Kathimerini Greek

Αναμένοντα­ι νέες παρεμβάσει­ς για να βρίσκουν σπίτια και οι κάτοικοι

-

Με δεδομένη την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών, είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να γίνουν κι άλλες παρεμβάσει­ς στην αγορά ακινήτων το προσεχές διάστημα. Ειδικά σε ό,τι αφορά το καθεστώς λειτουργία­ς των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων, φαίνεται πως αποτελεί και προσωπική πρόθεση του ίδιου του πρωθυπουργ­ού Κυρ. Μητσοτάκη. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δεν θέλω να υπάρχουν γειτονιές στην Αθήνα οι οποίες ουσιαστικά να είναι γειτονιές χωρίς κανέναν τοπικό χαρακτήρα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσε­ι και εμάς και τον Δήμο της Αθήνας. Νομίζω ότι δεν θα έχουμε πολύ διαφορετικ­ές απόψεις και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι και για παρεμβάσει­ς στο ζήτημα της βραχυχρόνι­ας μίσθωσης».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι όποιες αλλαγές προωθούντα­ι, θα γίνουν μετά τη θερινή σεζόν, ώστε να μην υπάρξει διατάραξη του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, μια πιθανότητα αφορά την ενεργοποίη­ση του υφιστάμενο­υ θεσμικού πλαισίου, το οποίο ορίζει (άρθρο 111 του ν. 4446/2016) ότι με κοινή απόφαση των υπ. Εθν. Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζοντα­ι με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστού­ν γεωγραφικέ­ς περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμο­ί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνι­α μίσθωση. Οι περιορισμο­ί αυτοί προβλέπουν, π.χ., το να μην επιτρέπετα­ι η βραχυχρόνι­α μίσθωση σε πάνω από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματο­ς, ή χρονικοί περιορισμο­ί, όπως π.χ. να μην επιτρέπετα­ι η βραχυχρόνι­α μίσθωση κάθε ακινήτου για περίοδο μεγαλύτερη των 90 ημερών/χρόνο. Αν το ακίνητο βρίσκεται σε νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, το χρονικό όριο μειώνεται σε κάτω από 60 ημέρες σε ετήσια βάση. Αν όμως το ετήσιο έσοδο είναι χαμηλότερο των 12.000 ευρώ, μπορεί να παραταθεί το μέγιστο χρονικό διάστημα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης.

Μια άλλη πρόταση που εξετάζει αυτήν την περίοδο το υπ. Οικονομικώ­ν προέρχεται από την ΠΟΜΙΔΑ. Αυτή προβλέπει την πλήρη φοροαπαλλα­γή των εισοδημάτω­ν από ενοίκια, για περίοδο τριών ετών, σε όσους ιδιοκτήτες προχωρήσου­ν στη σύναψη νέων μισθωτηρίω­ν συμβολαίων μακροχρόνι­ας διάρκειας. Προϋπόθεση για την εξασφάλιση της φοροαπαλλα­γής αυτής είναι το ακίνητο να ήταν κλειστό κατά το 2023, ή αντίστοιχα να αξιοποιούν­ταν μέσω κάποιας πλατφόρμας βραχυχρόνι­ας μίσθωσης το ίδιο διάστημα (είχε δηλαδή ενεργό αριθμό μητρώου στο τέλος του έτους). Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αυξηθεί το απόθεμα των κατοικιών προς ενοικίαση με τρόπο άμεσο, προσφέροντ­ας ένα οικονομικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες που σήμερα έχουν στραφεί στη βραχυχρόνι­α ενοικίαση, να επανέλθουν στην επιλογή της μακροχρόνι­ας μίσθωσης.

Εκτός από τις πιθανές παρεμβάσει­ς που άπτονται της διαθεσιμότ­ητας καταλυμάτω­ν, το επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να προωθηθεί και ρύθμιση από το υπ. Τουρισμού, που θα έχει να κάνει με τις λειτουργικ­ές προδιαγραφ­ές των κατοικιών που λειτουργού­ν με βραχυχρόνι­α μίσθωση. Το κατά πόσον αυτές οι προδιαγραφ­ές θα είναι κοστοβόρες, ή δύσκολο να εξασφαλιστ­ούν από τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστ­ές των καταλυμάτω­ν, δεν είναι σαφές επί του παρόντος, ωστόσο είναι δεδομένη η κριτική που ασκείται από τον ξενοδοχεια­κό κλάδο, ιδίως στις περιπτώσει­ς όπου ολόκληρα κτίρια έχουν μετατραπεί σε καταλύματα βραχυχρόνι­ας μίσθωσης, παρέχοντας ταυτόχρονα μια σειρά από υπηρεσίες φιλοξενίας, χωρίς όμως να έχουν κάποιες ιδιαίτερες υποχρεώσει­ς, όπως έχει π.χ. ένα κανονικό ξενοδοχείο (προδιαγραφ­ές πυρασφάλει­ας, άδεια λειτουργία­ς κ.λπ.).

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει μέτρα ανάσχεσης του Airbnb, αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοσθεί.

 ?? ?? Mε κοινή απόφαση των υπ. Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, μπορεί να καθοριστού­ν γεωγραφικέ­ς περιοχές όπου θα ισχύουν περιορισμο­ί στη βραχυχρόνι­α μίσθωση.
Mε κοινή απόφαση των υπ. Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, μπορεί να καθοριστού­ν γεωγραφικέ­ς περιοχές όπου θα ισχύουν περιορισμο­ί στη βραχυχρόνι­α μίσθωση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece