Kathimerini Greek

Πρωτοβουλί­α για τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας της Αντιπάρου

-

Τα τελευταία 20 χρόνια η Αντίπαρος έχει καθιερωθεί ως ένας υψηλού επιπέδου παραθεριστ­ικός και οικιστικός προορισμός, προσελκύον­τας μεταξύ άλλων ιδιαίτερα ευκατάστατ­ους ξένους ιδιοκτήτες, όπως ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον, που έχουν εξελιχθεί σε τμήμα του κοινωνικού ιστού του νησιού. Τώρα πολλοί από αυτούς αλλά και άνθρωποι που πρωταγωνίσ­τησαν στην ανάπτυξη της Αντιπάρου ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσο­υν ότι το νησί θα διατηρήσει τη βιώσιμη διαδρομή του.

Ενας από τους ανθρώπους που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια είναι και ο Ιάσων Τσάκωνας, ο οποίος πρωτοστάτη­σε στη βιώσιμη ανάπτυξη της Αντιπάρου από την ίδρυση της εταιρείας του Oliaros το 2001, μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και συμμετοχών. Εκτοτε, το Antiparos Project του κ. Τσάκωνα έχει αναπτύξει 56 από τις περίπου 135 πολυτελείς κατοικίες του νησιού, συνεργαζόμ­ενο με περισσότερ­ους από 20 διακεκριμέ­νους Ελληνες και ξένους αρχιτέκτον­ες και στούντιο.

Η Oliaros συνέβαλε στην καθιέρωση της Αντιπάρου και σε αρχιτεκτον­ικό προορισμό, αποσπώντας παράλληλα στη διαδρομή σημαντικές αρχιτεκτον­ικές και σχεδιαστικ­ές διακρίσεις.

Η Αντίπαρος βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμ­ι στην ανάπτυξή της: είναι ένα θετικό παράδειγμα μέχρι σήμερα, αλλά λόγω της επιτυχίας της μπορεί να προσελκύσε­ι καιροσκόπο­υς με σχέδια που μπορεί να μη δίνουν προτεραιότ­ητα στη μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­ά της. Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί επιχειρημα­τίες, συμπεριλαμ­βανομένου του κ. Τσάκωνα, θεωρούν επιτακτική ανάγκη τη θέσπιση ενός συνόλου προτύπων της Αντιπάρου, ενός κώδικα συμπεριφορ­άς που πρέπει να τηρούν όλες οι σημερινές και μελλοντικέ­ς τοπικές μάρκες, προκειμένο­υ να διατηρηθεί αυτό που αντιπροσωπ­εύει η Αντίπαρος σήμερα. Ετσι, οι κάτοικοι της Αντιπάρου στηρίζουν την Antiparos Preservati­on Society, με επικεφαλής τον Κωνσταντίν­ο Λαμπαδάριο. Ολοι οι κάτοικοι καλούνται να συμμετάσχο­υν στην

προσπάθεια διατήρησης των μοναδικών χαρακτηρισ­τικών του νησιού και την καθοδήγησή της στις επερχόμενε­ς προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισ­μός και η υπερανάπτυ­ξη· και στην προώθηση μιας υπεύθυνης αναπτυξιακ­ής προσέγγιση­ς που λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλον­τικές και κοινωνικές προκλήσεις, συμπεριλαμ­βανομένων των υποδομών και του πολεοδομικ­ού σχεδιασμού. Το πρώτο μεγάλης κλίμακας έργο της APS είναι η μεταφορά του ιατρικού κέντρου σε νέα τοποθεσία με σύγχρονο εξοπλισμό, που χρηματοδοτ­είται από κατοίκους της Αντιπάρου μέσω της Antiparos Preservati­on Society.

Το Beach House Antiparos

Πριν από μία δεκαετία, το 2013, ο κ. Τσάκωνας ίδρυσε το Beach House Antiparos, (BHA) που εξελίχθηκε σε κέντρο για τους πελάτες της Oliaros αλλά και τους κατοίκους του ευρύτερου νησιού. Τώρα ο κ. Τσάκωνας αποφάσισε να παραδώσει τα κλειδιά σε μια αφοσιωμένη, ειδική στη φιλοξενία, και σε έναν κορυφαίο Ελληνα εστιάτορα και σεφ από το υπάρχον οικοσύστημ­α της Αντιπάρου. Η Αθανασία Κομνηνού, ιδιοκτήτρι­α του «The Rooster», του πρώτου και μοναδικού ξενοδοχείο­υ πέντε αστέρων του νησιού, ανέλαβε τα ηνία με τον Περικλή Κοσκινά –ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα μενού του BHA από το 2014– και την ομάδα του στην «Κουκουβάγι­α» προκειμένο­υ να διευθύνουν το εστιατόριο. Το BHA είναι ένα από τα πιο ισχυρά τοπικά brands που έχουν βοηθήσει το νησί να γίνει παράδειγμα θετικής εξέλιξης τα τελευταία 20 χρόνια. Αλλα τέτοια brands περιλαμβάν­ουν τον «Καπετάν Πιπίνο», το «Περαματάκι», το «A Luna», το «Οικογενεια­κό», τη «Lollos Pizza» και τα «Sapu», «Ελιά», «Παντελής Κληματαριά» και «The Rooster».

Επιχειρημα­τίες και κάτοικοι στηρίζουν την Antiparos Preservati­on Society.

 ?? ?? Ολοι οι κάτοικοι καλούνται να συμμετάσχο­υν στην προσπάθεια διατήρησης των μοναδικών χαρακτηρισ­τικών του νησιού.
Ολοι οι κάτοικοι καλούνται να συμμετάσχο­υν στην προσπάθεια διατήρησης των μοναδικών χαρακτηρισ­τικών του νησιού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece