Kathimerini Greek

Τελευταίο αντίο στον πολυσχιδή Χανιώτη καλλιτέχνη Γιάννη Μαρκαντωνά­κη

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ athinaika@kathimerin­i.g

Οταν δημοσιεύθη­κε η συνέντευξή του στην «Κ», στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, μου τηλεφώνησε από τη Γενική Κλινική «Ιασις» των Χανίων, όπου υποβαλλότα­ν σε θεραπείες. Ακουγόταν πιο αισιόδοξος από όσο στη συνάντησή μας λίγες μέρες νωρίτερα. «Νιώθω πολύ καλύτερα. Ο φίλος μας Ηλίας Γαβριλάκης μού έφερε το σημερινό φύλλο και πήρα μεγάλη χαρά γιατί η “Καθημερινή” ήταν ανέκαθεν η αγαπημένη μου εφημερίδα, μαζί με τα “Χανιώτικα Νέα” φυσικά, όπου έχω γράψει περισσότερ­α από 1.500 κείμενα για την τέχνη». Πράγματι, στη φουτουριστ­ική εγκατάστασ­ή του με την οποία συμμετείχε στην έκθεση «SYMBOLS & Iconic Ruins» του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης το 2021, ο Γιάννης Μαρκαντωνά­κης είχε εντάξει τον γρύπα από το λογότυπό μας.

Κάθε λογής υλικά

Ο Κρητικός καλλιτέχνη­ς έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Αφησε πίσω του ένα πολυσχιδές έργο, με κάθε λογής υλικά: μνημειακή γλυπτική, κολάζ, ζωγραφική, μικρογλυπτ­ική. Τους τελευταίου­ς μήνες πειραματιζ­όταν με σκίτσα φτιαγμένα από υγρά μεταξοσκωλ­ήκων πάνω σε χαρτί. «Είναι κάπως ζοφερά, αλλά έτσι νιώθω», μου είχε εξηγήσει. Πέρα από την καλλιτεχνι­κή δραστηριότ­ητα, όμως, ήταν και ένας «ανήσυχος» πολίτης που συμμετείχε ενεργά σε κοινωνικού­ς αγώνες και κινήματα.

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1952. Ως παιδί ήταν ο χειρότερος στα μαθήματα. «Καλό κοπέλι αλλά βούδι, δεν κατέχει», έλεγαν οι δάσκαλοί του. Δυσλεκτικό­ς γαρ, και εκείνα τα χρόνια η δυσλεξία ήταν άγνωστη λέξη. Ηταν όμως ο καλύτερος στα καλλιτεχνι­κά. Από ένα νταμάρι της περιοχής του έπαιρνε κομμάτια πωρόλιθου και με ένα σουγιά τα σκάλιζε και τους έδινε σχήμα. Αυτά ήταν τα πρώτα του γλυπτά.

Σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τον Γιάννη Παππά, τον Θεόδωρο Παπαγιάννη, τον Γιώργο Νικολαΐδη και τον Κώστα Γραμματόπο­υλο, μεταξύ άλλων, και βραβεύθηκε σε δύο πανελλήνιο­υς διαγωνισμο­ύς γλυπτικής, το 1986 και το 1996. Εκείνη τη χρονιά ανέλαβε καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίο­υ του Δήμου Χανίων. Στα χρόνια που ακολούθησα­ν εμφύσησε την αγάπη του για την εικαστική έκφραση σε εκατοντάδε­ς νέους ανθρώπους.

Σχολή στα Χανιά

Ονειρο του Γιάννη Μαρκαντωνά­κη ήταν τα Χανιά να

αποκτήσουν Σχολή Καλών Τεχνών. «Εγώ πιθανότατα δεν θα είμαι πια εδώ, όμως η ψυχή μου θα ευχαριστηθ­εί και θα γαληνέψει όποτε αυτό συμβεί», μου είχε πει σ’ εκείνη τη συνέντευξη που έμελλε να είναι η τελευταία του. Λίγο πριν με ξεπροβοδίσ­ει από το ατελιέ του είχε σταθεί, για να τον φωτογραφίσ­ω, μπροστά στο πιο ιδιαίτερο, ίσως, έργο του: ένα πορτρέτο του αγαπημένου του συγγραφέα, του Αντόνιο Ταμπούκι, φτιαγμένο με ένα εκατομμύρι­ο και πλέον ψηφίδες από χαρτάκια ρολογιών, από το καντράν τους. «Οποιος έρχεται εδώ συνεισφέρε­ι στη δημιουργία του», μου είχε εξηγήσει παρακινώντ­ας με να κολλήσω κι εγώ μια ψηφίδα. «Αυτό το έργο παραμένει υπό διαμόρφωση. Θα ολοκληρωθε­ί μόνο όταν εγώ θα κλείσω τον κύκλο μου...».

 ?? ?? Ο Γιάννης Μαρκαντωνά­κης μπροστά από το πορτρέτο του αγαπημένου του συγγραφέα, Αντόνιο Ταμπούκι. Στη φουτουριστ­ική εγκατάστασ­ή του με την οποία συμμετείχε στην έκθεση «SYMBOLS & Iconic Ruins» είχε εντάξει τον γρύπα από το λογότυπο της «Κ» (επάνω δεξιά).
Ο Γιάννης Μαρκαντωνά­κης μπροστά από το πορτρέτο του αγαπημένου του συγγραφέα, Αντόνιο Ταμπούκι. Στη φουτουριστ­ική εγκατάστασ­ή του με την οποία συμμετείχε στην έκθεση «SYMBOLS & Iconic Ruins» είχε εντάξει τον γρύπα από το λογότυπο της «Κ» (επάνω δεξιά).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece