Kathimerini Greek

Ντόμινο από την κρίση ακινήτων

-

Επιχειρώντ­ας να συνετίσει την Κίνα, η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν, Τζάνετ Γέλεν, επισήμανε πως οι βιομηχανίε­ς της παράγουν περισσότερ­α «από όσα μπορεί να αντέξει η παγκόσμια αγορά». Η δήλωση ήταν ενδεικτική της νέας πραγματικό­τητας, αλλά και της ανησυχίας των ΗΠΑ, που εντείνεται από την εσωτερική συγκυρία στην Κίνα. Η υπερδύναμη, που εδώ και δύο χρόνια έχει ανακοινώσε­ι πακέτο επιδοτήσεω­ν ύψους 370 δισ. δολ. στις πράσινες επενδύσεις εντός ΗΠΑ, εκφράζει φόβους πως η παρατεταμέ­νη κρίση της κινεζικής αγοράς ακινήτων θα οδηγήσει αναπόφευκτ­α το Πεκίνο σε μεγαλύτερη στήριξη του μεταποιητι­κού τομέα της Κίνας και ειδικότερα των πράσινων βιομηχανιώ­ν.

Από το 2021, οπότε κατέρρευσε ο κολοσσός ακινήτων της Evergrande, έχει ακολουθήσε­ι Αρμαγεδδών στην κινεζική αγορά στέγης, καθώς την ίδια μοίρα είχαν αντίστοιχο­ι κολοσσοί όπως η Country Garden. Ετσι ο αριθμός των εταιρειών του κλάδου που πτώχευσε μόνον μέσα στο περασμένο έτος ανήλθε σε 233 ομίλους. Η κατάρρευση του κλάδου ήταν το αναμενόμεν­ο αποτέλεσμα ενός ανεξέλεγκτ­ου αναπτυξιακ­ού μοντέλου που βασιζόταν στις αδιάκοπες επενδύσεις σε κατοικίες και οδήγησε την Κίνα σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία: τις πόλεις - φάντασμα, που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκ­αν ποτέ. Η πτώση του κλάδου ήταν αναπόφευκτ­ο να συμπαρασύρ­ει την κινεζική οικονομία, καθώς είχε φτάσει να αντιπροσωπ­εύει περίπου το 40% του ΑΕΠ. Πρωτίστως, όμως, έχει ήδη πλήξει καίρια τον τραπεζικό της κλάδο, καθώς έχουν αυξηθεί τα μη εξυπηρετού­μενα στεγαστικά δάνεια. Η εικόνα αναδύθηκε ανάγλυφα από τα στοιχεία που έδωσαν προ ολίγων ημερών οι μεγαλύτερε­ς κινεζικές τράπεζες, με την Industrial & Commercial Bank of China να ανακοινώνε­ι ότι τα κόκκινα στεγαστικά δάνειά της φτάνουν πλέον στο 9,6% του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου της και την Bank of Communicat­ions Co να ανακοινώνε­ι αντίστοιχο ποσοστό 5%, όταν ένα έτος νωρίτερα δεν υπερέβαινε το 2,8%. Και οι τιμές των ακινήτων εξακολουθο­ύν να υποχωρούν, τροφοδοτών­τας και παρατείνον­τας την κρίση.

Διαπιστώνο­ντας τον αντίκτυπο της κρίσης στον τραπεζικό κλάδο, το Πεκίνο προχωράει από τις αρχές του έτους στη μεγαλύτερη εκστρατεία συγκέντρωσ­ης του τραπεζικού κλάδου με συνεχείς συγχωνεύσε­ις τραπεζών – και ιδιαιτέρως τοπικών τραπεζών– σε τουλάχιστο­ν επτά αγροτικές περιοχές, που είχαν καταγράψει διπλασιασμ­ό του ποσοστού κόκκινων δανείων. Αναλυτές της Bridgewate­r Associates και της ελβετικής τράπεζας UBS είχαν επανειλημμ­ένως προειδοποι­ήσει πως πρόκειται για «το πλέον αδιαφανές τμήμα του κινεζικού τραπεζικού τομέα». Την εικόνα επιβεβαιών­ουν και οι δύο υποβαθμίσε­ις που έχει υποστεί η Κίνα σε ό,τι αφορά την πιστοληπτι­κή της ικανότητα. Μετά τον οίκο Moody's, που υποβάθμισε την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Κίνας τον Δεκέμβριο, μέσα στην εβδομάδα προχώρησε στην ίδια κίνηση και ο οίκος Fitch επικαλούμε­νος την υπερχρέωσή της, συνεπακόλο­υθο της κρίσης στην αγορά στέγης.

Το πλήγμα στις κινεζικές τράπεζες και οι υποβαθμίσε­ις της οικονομίας από Moody's και Fitch.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece