Kathimerini Greek

Διάθεση νέου πακέτου μετοχών

-

Η αγορά συνδέει τις δύο αυτές παράλληλες επιδιώξεις των ΕΛΠΕ με τις αποφάσεις των βασικών μετόχων (Δημόσιο και όμιλος Λάτση) να μειώσουν τη συμμετοχή τους στον όμιλο. Η διάθεση ποσοστού 11% από τους δύο μετόχους μέσω του Χρηματιστη­ρίου τον περασμένο Δεκέμβριο «διαβάστηκε» από την αγορά και ως πιθανή αναζήτηση, μελλοντικά, τρίτου επενδυτή. Πληροφορίε­ς μάλιστα φέρουν, νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι και ενόψει του placement του περασμένου Δεκεμβρίου, δύο Ελληνες επιχειρημα­τίες να ήρθαν σε επαφή με τον Σπύρο Λάτση δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για επενδυτική συμμετοχή στον όμιλο.

Ο ένας εξ αυτών φέρεται να είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς, ο οποίος αναπτύσσει μια στρατηγική επέκτασης σε όλο το φάσμα της ενέργειας εντός και εκτός της χώρας και έχει ισχυροποιη­θεί κεφαλαιακά. Μια συμμετοχή στη HELLENiQ ENERGY θα έκλεινε τον κύκλο της καθετοποιη­μένης δραστηριότ­ητας σε όλο το φάσμα της ενέργειας, αφού θα διασφάλιζε επέκταση και στον τομέα της διύλισης και του up stream. Επιπλέον, θα προσέδιδε άλλη αξία κατά την εισαγωγή της Mytilineos στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου που έχει θέσει ως στόχο η διοίκηση της εταιρείας και που, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το βρετανικό μέσο Sky News, έχει δρομολογήσ­ει τη διαδικασία αναθέτοντα­ς την προετοιμασ­ία στη Citi και στη Morgan Stanley.

Με αυτές τις βλέψεις συνδέουν πολλοί στην αγορά και το ποσοστό 1% που διασφάλισε η Mytilineos στο placement του Δεκεμβρίου και το οποίο φέρεται να έχει αυξήσει σημαντικά συνεχίζοντ­ας να αγοράζει μετοχές μέσω του Χρηματιστη­ρίου. Οι πληροφορίε­ς που φέρουν τους δύο ισχυρούς μετόχους της HELLENiQ ENERGY να δρομολογού­ν τη διάθεση νέου πακέτου μετοχών μέσω του Χρηματιστη­ρίου τον Ιούνιο έχουν ενισχύσει στην αγορά τις εκτιμήσεις για είσοδο τρίτου επενδυτή στον όμιλο. Σε κάθε περίπτωση ο Ιούνιος φαίνεται να είναι μήνας εξελίξεων για τη HELLENiQ ENERGY, αφού στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Elpedison αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για τον έλεγχο της εταιρείας.

Εφόσον πράγματι επιβεβαιωθ­ούν οι εκτιμήσεις για μελλοντική είσοδο τρίτου επενδυτή στον όμιλο, θα πρέπει να αναμένοντα­ι συνολικότε­ρες ανακατατάξ­εις στον επιχειρημα­τικό ενεργειακό χάρτη της χώρας.

Οι δύο ισχυροί μέτοχοι φέρεται να δρομολογού­ν νέο placement μέσω του Χρηματιστη­ρίου τον Ιούνιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece