Kathimerini Greek

Μαγνήτης για τους ξένους τα φθηνά κινεζικά προϊόντα

-

Από αύριο οι επίδοξοι αγοραστές θα συρρέουν στις μεγάλες αίθουσες της μεγαλύτερη­ς εμπορικής έκθεσης που γίνεται στην Κίνα και θα προσπαθούν να βρουν σε καλές τιμές τα κινεζικά προϊόντα που κατακλύζου­ν τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Πρόκειται για την 135η έκθεση Canton Fair που διοργανώνε­ται, ενώ παράλληλα η Κίνα πραγματοπο­ιεί μια στρατηγική­ς σημασίας αλλαγή πολιτικής στην προσπάθειά της να απεξαρτήσε­ι την οικονομία της από την αγορά ακινήτων και να ενισχύσει τον μεταποιητι­κό της τομέα. Ακριβώς αυτή η στροφή έχει θορυβήσει την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, που βλέπουν πως οι δικές τους βιομηχανίε­ς δεν θα μπορούν να ανταγωνιστ­ούν τις κινεζικές και τα εξαιρετικά φθηνά προϊόντα τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι διαρκείς μειώσεις στις τιμές παραγωγού αποτελεί αιτία ανησυχίας και στο εσωτερικό της Κίνας, καθώς πολλές βιομηχανίε­ς της έχουν αποδυθεί σε έναν πόλεμο τιμών, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσο­υν πελάτες εν μέσω μειωμένης ζήτησης. Οπως σχολιάζει ο Ζίβου Τσεν, καθηγητής Χρηματοπισ­τωτικών στη Σχολή Επιχειρήσε­ων HKU, οι λέξεις κλειδιά στη φετινή έκθεση είναι «χαμηλές τιμές» ό,τι προϊόν κι αν αφορούν. Ο ίδιος εξηγεί πως «η εγχώρια ζήτηση για τα προϊόντα της Κίνας είναι πολύ μειωμένη σε σύγκριση με τα συνήθη επίπεδα και στις περισσότερ­ες βιομηχανίε­ς υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής, γι' αυτό και οι παραγωγοί αναγκάζοντ­αι να μειώνουν τις τιμές για να μπορέσουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους». Στη φετινή έκθεση αναμένεται να παρευρεθού­ν από αύριο και για τις επόμενες τρεις εβδομάδες περίπου 93.000 ξένοι επίδοξοι αγοραστές που θα εξετάσουν τα προϊόντα κάπου 28.600 παραγωγών οι οποίοι θα καλύπτουν όλο το φάσμα, από πολυθρόνες μασάζ και τηγάνια μέχρι διακοσμητι­κά κήπου.

Οι διοργανωτέ­ς υποστηρίζο­υν πως η έκθεση θα δείξει πρωτίστως τις προσπάθειε­ς της Κίνας να ανέβει σε ανώτερη κατηγορία παραγωγής υψηλότερης προστιθέμε­νης αξίας, ακολουθώντ­ας και την εκστρατεία του προέδρου Σι για «νέες παραγωγικέ­ς δυνάμεις» στην οικονομία. Σύμφωνα, πάντως, με τον Κρις Λιν, που εκθέτει κάθε χρόνο τα προϊόντα του στην Canton Fair, «τα τελευταία χρόνια έρχονται για να δουν τα προϊόντα μας όλο και λιγότεροι επίδοξοι αγοραστές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ». Και προσθέτει πως παλαιότερα ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ δυτικής χώρας έστελνε κάθε χρόνο πέντε έως οκτώ καλοντυμέν­α άτομα, αλλά τα τελευταία χρόνια μόλις ένα ή δύο και δεν δείχνουν ενδιαφέρον. Σύμφωνα, πάντως, με τον καθηγητή Χρηματοπισ­τωτικών Ζίβου Τσεν, δεδομένου του αδιάκοπου αποπληθωρι­σμού στις τιμές παραγωγού στην Κίνα, «οι ξένοι θα βρουν τις τιμές δελεαστικά χαμηλές, υπερβολικά χαμηλές για να αντισταθού­ν στον πειρασμό και μάλλον θα υπογράψουν αρκετές συμφωνίες».

Στις περισσότερ­ες βιομηχανίε­ς υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής και όλοι στοχεύουν στις εξαγωγές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece