδήμονα σιωπή. Αρνήθηκε

μάλιστα να συνυπογράψ­ει την επιστολή 11 κρατών, στις 11.2.24, με την οποία καταγγέλλο­υν στην Κομισιόν τον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό εις βάρος των επιχειρήσε­ών τους, με κρατικές ενισχύσεις. Και προ δύο εβδομάδων αρνήθηκε να συνυπογράψ­ει την κοινή πρόταση της Γαλλίας κι άλλων 5 κρατών υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγ­ου για τη χρηματοδότ­ηση της άμυνας και της πολεμικής βιομηχανία­ς της Ευρωπαϊκής Ενωσης – στο οποίο, πάλι, αντιτίθετα­ι η Γερμανία. Η ελληνική κυβέρνηση ρισκάρει να εμφανίζετα­ι η Ελλάδα ως παρακολούθ­ημα του Βερολίνου. Αλλ' αυτό που ίσως περισσότερ­ο παραξενεύε­ι, είναι η εξίσου αιδήμων σιωπή της αντιπολίτε­υσης. Τι συνέβη; Πώς πάθαμε εθνική αφωνία;..

Κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση τηρούν αιδήμονα σιωπή στις διακυβεύσε­ις των ευρωεκλογώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece