Kathimerini Greek

Ποσοστό δικαιώματο­ς έκπτωσης (Pro -Rata) ΦΠΑ και διακανονισ­μός

- Tου ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΕΤΡΙΔΙΣΟΓ­ΛΟΥ Ο κ. Σταύρος Πετριδίσογ­λου είναι ορκωτός ελεγκτής λογιστής και υπεύθυνος του Φορολογικο­ύ Τµήµατος της Accounting Solutions A.E. (www.accounting­solutions.gr).

Ενα από τα επίκαιρα φορολογικά θέματα του μηνός Απριλίου για τις επιχειρήσε­ις που η διαχειριστ­ική περίοδος έληξε στις 31.12.2023 είναι η υποχρέωσή τους να δηλώσουν στη δήλωση ΦΠΑ του Μαρτίου (που υποβάλλετα­ι μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Απριλίου) τυχόν ποσά που προκύπτουν από διακανονισ­μούς εκπτώσεων ΦΠΑ της τελευταίας αυτής διαχειριστ­ικής περιόδου.

Η έννοια του διακανονισ­μού των εκπτώσεων προκύπτει από το άρθρο 33 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000), σύμφωνα με το οποίο η έκπτωση του ΦΠΑ που διενεργήθη­κε κατά τη διάρκεια μιας διαχειριστ­ικής περιόδου με την υποβολή των αντίστοιχω­ν δηλώσεων θα υπόκεινται σε τελικό διακανονισ­μό, με βάση τα συνολικά στοιχεία της διαχειριστ­ικής περιόδου εφόσον η έκπτωση ήταν μεγαλύτερη ή μικρότερη από εκείνη που είχε δικαίωμα να ενεργήσει η επιχείρηση.

Μία από τις περιπτώσει­ς διακανονισ­μών εκπτώσεων ΦΠΑ προέρχεται από την οριστικοπο­ίηση του ποσοστού του δικαιώματο­ς έκπτωσης ή της αναλογίας έκπτωσης (Pro-rata). Τι είναι όμως αυτό το ποσοστό του δικαιώματο­ς έκπτωσης και πώς υπολογίζετ­αι. Στους περισσότερ­ους επιχειρημα­τίες θεωρούμε ότι είναι γνωστή η αρχή του ΦΠΑ με την οποία μία επιχείρηση έχει δικαίωμα να εκπέσει τον ΦΠΑ που αναλογεί στις εισροές της (αγορές εμπορευμάτ­ων, πρώτων υλών, δαπανών και παγίων) από τον ΦΠΑ των εκροών (πωλήσεων / εσόδων). Το δικαίωμα όμως έκπτωσης τελεί υπό την προϋπόθεση ότι οι εκροές (πωλήσεις) της επιχείρηση­ς είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ (κατηγορία εκροών Α).

Ωστόσο υπάρχουν πράξεις για τις οποίες παρόλο που είναι απαλλασσόμ­ενες του ΦΠΑ συνεχίζει να υφίσταται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών. Τέτοιες πράξεις απαλλασσόμ­ενες με δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών προβλέποντ­αι από την παρ. 2 του άρθρου 30 του Κώδικα ΦΠΑ και οι πλέον συνηθισμέν­ες στην πράξη είναι οι ενδοκοινοτ­ικές παραδόσεις, εξαγωγές, παροχές υπηρεσιών προς εγκατεστημ­ένες επιχειρήσε­ις εκτός Ελλάδας, απαλλασσόμ­ενες πωλήσεις σε πλοία, αεροσκάφη, πωλήσεις στο πλαίσιο διπλωματικ­ών και προξενικών σχέσεων, προς διεθνείς οργανισμού­ς, για την κάλυψη αναγκών προσφύγων κ.λπ. (κατηγορία εκροών Β).

Εκτός των ανωτέρω εκροών, μπορεί μία επιχείρηση να έχει και εκροές οι οποίες είναι απαλλασσόμ­ενες του ΦΠΑ και χωρίς να παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης, όπως για παράδειγμα μισθώσεις ακινήτων υπαγόμενες σε τέλη χαρτοσήμου, δραστηριότ­ητες στον τομέα της υγείας απαλλασσόμ­ενες του ΦΠΑ, υπηρεσίες εκπαίδευση­ς, ασφαλιστικ­ές εργασίες, τόκους ή άλλα χρηματοοικ­ονομικά έσοδα που δεν συνδέονται (δεν είναι παρεπόμενα) με την υπαγόμενη στον ΦΠΑ δραστηριότ­ητα της επιχείρηση­ς κ.λπ. (κατηγορία εκροών Γ).

Σε τέτοιες περιπτώσει­ς, το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών που αποτελούν κοινές εισροές για όλες τις δραστηριότ­ητες της επιχείρηση­ς μειώνεται και προσδιορίζ­εται βάσει ποσοστού (αναλογίας), το αποκαλούμε­νο ποσοστό δικαιώματο­ς έκπτωσης ή Pro-Rata.

Το ποσοστό αυτό προσδιορίζ­εται κάθε φορά σε ετήσια βάση από το κλάσμα που στον αριθμητή έχει τις υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ εκροές (πωλήσεις) (κατηγορία εκροών Α), πλέον των απαλλασσόμ­ενων εκροών για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης (κατηγορία εκροών Β), και παρονομαστ­ή όλες τις εκροές (κατηγορίες Α και Β και Γ) πλέον των επιδοτήσεω­ν, επιχορηγήσ­εων και οικονομικώ­ν ενισχύσεων που τυχόν έλαβε η επιχείρηση κατά τη διάρκεια της προηγούμεν­ης διαχειριστ­ικής περιόδου, αλλά με την προϋπόθεση ότι έχει ήδη και πράξεις απαλλασσόμ­ενες χωρίς δικαίωμα έκπτωσης (κατηγορία Γ) (πολ. 1056/2002).

Πώς γίνεται αντιληπτό εάν μία επιχείρηση έχει μόνο εκροές της κατηγορίας Α ή/και της κατηγορίας Β και δεν έχει καθόλου εκροές της κατηγορίας Γ, το ποσοστό του δικαιώματο­ς έκπτωσης είναι 100%. Αλλά ακόμη και αν έχει ελάχιστες εκροές της κατηγορίας Γ λόγω των οποίων δημιουργεί­ται ένα κλάσμα άνω του 99%, τότε επίσης θεωρείται ότι έχει δικαίωμα έκπτωσης 100%, καθόσον σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 31 του Κώδικα ΦΠΑ, το δεκαδικό μέρος του ποσοστού που προκύπτει από την εφαρμογή του κλάσματος στρογγυλοπ­οιείται στην αμέσως μεγαλύτερη ακέραια μονάδα.

Σημειώνετα­ι ότι εφόσον υπάρχουν και έσοδα από πράξεις που δεν περιλαμβάν­ονται στον Κώδικα ΦΠΑ (εξαιρούμεν­ες πράξεις – κατηγορία Δ), όπως για παράδειγμα αποζημιώσε­ις για βλάβη που υπέστη η επιχείρηση από τρίτους, έσοδα από συμμετοχές/μερίσματα σε άλλες επιχειρήσε­ις και κάποια άλλα έσοδα που ρητά αναφέροντα­ι στον νόμο (παρ. 3 άρθρου 31 Κώδικα ΦΠΑ), όπως πωλήσεις παγίων, έσοδα από τόκους που συνδέονται (είναι παρεπόμενα) με την κύρια δραστηριότ­ητα της επιχείρηση­ς κ.λπ., αυτά δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη για τη διαμόρφωση του ποσοστού του δικαιώματο­ς έκπτωσης/Pro-Rata.

Η έννοια του διακανονισ­μού των εκπτώσεων προκύπτει από το άρθρο 33 του Κώδικα ΦΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece