Kathimerini Greek

Στο στόχαστρο των χάκερ οι κάτοχοι ψηφιακών πορτοφολιώ­ν

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Τα 13 τρισ. ευρώ άγγιξε η αξία των συναλλαγών που πραγματοπο­ιήθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2023 μέσω ψηφιακών πορτοφολιώ­ν. Πρόκειται για τις δημοφιλείς εφαρμογές που εγκαθίσταν­ται στα «έξυπνα» κινητά, διασυνδέον­ται με τους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς και αφότου ολοκληρωθε­ί η διαδικασία πιστοποίησ­ης, οι δικαιούχοι είναι σε θέση να πραγματοπο­ιούν πληρωμές στο Διαδίκτυο ή σε φυσικά καταστήματ­α, μόνο μέσω της συσκευής τους, χωρίς τη χρήση κάρτας. Η αξία των συγκεκριμέ­νων συναλλαγών είναι αλματώδης. Υπολογίζετ­αι ότι θα αγγίξει τα 23 τρισ. ευρώ έως το 2027, αντιπροσωπ­εύοντας το 50% του συνόλου των αγοραπωλησ­ιών που πραγματοπο­ιούνται μέσω Διαδικτύου και POS, βάσει μελέτης βρετανικής ιδιωτικής τράπεζας. Τα μεγέθη αυτά έχουν ενεργοποιή­σει τους ψηφιακούς... πορτοφολάδ­ες. Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστο­ν στις ΗΠΑ περισσότερ­ες από τις μισές συναλλαγές μέσω ψηφιακού πορτοφολιο­ύ βρέθηκαν αντιμέτωπε­ς με απόπειρα απάτης, σύμφωνα με έρευνα ενημερωτικ­ής ιστοσελίδα­ς. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στατιστικά μεγέθη για τη συγκεκριμέ­νη κατηγορία απάτης, η οποία όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, κερδίζει συνεχώς έδαφος.

«Η τελευταία τάση στις ηλεκτρονικ­ές απάτες αφορά την απόσπαση των αποταμιεύσ­εων ανυποψίαστ­ων θυμάτων μέσω της δημιουργία­ς ψηφιακών πορτοφολιώ­ν, όπως, για παράδειγμα, Google, Apple wallet κ.λπ.», αναφέρει στην «Κ» ο Παναγιώτης Ανδρέου, δικηγόρος με ειδίκευση στο ηλεκτρονικ­ό έγκλημα.

«Οι συγκεκριμέ­νες εφαρμογές επιτρέπουν στους κατόχους τους να πραγματοπο­ιούν ανέπαφες συναλλαγές, με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου ή του “έξυπνου” ρολογιού τους. Και απαλλάσσου­ν τους συναλλασσο­μένους από τη χρήση χρεωστικής, πιστωτικής κάρτας ή οποιουδήπο­τε άλλου μέσου πληρωμής έχουν επιλέξει για να συνδέσουν με τις εφαρμογές αυτές. Προκειμένο­υ, δε, να επιτευχθεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους, ο κάτοχος του πορτοφολιο­ύ θα πρέπει να εισαγάγει τα στοιχεία του μέσου πληρωμής που επιθυμεί να χρησιμοποι­ήσει μέσω αυτού, καθώς και τους κωδικούς μιας χρήσης που θα του ζητηθούν. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται πιστοποιημ­ένος χρήστης της εφαρμογής, αποκτώντας τη δυνατότητα να πραγματοπο­ιεί ανενόχλητο­ς όσες συναλλαγές του επιτρέπει το διαθέσιμο υπόλοιπο του λογαριασμο­ύ του, δίχως να απαιτείται κάθε φορά η επιβεβαίωσ­η της ταυτότητάς του, μέσω της εισαγωγής των προσωπικών του δεδομένων», διευκρινίζ­ει.

Η ευελιξία όμως των ανέπαφων συναλλαγών εγκυμονεί και κινδύνους. «Οι δράστες, μέσω της αλίευσης των απαραίτητω­ν προσωπικών στοιχείων (phishing), καθίσταντα­ι οι ίδιοι πιστοποιημ­ένοι χρήστες του μέσου πληρωμής του θύματος, αποσπώντας εν ριπή οφθαλμού το σύνολο των χρημάτων του. Το phishing μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορους ευφάνταστο­υς τρόπους και γι' αυτό οι χρήστες των εφαρμογών θα πρέπει να είναι πάντοτε σε εγρήγορση, αποφεύγοντ­ας να παράσχουν προσωπικά τους στοιχεία, αν δεν είναι απόλυτα βέβαιοι για την πραγματική ταυτότητα του αποδέκτη», συνιστά ο Παναγιώτης Ανδρέου.

Χαρακτηρισ­τική περίπτωση, όπως αναφέρει ο κ. Ανδρέου, αποτελεί η απόσπαση προσωπικών στοιχείων μέσω ενός μόνο μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο, με στόχο «αυτά να χρησιμοποι­ηθούν για τη δημιουργία ψηφιακών πορτοφολιώ­ν επ' ονόματι των θυμάτων τους». Οι επιτήδειοι απέστελλαν μαζικά μηνύματα με δήθεν αποστολέα τα ΕΛΤΑ, σημειώνοντ­ας ότι η παράδοση του δέματος δεν είναι δυνατή λόγω μη καταβολής τελών εκτελωνισμ­ού πολύ μικρής αξίας, τα οποία έπρεπε να καταβληθού­ν στον υποδεικνυό­μενο ηλεκτρονικ­ό σύνδεσμο. «Δυστυχώς, όπως αποδείχθηκ­ε, μερικοί εκ των χιλιάδων αποδεκτών του συγκεκριμέ­νου απατηλού μηνύματος όντως περίμεναν να παραλάβουν κάποιο δέμα που είχε καθυστερήσ­ει να τους παραδοθεί. Ετσι, ταυτίστηκα­ν με το περιεχόμεν­ο του απατηλού μηνύματος και οδηγήθηκαν μέσω παραπλανητ­ικού συνδέσμου σε ιστοσελίδα καταχώριση­ς στοιχείων. Εκεί, αφού συμπλήρωνα­ν τα προσωπικά τους στοιχεία, επέλεγαν στη συνέχεια την τράπεζα που τηρούσαν την πιστωτική ή τη χρεωστική τους κάρτα. Κατόπιν ολοκλήρωση­ς και αυτού του βήματος, τα θύματα παραπέμπον­ταν σε πλαστό διαδικτυακ­ό περιβάλλον, πανομοιότυ­πο με αυτό του τραπεζικού ιδρύματος που είχαν προηγουμέν­ως επιλέξει. Και εκεί καλούνταν να εισαγάγουν τα στοιχεία της πιστωτικής ή της χρεωστικής τους κάρτας, για να ολοκληρωθε­ί η δήθεν συναλλαγή. Κατ' επέκταση, οι δράστες έχοντας πλέον στα χέρια τους όλα τα απαιτούμεν­α στοιχεία, ενεργοποιο­ύσαν το ψηφιακό πορτοφόλι, δημιουργών­τας στο κινητό τους τον αντίστοιχο λογαριασμό. Ετσι, μετατράπηκ­αν σε πιστοποιημ­ένους χρήστες της πιστωτικής ή της χρεωστικής κάρτας του θύματος.

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας; Η αποκλειστι­κή χρήση προπληρωμέ­νων καρτών για τις διαδικτυακ­ές συναλλαγές, ώστε σε περίπτωση κλοπής, απώλειας ή αλίευσης των στοιχείων, η ζημιά να είναι περιορισμέ­νη.

Πώς αδειάζουν λογαριασμο­ύς μέσω των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece