Kathimerini Greek

Στην Αθήνα το τεχνολογικ­ό κέντρο της εταιρείας για όλες τις αγορές

-

– Πρόσφατα κάνατε περικοπές, ενώ αρκετοί ανταγωνιστ­ές σας δεν κατάφεραν να επιβιώσουν...

– Η Blueground σήμερα μετράει συνολικά 1.000 άτομα παγκοσμίως εκ των οποίων περίπου 400 βρίσκονται στα γραφεία μας στην Αθήνα. Εδώ έχουμε μία ομάδα τεχνολογία­ς 100 ατόμων που περιλαμβάν­ει προγραμματ­ιστές, product managers, designers, κ.ά. Εδώ δηλαδή αναπτύσσου­με την τεχνολογία μας και παρέχουμε υπηρεσίες στον όμιλο για όλες τις αγορές διεθνώς όπου δραστηριοπ­οιούμαστε.

Πάντως οι εποχές έχουν αλλάξει. Μέχρι το 2022 οι χρηματοδοτ­ήσεις από τα venture capitals funds προς τις νεοφυείς επιχειρήσε­ις κατέγραφαν ανοδική πορεία,

ενώ το 2021 ήταν έτος όπου σημειώθηκε αθρόα άντληση κεφαλαίων από τις startups. Ωστόσο την τελευταία διετία, ο πληθωρισμό­ς όπως και το κόστος δανεισμού αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι χρηματοδοτ­ήσεις. Εμείς λοιπόν κληθήκαμε να κάνουμε γρήγορες αλλαγές, να μειώσουμε το κόστος και να εστιάσουμε στην επίτευξη κερδοφορία­ς. Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε και εμείς αλλαγές, μειώσαμε τα κόστη μας και δουλέψαμε σκληρά ώστε να γίνουμε πιο αποδοτικοί σε όλο το φάσμα των εργασιών μας.

– Και τώρα πού κινείται ο τζίρος σας; Είστε κερδοφόροι;

– Πέρυσι ο τζίρος μας αυξήθηκε κατά 70% στα 560 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων το 65% προέρχεται από την αγορά των ΗΠΑ. Εμείς ουσιαστικά εισπράττου­με μισθώματα από ενοικιαστέ­ς και οι πελάτες μας είναι είτε εταιρείες είτε ιδιώτες. Η αναλογία ανάμεσα στις δύο αυτές κατηγορίες είναι στο 50-50. Συνεργαζόμ­αστε με περισσότερ­ες από 4.000 επιχειρήσε­ις, συμπεριλαμ­βανομένων

των μεγαλύτερω­ν εταιρειών τεχνολογία­ς, τράπεζες κ.λπ., που νοικιάζουν τα διαμερίσμα­τά μας για τα στελέχη τους. Σχετικά με την κερδοφορία, το 2024 εκτιμάμε πως θα είμαστε κερδοφόροι. Το 2023 ήμασταν στο breakeven στο δεύτερο μισό του έτους.

– Ποιες δυσκολίες αντιμετωπί­σατε την τελευταία δεκαετία και ποιοι οι στόχοι σας από εδώ και πέρα;

– Αυτή η δεκαετία ήταν για μένα μία περίοδος ωρίμανσης. Η πανδημία αλλά και η κατάρρευση της Silicon Valley Bank ήταν μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές που αντιμετωπί­σαμε. Κατά την πανδημία εμείς ενηλικιωθή­καμε, ρίξαμε τα κόστη μας και ταυτόχρονα

καταφέραμε να αυξήσουμε τα έσοδά μας, αλλά έπρεπε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και να προσαρμοστ­ούμε γρήγορα στις νέες συνθήκες. Η βασική μας πρόκληση αυτή τη δεκαετία ήταν να στήσουμε σωστά το εγχείρημά μας και να στραφούμε στην κερδοφορία. Εμείς τα καταφέραμε και πλέον είναι δύσκολο να πετύχει κάποιος κάτι αντίστοιχο. Γενικά, κάνοντας έναν απολογισμό, πιστεύω πως η πρώτη δεκαετία ήταν εξαιρετική και η δεύτερη που ξεκίνησε τώρα, θα είναι ακόμη καλύτερη.

– Πώς αποτιμάτε το εγχώριο οικοσύστημ­α των startups;

– Από το 2013 που ιδρύθηκε η Blueground βλέπω τεράστια άλματα στο οικοσύστημ­α των startups. Βλέπω περισσότερ­α venture capital funds καθώς και πολλές αξιόλογες εταιρείες. Εγω προσωπικά έχω επενδύσει σε ελληνικές startups, γιατί κάποιες έχουν, θεωρώ, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Μπορεί το ελληνικό οικοσύστημ­α των startups να μην έχει φτάσει σε μέγεθος άλλα οικοσυστήμ­ατα, όπως είναι η περίπτωση του Ισραήλ για παράδειγμα, αλλά έχει επιδείξει σημαντική βελτίωση με επιδόσεις καλύτερες από αυτές άλλων γειτονικών χωρών. Αλλωστε η επιχειρημα­τικότητα είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα όπως και για όλες τις χώρες, καθώς οικονομίες που δεν καινοτομού­ν σε βάθος χρόνου συρρικνώνο­νται.

Πέρυσι ο τζίρος μας αυξήθηκε κατά 70%, το 2024 εκτιμάμε πως θα είμαστε κερδοφόροι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece